Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ο επιπόλαιος Β. Κικίλιας ...

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ήταν ο πρώτος κυβερνητικός παράγοντας σε όλη την ΕΕ που ανακοίνωσε την έναρξη των εμβολιασμών πριν καν να έχει καθοριστεί έγκριση οποιουδήποτε εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου.

Και παρόλο που εκτέθηκε, προκαλώντας δυσφορία με τη βιασύνη του ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου όπου δεν θέλουν να φεύγει από τα χέρια τους ο επικοινωνιακός έλεγχος, εξακολουθεί να… φεύγει μπροστά προαναγγέλλοντας εξαγωγές εμβολίων!

«Ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε να έχουμε περισσότερες ποσότητες και λιγότερη ζήτηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες του πληθυσμού.

Και έχει προβλεφθεί η διαδικασία αυτή και είναι στα χέρια του πρωθυπουργού η απόφαση, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και με ποιον τρόπο ενδεχομένως θα υποστηρίξουμε και άλλες χώρες».

Το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο το ανακοίνωσε ενώ η κοινωνική αγωνία επικεντρώνεται στις μειωμένες ποσότητες εμβολίων που προβλέπεται να έρθουν στη χώρα μας και στην πολύμηνη περίοδο που διαγράφεται μέχρι να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είναι σταθερά υπεραισιόδοξος και δημιουργεί εντυπώσεις που σύντομα διαψεύδονται από την πραγματικότητα.

Ηταν 18 Αυγούστου όταν δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση,  και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά».

Τότε, σχεδόν άμεσα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον είχε “αδειάσει” χωρίς περιστροφές: «Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια» ήταν η απάντηση της Βίβιαν Λουνέλα, όταν ρωτήθηκε, από τον δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο, αν έχει δώσει η Κομισιόν ημερομηνία για τη διανομή των εμβολίων στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι μήνες πέρασαν και Βασίλης Κικίλιας διαψεύστηκε και από την ίδια την κυβέρνηση όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε (μιλώντας στον ρ/σ “Παραπολιτικά”) 300.000 δόσεις εμβολίου μέσα στον Ιανουάριο.

 

Το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε τελικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους (στις 21/12/2020) δεν είχε καμία σχέση με τις φαντασιώσεις του Β. Κικίλια:

Την ίδια μέρα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 26 Δεκεμβρίου, θα παραλάβει η Ελλάδα την πρώτη παρτίδα εμβολίων των Pfizer/BioNTech,  σύνολο 9. 750 δόσεων. Την επόμενη  μέρα θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Ασκληπιείο» και «Θριάσιο». Στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διανομή προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στις 29 Δεκεμβρίου.

  • Έως 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει  την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος  Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 έως τέλος Φεβρουαρίου.Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις και σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τι στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και τα εμβόλια των  Moderna και AstraZeneca.

Ο Βασίλης Κικίλιας έχει άγχος και θέλει να δείχνει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας, ειδικά μετά την αφαίρεση αρμοδιοτήτων που υπέστη στον διορθωτικό ανασχηματισμό του καλοκαιριού. Μάλλον γι αυτό θεώρησε σκόπιμο στις αρχές Νοεμβρίου να ανακοινώσει σε προσωπική του συνέντευξη στον ANT1 – και πριν από τον πρωθυπουργό – το καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα.

Και αυτό, μαζί με άλλα, δεν το έχουν ξεχάσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Θοδωρής Καραγιαννίδη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου