Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Εισαγγελική παρέμβαση για τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου και «ντόμινο» καταγγελιών από αθλήτριες...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό της από τον σημερινό αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και εκπρόσωπο της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Αριστείδη Αδαμόπουλο. 

Το όνομα του εμπλεκόμενου ήρθε σήμερα στο φως, προκαλώντας σάλο. Η ΝΔ ανακοίνωσε της αναστολή της κομματικής ταυτότητας του στελέχους της, καθώς ο Αριστείδης Αδαμόπουλος είναι και αντιπρόεδρος ΝΟΔΕ Πικερμίου - Ραφήνας. 

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών διέταξε έρευνα και η χρυσή Ολυμπιονίκης αναμένεται να κληθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως και τη Δευτέρα ή την Τρίτη, για να καταθέσεις στις εισαγγελικές αρχές.

Σημειώνεται πως η καταγγελθείσα πράξη τελέστηκε πριν από 23 χρόνια, ωστόσο η Σοφία Μπεκατώρου προχώρησε στην αποκάλυψή της πριν από λίγες ημέρες, μέσα από συνέντευξη, και στη συνέχεια μέσω της Διαδικτυακής Ημερίδας, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια όσα έγιναν τη μέρα που όπως είπε «έχασε την αγάπη για τον εαυτό της», ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους δεν είχε μιλήσει μέχρι σήμερα. 

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου παρενέβη αυτεπάγγελτα με την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη,ανεξάρτητα αν η καταγγελλόμενη πράξη σε βάρος της κ. Μπεκατώρου έχει ήδη παραγραφεί. Ερωτήματα προκαλούνται και από τις πληροφορίες που αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου ενδέχεται να έχει αναφερθεί στη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από τον κατονομαζόμενο παράγοντα, όταν κατέθεσε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, η οποία εκκίνησε έπειτα από καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Ένα ελληνικό #MeToo

Μετά τις αποκαλύψεις της κ. Μπεκατώρου, ακολούθησε ένα ντόμινο καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση στο χώρο του αθλητισμού. Οι αθλήτριες, η μία μετά την άλλη, σπάνε τη σιωπή τους με τις Μάνια Μπίκοφ και Ραμπέα Ιατρίδου έκαναν τις δικές τους αποκαλύψεις για σεξουαλικές παρενοχλήσεις που υπέστησαν. Σε ανάλογες αποκαλύψεις προχώρησε και η Μαρίνα Ψυχογιού, επίσης από τον χώρο της ιστιοπλοϊας με θύτη και πάλι έναν παράγοντα της Ομοσπονδίας. Τη δική της εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης αποκάλυψε και η Ολυμπιονίκης Νίκη Μπακογιάννη, με το «κύμα» καταγγελιών να θυμίζει ένα ελληνικό #metoo, το κίνημα που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο σεξουαλικών κακοποιήσεων στο Χόλιγουντ, που ξεκίνησαν από τις αποκαλύψεις για τη δράση του παραγωγού ταινιών Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

 

Εκτός Ομοσπονδίας ο Αδαμόπουλος

Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο οποίος διέψευσε τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, τελικά ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Ομοσπονδία, η αρχική ανακοίνωση της οποίας είχε προκαλέσει κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν γνώριζε κάτι, έκανε λόγο για «δυσάρεστο» περιστατικό και «παρότρυνε» την καταγγέλλουσα, αφήνοντας αιχμές για την «καθυστερημένη» καταγγελία της, «εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα».

Μετά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο, η Ομοσπονδία δήλωσε «συγκλονισμένη» και ανακοίνωσε πως «αυτονοήτως, και προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος της Ομοσπονδίας, η τιμή και η υπόληψη του συνόλου των αθλητών και αθλητριών, προπονητών και παραγόντων του αθλήματος και να διευκολυνθεί η έρευνα για την οποία την τελική απόφαση έχει η Δικαιοσύνη, ζητήσαμε άμεσα και λάβαμε την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Αριστείδη Αδαμόπουλου». «Παραλλήλως, ζητήσαμε από τον κ. Αδαμόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του από εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή», αναφέρει η Ομοσπονδία και προσθέτει: 

«Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει απερίφραστα ότι θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή. Επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι μέχρι και σήμερα δεν είχε περιέλθει σε κανένα μέλος της Ομοσπονδίας επίσημα, ανεπίσημα, ως φήμη ή ακόμη και ως ψίθυρος, η παραμικρή ένδειξη για τη συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε αντίστοιχη άλλη αποτρόπαιη πράξη. Καλούμε κάθε αθλητή και αθλήτρια, παράγοντα ή μέλος της Ομοσπονδίας, εφόσον έχει υπάρξει θύμα ή έχει περιέλθει εις γνώση του τέτοια συμπεριφορά, να την καταγγείλει και θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας. Το ίδιο καλούμε να πράξει κάθε αθλητής ή παράγοντας σε οποιοδήποτε άθλημα. Τα θύματα μιας τέτοιας ή ανάλογης συμπεριφοράς δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους. Η Ομοσπονδία καλεί άμεσα την Ολυμπιονίκη μας να προσέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο και να αναφερθεί λεπτομερώς στην καταγγελία της έτσι ώστε η Ομοσπονδία να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η σχετική καταγγελία μάς συγκλόνισε διότι ουδέποτε στο χώρο της Ιστιοπλοΐας υπήρξε στο παρελθόν η παραμικρή υποψία για τέτοιο περιστατικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου