Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Στα λόγια έμειναν οι ΥΠ.ΕΞ. της ΕΕ... για την τουρκική προκλητικότητα...

«Χάδια» στην Τουρκία, για άλλη μία φορά, από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο όμως έδωσε το «πράσινο φως» για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με..
την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (*), «οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες. Τρεις λέξεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος».

«Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο» έγραψε στο Twitter o ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέφ Μπορέλ, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη, στην οποία εκφράστηκε «απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο» για το πρώτο θέμα συζήτησης, αυτό της τουρκικής παραβατικότητας.


Ωστόσο, κεντρικό θέμα ήταν η αμφισβήτηση εγκυρότητας των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία, την οποία ακολούθησε σκληρή αστυνομική καταστολή κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. «Η Ε.Ε. δεν δέχεται τα εκλογικά αποτελέσματα. Ξεκινούν οι εργασίες για την επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη βία και την παραποίηση των αποτελεσμάτων» ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδία,ς Αν Λίντε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, που ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση των εταίρων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αντίθετα, διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα, που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, αναφέρουν ότι Αθήνα και Λευκωσία δεν βρήκαν υποστήριξη από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για καταδίκη της Τουρκίας.

Στο επόμενο Συμβούλιο ΥΠ.ΕΞ. οι κυρώσεις... εάν χρειαστούν

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο κυρώσεων που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. ανέφερε πως βρίσκεται υπό διαμόρφωση και παρέπεμψε στην επόμενη συνεδρίαση των ΥΠ.ΕΞ. στο Βερολίνο (27-28 Αυγούστου). Και πρόσθεσε πως στόχος είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της Ε.Ε., αν χρειαστεί, προκειμένου να ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως «η μόνη υπαίτια για την κατάσταση η Τουρκία και πως όλοι συμμερίζονται τη θέση αυτή», έκανε λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή» και σημείωσε πως η Αθήνα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Άγκυρα, όχι όμως υπό το κράτος εκβιασμών. Και επανέλαβε πως οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο είναι προσχηματικές καταρρίπτονται από τις ενέργειές της.


Μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Βιέννη, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε σαφή τοποθέτηση επί του θέματος «που δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς». «Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της» πρόσθεσε.

Η σχετική ανακοίνωση του Αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως στο επίκεντρο της συνομιλίας Δένδια και Πομπέο βρέθηκε η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και η ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ξανά το «Oruc Reis»

Στο μεταξύ το «Oruc Reis» άλλαξε πάλι πορεία και πλέον κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής Navtex. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα σειρά Τούρκων αξιωματούχων προχώρησαν σε δηλώσεις για το  «Oruc Reis» με πρώτο και καλύτερο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε θα συνεχιστεί η αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι τις 23 Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολούθησε ο υπουργός Αμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, που ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα είναι αυτή η οποία «δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» αλλά «μόνο τις εγωιστικές μονόπλευρες απαιτήσεις και προσεγγίσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα γεγονότα. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι αυτές οι ενέργειες δεν συμβαδίζουν με την λογική και το δίκαιο και ότι με αυτόν τον τρόπο δεν ωφελείται κανείς. Ούτε στο παρελθόν ούτε σήμερα, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει το παράδειγμα των υπάρχει».

*Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης


«Οι Υπουργοί  Εξωτερικών της ΕΕ επιβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και επανέλαβαν ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε.», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ταυτόχρονα, τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για ολόκληρη την ΕΕ, πολύ πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο» και «υπενθύμισαν τις κοινές θέσεις της ΕΕ και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018 και Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2019, επιπροσθέτως της δήλωσης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο της 15ης Μαΐου 2020»

Ειδικότερα, υπογράμμισαν ότι η πρόσφατη ναυτική κινητικότητα από την Τουρκία δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνων συμβάντων. Η άμεση αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας θεωρήθηκε κρίσιμης σημασίας.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της ΕΥΕΔ, οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία. Υπογράμμισαν ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, και όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης των ναυτικών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ πρόκειται να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν μειωθούν». Ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Αύγουστο, στο Gymnich, στο Βερολίνο.

Λευκωρωσία

Όσον αφορά στη Λευκορωσία «οι Υπουργοί επανέλαβαν ότι οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα αποτελέσματα έχουν παραποιηθεί και, ως εκ τούτου, δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα  όπως παρουσιάστηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποβάλει στις αρχές της Λευκορωσίας πρόταση για υποστήριξη της ΕΕ για την καθιέρωση και τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχών, της αντιπολίτευσης και της ευρύτερης κοινωνίας για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι υπηρεσίες του θα αρχίσουν αμέσως να εργάζονται για αυτήν την πρόταση». Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης για την ανάγκη κυρώσεων σε βάρος των υπευθύνων για βία, καταστολή και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το έργο των δημοσιογράφων στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν και καταδίκασαν επιθέσεις και κρατήσεις δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ.

Λίβανος

Κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με την ΕΥΕΔ, εξέτασαν την κατάσταση στο Λίβανο μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ ενημέρωσε τους Υπουργούς σχετικά με τις ταχείες και ουσιαστικές προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει το Λίβανο και ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη διοργάνωση, με τα Ηνωμένα Έθνη, της πρόσφατης Διεθνούς Διάσκεψης για τη στήριξη του Λιβάνου.

Οι υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη για αυστηρή παρακολούθηση της βοήθειας για να διασφαλιστεί ότι θα μεταφερθεί απευθείας σε όσους έχουν ανάγκη. Οι υπουργοί επανέλαβαν την ανάγκη οι αρχές του Λιβάνου να αντιμετωπίσουν επειγόντως την οικονομική και κοινωνική κρίση και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μέσω συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αρχές του Λιβάνου πρέπει επίσης να διασφαλίσουν μια ανεξάρτητη και αξιόπιστη έρευνα για την έκρηξη. Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια.

Βενεζουέλα και Βολιβία

Σχετικά με τη Βενεζουέλα, η ανακοίνωση της ΕΥΕΔ αναφέρει ότι «οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ιδίως το τρέχον αδιέξοδο στις επικείμενες νομοθετικές εκλογές. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ.Μπόρελ, παρουσίασε τις επαφές που είχε τις τελευταίες εβδομάδες με την κυβέρνηση Μαδούρο και τις κύριες αντιπολιτευτικές ομάδες σχετικά με αυτό. Οι Υπουργοί συζήτησαν την προθυμία της ΕΕ να βοηθήσει όλες τις γνήσιες προσπάθειες της Βενεζουέλας για εξεύρεση πολιτικής λύσης».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, «οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στη Βολιβία, επισημαίνοντας την ανάγκη ειρηνικού διαλόγου και όλα τα μέρη να δεσμευτούν για μια λύση που να αντιμετωπίζει τόσο τις ανησυχίες που σχετίζονται με το κορονοϊό όσο και το δικαίωμα του λαού να ψηφίζει. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες διαλόγου και διαμεσολάβησης για την υποστήριξη αυτού του στόχου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου