Τρίτη 22 Μαΐου 2018

«Οικονομικός πυρετός» στο Μαξίμου - «Θολό» τοπίο για χρέος και ΔΝΤ ...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

«Ένεση αισιοδοξίας»  ήταν η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ο οποίος επιχείρησε να δώσει μια εικόνα για την επόμενη ημέρα εξόδου από τα μνημόνια, 

να διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2018 και το 2019, να μιλήσει για το επίδομα στέγασης, για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά  και να αναλύσει το αναπτυξιακό ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.
Κορυφαίοι κυβερνητικοί εξηγούν  πως ο τρόπος εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, αλλά και το ζήτημα του χρέους είναι καθαρά πολιτικές αποφάσεις και  εκτιμούν  πως η προεργασία που έχει κάνει ο πρωθυπουργός σε ανώτατο επίπεδο θα φέρει θετικά αποτελέσματα.
Σε αυτό το περιβάλλον «επιτυχίας»  που βλέπουν να διαμορφώνεται,  οι ίδιες πηγές τοποθετούν το «άγχος» της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής να ζητούν επιτακτικά το τελευταίο διάστημα εκλογές.
Αυτά τα ζητήματα μπήκαν πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε ο πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν στη Σόφια με τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί  να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των συμμάχων στην τελική ευθεία της εξόδου  από τα μνημόνια.
Τρεις σημαντικές συνεδριάσεις αναμένουν την κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα και για αυτό το λόγο έχει στρέψει το βλέμμα της από το Σκοπιανό στο πεδίο της οικονομίας. Αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει για άλλη μια φορά το Washington Group - από το οποίο αναμένονται κάποια πρώτα μηνύματα για το χρέος και το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - και ακολούθως την  Πέμπτη το Euroworking Group και το Eurogroup.
Μετά την τεχνική συμφωνία που έκλεισε με τους Θεσμούς, η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο και ένα από τα βασικά «πολιτικά χαρτιά» του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη ημέρα από τα μνημόνια. Η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του θα διαψεύσει όλους εκείνους που ακόμα δεν θεωρούν απίθανο το σενάριο η Ελλάδα από τις 20 Αυγούστου και μετά να υπαχθεί σε προληπτική γραμμή στήριξης, σενάριο που ξορκίζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Δεν είναι λίγο όσοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως οι μέρες του Ταμείου στο πρόγραμμα τελειώνουν βασιζόμενοι στο γεγονός πως δεν θέλει άλλο να περιμένει να δοθεί λύση για το χρέος, τη στιγμή που το Βερολίνο δεν αλλάζει τη δική του γραμμή. Το ΔΝΤ επιμένει σε έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό που σημαίνει ουσιαστική μείωση του χρέους. Κατά  τις εκτιμήσεις κοινοτικών αξιωματούχων δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη του μήνα να ανακοινώσει τις προθέσεις του. Η γερμανική πλευρά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ελάφρυνσή του μόνο αν πιστοποιεί μέσω μηχανισμών ελέγχου πως έχουν υλοποιηθεί τα συμφωνηθέντα.
Η «εξίσωση» για άλλη μια φορά είναι δύσκολη από τη στιγμή που η Γερμανία εξακολουθεί να επιθυμεί την παρουσία της Ουάσινγκτον, που εκφράζει συνεχώς αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους  βλέποντας τους ρυθμούς  ανάπτυξης να αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω  και να επηρεάζουν αρνητικά και τον  προσδιορισμό του  ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στην κυβέρνηση πιέζονται πολύ από την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα,  καθώς γνωρίζουν καλά πως, πέρα από τα πολιτικά οφέλη, αποτελεί  το  «διαβατήριο» για μια ασφαλή και χωρίς ρίσκο έξοδο στις αγορές, αφού  χωρίς την εγγύηση του ΔΝΤ θεωρείται πιθανό να αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού.
Σε κάθε περίπτωση ορόσημο θεωρείται το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο  Λουξεμβούργο στις 21 Ιουνίου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να στοχεύει στο να έχει στις αποσκευές του ψηφισμένα όλα τα προαπαιτούμενα, όπως διεμήνυσε και ο πρωθυπουργός προς  τους υπουργούς του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου