Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Δεν βγαίνει το σχέδιο του εμβολιασμού, λένε επιστήμονες και υγειονομικοί...

Τόσο η ιδιαίτερα αργή ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι εμβολιασμοί, όσο και οι μειωμένες δόσεις των εμβολίων που έχει παραλάβει η Ελλάδα έως τώρα, σε συνδυασμό με τα σοβαρά οργανωτικά προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά ως προς τη διαδικασία, 

δείχνουν πως, το κυβερνητικό σχέδιο του εμβολιασμού «δεν βγαίνει», με τις δηλώσεις από επιστήμονες και υγειονομικούς, να επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας σήμερα (19/1) στο OPEN, σχετικά με τους εμβολιασμούς, τόνισε πως «κάθε μέρα θα πρέπει να γίνονται 50 έως 60.000 εμβολιασμοί για να αποκοπεί η μεταδοτικότητα». Βέβαια, αυτή την στιγμή, ακόμη και οι 20.000 ημερήσιοι εμβολιασμοί θεωρούνται «άπιαστος στόχος», όπως δείχνουν τα στοιχεία που επικαλείται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), με μόλις 84.000 άνθρωπους να έχουν εμβολιαστέι μέχρι τη Δευτέρα (18/1), δηλαδή, μέσα σε τρεις εβδομάδες, από την έναρξη των εμβολιασμών, στις 27/12. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, με τα όσα ανέφερε ο κ. Τζανάκης, κινούνται και οι δηλώσεις, του καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπου Γώγου, στο MEGA, με τον καθηγητή, να επισημαίνει πως «οι εμβολιασμοί προχωρούν με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι αρχικά αναμενόταν και ως αποτέλεσμα, το σχέδιο θα καθυστερήσει 2-3 μήνες».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις, προστίθενται στα όσα είχε ήδη αναφέρει στο tvxs.gr η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, πριν από μερικές ημέρες. Αναλυτικότερα, η κα Λινού, χαρακτήριζε ως «ανέφικτο» το σενάριο να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για συλλογική ανοσία στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι, ακόμα και μέχρι το τέλος του 2021.

«Πιστεύω ότι πάμε πάρα πολύ αργά, ακόμα κι αν υπάρχει επάρκεια εμβολίων, θα είναι πρακτικά αδύνατο να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού και να επιτευχθεί συλλογική ανοσία μέσα στο 2021», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια, την ώρα μάλιστα, που μέσω του εκπροσώπου της, Χρήστου Ταραντίλη, η κυβέρνηση, έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, ήτοι τον εμβολιασμό 7 εκατομμυρίων ανθρώπων και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς έως το τέλος Μαρτίου , χαρακτηρίζοντας τον ρυθμό του εμβολιασμού ως «ικανοποιητικό», περίπου πριν μια εβδομάδα. Δηλαδή, όταν η Ελλάδα, βρισκόταν στην 20η θέση της Ε.Ε. , όσον αφορά τον αριθμό των εμβολιασθέντων. Πλέον, μάλιστα, βρίσκεται στην 22η, όντας ουραγός στην ΕΕ, με την πραγματική θέση να ενδέχεται να είναι ακόμα χειρότερη.

Ασφαλώς, αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, πως, ιδιαίτερα σημαντικό για την εξέλιξη του σχεδίου εμβολιασμού, είναι το γεγονός πως η Ελλάδα, έχει παραλάβει μειωμένες δόσεις σε σχέση με όσες περίμενε, από την Pfizer, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Η δήλωση του γενικού γραμματέα, βέβαια, ακολουθεί ούτως ή άλλως την αιτιολογία της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία πριν από λίγες ημέρες ενημέρωσε ότι θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη, με την αιτιολογία ότι πρέπει να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα.

 

Παράλληλα, το ελληνικό σχέδιο του εμβολιασμού, ενδέχεται να βρεθεί σε ακόμα δυσχερέστερη θέση, εάν επιβεβαιωθούν και εκφραστούν επίσημα με «μερική έγγριση» οι επιφυλάξεις των επιστημόνων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 55 ετών, με την Κυβέρνηση, να έχει ήδη επενδύσει πολλά στο συγκεκριμένο εμβόλιο, προαγοράζοντας μεγάλο αριθμό δόσεων. Οπως έχει επισημανθεί σε σχετικό ρεπορτάζ του tvxs.gr, πέρα από το εμβόλιο της AstraZeneca, η ελληνική κυβέρνηση έχει ποντάρει σε σημαντικό βαθμό και στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς η τιμής τους είναι χαμηλότερη και χορηγείται μόνον μία δόση.

Μάλιστα, η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να «προδεσμεύσει» στην Johnson & Joshnson τα εκατομμύρια δόσεις από το σύνολο των εμβολίων που αναλογούν στην Ελλάδα με βάση την πανευρωπαϊκή συμφωνία. Όμως, το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το τελευταίο σε ό,τι αφορά την πορεία των κλινικών δοκιμών και την έγκρισή του, γεγονός που σημαίνει πως ο κύριος όγκος των εμβολίων που θα παραλάβει η Ελλάδα θα καθυστερήσουν σε ορίζοντα πολύ πέραν του πρώτου τριμήνου της χρονιάς.

Παράλληλα με το πρόβλημα της ανεπαρκούς προμήθειας νέων εμβολίων, υπάρχουν και πολύ σοβαρά θέματα οργάνωσης. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΟΕΝΓΕ,  φέρεται να έχει αποφασιστεί η εξαίρεση ογκολογικών, ψυχιατρικών και παιδιατρικών νοσοκομείων από τη διαδικασία των ραντεβού για εμβολιασμό του πληθυσμού, λόγω του ειδικού καθεστώτος τους.  Αυτό αποφασίστηκε μάλιστα αφού έχουν ήδη ενημερωθεί πολίτες για τον εμβολιασμό τους στις συγκεκριμένες δομές.

Επίσης, οι εικόνες και οι καταγγελίες για το χάος στο εμβολιαστικό κέντρο Δρομοκαΐτειου , αλλά και οι καταγγελίες της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης πως «το αλαλούμ με τα εμβολιαστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη καλά κρατεί», με το ΨΝΘ και το «Θεαγένειο» να βρίσκονται σε κατάσταση «ασφυξίας», λόγω της λειτουργίας εμβολιαστικών κέντρων εντός αυτών, αναδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, τα οργανωτικά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζει, το σχέδιο του εμβολιασμού.

Ασφαλώς, όλα αυτά συμβαίνουν, με φόντο και τα «ρουσφέτια» στους εμβολιασμούς, με επιχειρηματίες, καναλάρχες, καθηγητές πανεπιστημίων και φίλους στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, να εμβολιάζονται «από την πίσω πόρτα», ακολουθώντας, ασφαλώς, το πλήθος κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της ΝΔ, που εμβολιάστηκε πριν καν από τους υγειονομικούς, και έγινε θέμα ακόμη και στον Διεθνή Τύπο.

tvxs.gr

Ευάγγελος Θεοδώρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου