Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Ο ανασχηματισμός και η βαριά σκιά Σαμαρά πάνω από το Μαξίμου...

Οι αποφάσεις που πρόκειται να πάρει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσεις του Αντώνη Σαμαρά.

Είτε πρόκειται για τον ανασχηματισμό, που σύμφωνα και με πληροφοριες της Καθημερινής ενδέχεται να γίνει ακόμη και τις επόμενες ημέρες αιφνιδιαστικά, είτε για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο Κ. Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να σταθμίσει τις αντιδράσεις του πρώην πρωθυπουργού και επομένως την επιρροή του σε τουλάχιστον δέκα βουλευτές και σε τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς.

Ειδικότερα:

1. Ο Αντώνης Σαμαράς προστάτευσε τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με αποτέλεσμα να γίνει μόνο ένας μικρός, διορθωτικός ανασχηματισμός το καλοκαίρι. Εδωσε μάχη για να μη φύγουν από τη θέση τους και την κέρδισε, γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να τον έχει ήσυχο, επομένως ευχαριστημένο. Γι αυτό άλλωστε του είχε προσφερθεί νωρίτερα ως δώρο η υπουργοποίηση του επίσης δικού του Νότη Μηταράκη. Ο ανασχηματισμός που μπορεί να γίνει μέσα στον Ιανουάριο ασφαλώς και τον ενδιαφέρει. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα του αρέσει αν φύγει ο υφυπουργός Αμυνας Αλ. Στεφανής (κάτι πιθανό) ούτε αν μπουν στην κυβέρνηση άλλοι βουλευτές και όχι ο Κώστας Καραγκούνης ή η Σοφία Βούλτεψη που ανήκουν στη στενή ομάδα του.

Οπωσδήποτε ενδιαφέρεται για το μέλλον του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και επιθυμεί τα καλύτερα για τον Μάκη Βορίδη λόγω ιδεολογικής συγγένειας. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν γοητεύεται από τα ανοίγματα στο κέντρο και την αξιοποίηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ δίνει ιδιαίτερη σημασία στα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας και Δικαιοσύνης. Στα δύο πρώτα λόγω της γνωστής εμπλοκής του στα εθνικά θέματα και στο τρίτο λόγω Novartis που του προσφέρει σκηνή για να πρωταγωνιστήσει.

 

2. Η θέση "δεν κάνουμε διάλογο με πειρατές" διατυπώθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό σε ανύποπτο χρόνο και αφορά ακόμη και τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να καθυστερεί και να προκρίνει μια ημερομηνία μετά την εγκατάσταση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Ισως συνδέεται και με τη δυστοκία που υπάρχει στη σύνταξη ενός κειμένου που θεωρείται από το Βερολίνο και το ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αγκυρα θα δεσμεύεται εγγράφως για μη πραγματοποίηση γεωτρήσεων και η Αθήνα για αποφυγή επιθετικών ενεργειών. Μα ποιες είναι οι ενέργειες που μπορεί να κάνει η ελληνική πλευρά και να θεωρηθούν επιθετικές από τον Α. Σαμαρά και τον κύκλο επιρροής του; Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δικαιολογημένη αγωνία για τα όρια ανοχής του πρώην πρωθυπουργού ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ακόμη δεν έχει μπορέσει να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τα εφαρμοστικά μνημόνια της συμφωνίας των Πρεσπών λόγω της άρνησης του Α. Σαμαρά να υπερψηφίσει.

 

tvxs.gr

Θοδωρής Καραγιαννίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου