Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Κανένα σχέδιο, κανένα όραμα, καμιά πατρίδα... !!!

ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ - Έλληνες, νικήσαμε. Ήρθαν τα εμβόλια και ο ηγέτης μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το έκανε πρώτος. Καλή χρονιά λοιπόν. Αυτό είναι το μήνυμα της κυβερνητικής προπαγάνδας, που...

μέσω των χορηγών της, ελέγχει σχεδόν ολοκληρωτικά τη μαζική ενημέρωση. Πού απευθύνεται; Γενικά σε όσους αφελώς ελπίζουν πως αυτό ήταν, πάει και τέλειωσε. Πως το 2021 είναι η χρονιά της ανάκαμψης και μάλιστα με ρυθμό ανάπτυξης 4,8% παρακαλώ, όπως προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός. ΕΙΝΑΙ βέβαιοι πως οι νέες μεταλλάξεις του ιού, που ανησυχούν όλο τον κόσμο και ανατρέπουν τους γνωστούς ρυθμούς ζωής, δεν θα αφορούν την Ελλάδα. Η επιτυχία του νέου τύπου εμβολίων θεωρείται δεδομένη, αν και κανείς από τους ειδικούς δεν κρύβει την αγωνία του για το μεγάλο τεστ στον χρόνο, σε εκατομμύρια ανθρώπους. 

ΟΛΑ καλά λοιπόν, σε μια χώρα με σαθρή παραγωγική βάση, όπου το 20% του ΑΕΠ της εξαρτάται από τον τουρισμό και το 65% συνολικά από την κατανάλωση. Καμιά σημασία δεν έχει αν οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να μας επισκεφτούν και αν οι ελληνικές εξαγωγές θα συνεχίσουν να βρίσκουν στις διεθνείς αγορές πελατεία με αγοραστική δύναμη και καταναλωτική διάθεση. Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ τομέας θα ηγηθεί και η χώρα θα διαπρέψει, λένε. Μόνο που δεν υπάρχει ιδιωτικός τομέας που να έχει σχέδιο και κυρίως δυνατότητες να ηγηθεί. Αυτό που έχει απομείνει είναι μια ομάδα εγχώριων επιχειρηματιών που μέσω του Κυριάκου κατέλαβαν και την πολιτική εξουσία με σκοπό να ορίζουν πού και ποιοι θα παίρνουν τις δημόσιες δουλειές. ΚΑΝΕΝΑΣ σοβαρός επενδυτής με σχέδιο να αξιοποιήσει την Ελλάδα ως παραγωγική βάση για ένα ευρύτερο οικονομικό χώρο δεν πρόκειται εύκολα να έρθει εδώ. Η μετακόμιση της Pitsos, ιδιοκτησίας της γερμανικής Siemens στην Τουρκία, ήταν ένα σοβαρό μήνυμα που δεν το παρέλαβε κανείς. Κάνουν πως δεν βλέπουν ότι η Τουρκία έχει πολύ μεγαλύτερη εσωτερική αγορά και διασυνδέσεις με τον μουσουλμανικό κόσμο των τέως σοβιετικών χωρών, καθώς και στην οντότητα των Βαλκανίων, με διασυνδέσεις, συνεργασίες και οικονομικές συμφωνίες. Εμείς τι έχουμε; ΟΣΟΙ ξένοι επενδυτές ήρθαν στη χώρα, το έκαναν για το μερίδιο της εγχώριας αγοράς και στόχευαν σε εμπορικές κυρίως δράσεις. Η ΙΚΕΑ, για παράδειγμα, που διέλυσε ολοκληρωτικά τον εγχώριο κλάδο επίπλου και ξυλείας, η εξαγορά του Κωτσόβολου και η άφιξη της Media Markt, που κυριάρχησαν στο εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών, η Leroy Merlin και η Praktiker, η εξαγορά της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος και η είσοδος της Lidl στο εμπόριο τροφίμων, ρύθμιζαν τις ευκαιρίες για την εγχώρια παραγωγή όπως ήθελαν. 

Ο ΡΥΘΜΟΣ αφελληνισμού των εγχωρίων επιχειρήσεων δεν σταμάτησε ποτέ. Ο κλάδος του παγωτού πέρασε στην Nestle και την Algida. Οι ιχθυοκαλλιέργειες, δυναμικός εξαγωγικός κλάδος, σε διάφορα ξένα funds. Η ναυπηγική βιομηχανία σχεδόν εξαφανίστηκε. Οι βιομηχανίες σιδήρου ατρόφησαν και η παραγωγή ειδών υγιεινής, που άλλοτε άκμαζε, χάθηκε λίγο μετά την εξαφάνιση της κλωστοϋφαντουργίας. Οι εισαγωγές κυριάρχησαν. ΤΑ ΦΙΛΟΔΟΞΑ ανοίγματα από τον τραπεζικό κυρίως κλάδο στα Βαλκάνια και την Τουρκία απέτυχαν με ευθύνη των διοικήσεών τους, που, αφού τις κανιβάλησαν, τις εγκατέλειψαν, όταν αυτές χρεοκόπησαν. Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ αδιαφορία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας οδηγεί μαθηματικά σε μια κρίση επιβίωσης της υπερχρεωμένης χώρας. Οι άρχοντες που διαφεντεύουν τον τόπο τον προτιμούν ως βολικό, απόλυτα ελεγχόμενο οικόπεδο. Άλλωστε, ποτέ εδώ δεν δημιουργήθηκε εθνική αστική τάξη. 

ΟΤΑΝ το μέλλον στη μεταβιομηχανική εποχή εξαρτάται από τη γνώση και την έρευνα, οι νέοι διαχειριστές, με υπουργό της επιλογής τους, διαλύουν την ελληνική Παιδεία χτίζοντας ταξικά φράγματα και σύνορα. Οι χορηγοί της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν άργησαν να απαιτήσουν εξίσωση των κολεγίων τους με τα δημόσια πανεπιστήμια. Το πόσα νοικοκυριά με δραματικές περικοπές στα έσοδα τους θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν δίδακτρα τους είναι αδιάφορο! ΚΑΝΕΙΣ δεν ανησυχεί που ο ρυθμός μείωσης του ελληνικού πληθυσμού έχει σημάνει συναγερμό. Η μαζική μετανάστευση νέων επιστημόνων για να βρουν τις επιθυμητές συνθήκες εργασίας και ζωής περνά απαρατήρητη. Ότι εκατομμύρια νέοι δεν θα βρουν ποτέ ικανές συνθήκες για να δημιουργήσουν οικογένειες εδώ στην Ελλάδα θεωρείται δευτερευούσης σημασίας θέμα. Ο πατριωτισμός τους αφορά το φαίνεσθαι. Τα κέρδη τους γίνονται περιουσία και σχεδόν ποτέ δεν επενδύονται εδώ. Νέες πατρίδες είναι τα νησιά Κεϋμάν, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο...

Δημήτρης Χρήστου
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου