Σάββατο 19 Ιουλίου 2025

Πρακτικά πολιτικών αρχηγών: Το τέλος της προπαγάνδας για... κολοτούμπα και των fake news για τον Τσίπρα ...

Κανείς από τους αρχηγούς δεν κατηγορεί καν τον τότε πρωθυπουργό ότι ήθελε έξοδο από το ευρώ, αλλά ότι ήταν λάθος η προκήρυξη του δημοψηφίσματος. 
 
Πώς στη Σύνοδο μπήκαν οι βάσεις της συμφωνίας που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά και που της επέτρεψε να μείνει εντός του ευρώ.

Να που πρακτικά του Συμβουλίου Αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος υπάρχουν, όπως τα αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», και αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο in.gr που τα αποκάλυψαν.

Διαβάζοντας κανείς τα Πρακτικά καταλήγει σε ένα συμπέρασμα που δεν παίρνει καν υποσημείωση- και εξηγεί μάλιστα γιατί κάποιοι δεν ήθελαν καν τη δημοσιοποίησή τους: 

Σε καμία περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε στα σχέδιά του την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή. Αυτή την επιδίωξη είχε μεγάλος μέρος των δανειστών, με επικεφαλής των Σόιμπλε, που έθετε όρους που δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί από ελληνική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό πως κανένας πολιτικός αρχηγός δεν άφησε καν αιχμή ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ παράλληλα του άσκησαν κριτική για το ότι, κατά τη γνώμη τους, ήταν λάθος και δυσκόλεψε τη λύση η επιλογή του δημοψηφίσματος.

Την σκληρότερη στάση, ίσως και την πιο εποικοδομητική ταυτόχρονα (μαζί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που ήταν τότε μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας) κράτησε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ήταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρόεδρος τότε του «Ποταμιού», με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να παρουσιάζει την πολιτική πλατφόρμα του κόμματός του και να τονίζει εξ αρχής ότι δεν υπερψηφίζει την κοινή δήλωση που θα αποφασιστεί. Καθοριστική ήταν η στάση του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για το κοινό ανακοινωθέν, ενώ στη σύσκεψη δεν συμμετείχε ο τότε αρχηγός της «Χρυσής Αυγής» Νίκος Μιχαλολιάκος.

Από την ανάγνωση των πρακτικών προκύπτει ότι το δημοψήφισμα είχε ως σκοπό συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους, ,αλλά και μια συμφωνία που θα περιείχε επαρκή χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση χρέους. Ακόμα και ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε τίποτε διαφορετικό στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών απ΄ ότι έλεγε στα διαγγέλματα και τα τις δημόσιες τοποθετήσεις τις ημέρες εκείνες. Ο τότε πρωθυπουργός μάλιστα επέμεινε και στην ανάγκη βελτιωμένης πρότασης από τον Γιούνκερ, με 5 βασικές αλλαγές στα προαπαιτούμενα μέτρα και τρεις καθοριστικές προϋποθέσεις.

Προϋποθέσεις που ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους, η πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας κατά την διάρκεια του προγράμματος και ισχυρό πακέτο αναπτυξιακών επενδύσεων). Οι δε πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που ψήφισαν "Ναι" στο δημοψήφισμα ήταν αυτοί που υιοθέτησαν τις προτάσεις Τσίπρα- εξάλλου ψήφισαν και τιο τρίτο μνημόνιο, με τα μέτρα που αυτό προέβλεπε, όπως υπέρ ψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛΛ του Πάνου Καμμένου, που δεν διαφοροποιήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο των Αρχηγών.

https://www.dnews.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/537589/praktika-politikon-arxigon-to-telos-tis-propagandas-gia-kolotoympa-kai-ton-fake-news-gia-ton-tsipra 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου