Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Η «τέλεια καταιγίδα» της κυβερνητικής αδράνειας...

 Στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής η προειδοποίηση των λοιμωξιολόγων, προεξάρχοντος του Σωτήρη Τσιόδρα, προς το Μαξίμου ήταν καθαρή: Η πανδημία στην Ελλάδα τώρα ξεκινά, η Αττική και ειδικά το κέντρο της Αθήνας εξελίσσεται σε hot spot υπερμετάδοσης του κορονοϊού, 

 

 κι εάν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο δεν ελεγχθεί η διασπορά οι αντοχές του ΕΣΥ θα μπουν σε οριακή δοκιμασία. Επιπροσθέτως, εάν ο ιός «ξεφύγει» τον Οκτώβριο, ο συνδυασμός του με την γρίπη μπορεί να δώσει εκρηκτικό μίγμα με κατακόρυφη άνοδο των βαριά νοσούντων και των θυμάτων.

Το μήνυμα από την κυβερνητική πλευρά ήταν εξίσου καθαρό: Το γενικό lockdown είναι εκτός συζήτησης, το κόστος του μόνον για ένα 15ήμερο στην Αττική υπολογίζεται από 600 εκατομμύρια έως 1 δις ευρώ, και η οικονομία και ο προϋπολογισμός δεν το αντέχουν. Συν τοις άλλοις, ουδείς εγγυάται πως ένα 15ήμερο «κλείσιμο» της οικονομίας θα αποδειχθεί αρκετό για να αποτρέψει και τρίτο κύμα της πανδημίας τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο – άρα, θα έπρεπε να υπάρξει σχεδιασμός κυλιόμενων lockdowns τα οποία δεν συζητούνται καν.

Με αυτά τα δεδομένα επελέγη η «ήπια διαχείριση», κοινώς επελέγη ξανά το «βλέποντας και κάνοντας» και το δόγμα της περίφημης «ατομικής ευθύνης»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον λαό το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα» και κατόπιν αναχώρησε για… τριήμερο στην Τήνο, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι κλείνει τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ μετά τα μεσάνυχτα διότι πωλούν αλκοόλ και διότι όπως μας ενημέρωσε δια τηλεοράσεως ο καθηγητής Νίκος Σύψας «το αλκοόλ φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και αυτό είναι επικίνδυνο», και o κυβερνητικός εκπρόσωπος – της γνωστής «λίστας Πέτσα» - ανακοίνωσε νέα καμπάνια «ενημέρωσης» και «ευαισθητοποίησης» κόστους 2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα πάρουν τα τηλεοπτικά κανάλια.

Στην ίδια γραμμή, κι εάν μέσα στην επόμενη εβδομάδα δεν σταθεροποιηθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κάτω από τα 300 και δεν παραμείνει ελεγχόμενος ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο επόμενος γύρος του κυβερνητικού σχεδιασμού προβλέπει τρία ακόμη μέτρα – τα οποία θα ανακοινωθούν πιθανότατα σε δύο δόσεις, αρχής γενομένης από την Παρασκευή: Ατυπο lockdown με SMS μετακινήσεων για τους πολίτες άνω των 65 ετών, μάσκες παντού – σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους – και επιχείρηση «νόμος και τάξη» στις πλατείες με κόκκινες κορδέλες αποκλεισμού και αστυνομική περιφρούρηση για να αποτρέπεται ο «συνωστισμός».

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέχει πίσω από την πανδημία στοχοποιώντας τις πλατείες και τους νέους – παρ’ ότι δεν υπάρχει ούτε ένα επιδημιολογικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι πλατείες αποτελούν πηγή μετάδοσης της νόσου-, εισάγοντας το παγκόσμιας πρωτοτυπίας μοντέλο της… ποταπαγόρευσης κόντρα στον κορονοϊό, και εξαγοράζοντας ξανά την ασυλία της από τα μέσα ενημέρωσης.
Πίσω από αυτή την ασυλία όμως, παραμένουν ανοιχτά – και ανεξέλεγκτα – τέσσερα μέτωπα υψηλής υγειονομικής, αλλά και πολιτικής, επικινδυνότητας.

 

Το πρώτο είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – ίσως ο πρώτος πια θύλακας μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού. Επ’ αυτού το Μαξίμου περιορίζεται να διαρρέει την δυσαρέσκειά του για τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και να βάζει τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη να υπόσχεται, κατόπιν εορτής και θερινής αδράνειας, 200 νέα λεωφορεία έως το τέλος Οκτωβρίου.

Το δεύτερο μέτωπο είναι τα σχολεία. Εκεί, οι τάξεις των 27 παιδιών, τα αλλεπάλληλα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, και οι καταγγελίες για κρούσματα που αποκρύβονται σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι η μία όψη της απόλυτης αποτυχίας της πολιτικής Κεραμέως. Η άλλη είναι το κύμα των καταλήψεων που φουντώνει και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να αποδοθεί σε υποκίνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, απειλεί να πεδίο σοβαρής κοινωνικής και πολιτικής δοκιμασίας για την κυβέρνηση.

Το τρίτο είναι οι εκκλησίες και οι ιερές συνάξεις. Την ώρα που μπαίνουν στο στόχαστρο οι πλατείες, τίθενται όρια 4 και 6 ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση και κλείνουν τα… μίνι μάρκετ, ουδείς από την κυβέρνηση τολμά να βάλει σοβαρούς περιορισμούς στους εκκλησιασμούς, στις μεταλήψεις, στους γάμους και τις βαπτίσεις. Αντιθέτως, υπουργοί μεταλαμβάνουν on camera και ασπα΄ζονται ιερείς χωρίς καν μάσκα.

Το τέταρτο, και ίσως πιο σκληρό, μέτωπο είναι το ΕΣΥ. Το 70% των κλινών ΜΕΘ της Αττικής είναι ήδη κατειλημμένο, οι μoνάδες covid-19 στον Ευαγγελισμό και το Σωτηρία έχουν φρακάρει και οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν ότι το σύστημα αντέχει ακόμη αποκλειστικά και μόνον χάρις στην αυτοθυσία του υγειονομικού προσωπικού (μεγάλο μέρος του οποίου περιμένει ακόμη τις απλήρωτες εφημερίες του πρώτου κύματος της πανδημίας).

Το σημερινό «Βήμα» αποτυπώνει αυτή την πολλαπλή βόμβα με τον τίτλο «η τέλεια καταιγίδα». Ατυχώς, παραλείπει να διευκρινίσει ότι πρόκειται για την καταιγίδα που προκάλεσε μια ανεύθυνη κυβέρνηση και την πληρώνει μια φοβισμένη κοινωνία.

Μαρίνα Αλεξανδρή

tvxs.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου