Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Γιατί ο Τσίπρας προβλέπει πρόωρες εκλογές...!!!

 Μαρίνα Αλεξανδρή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές επί τρία χρόνια σχεδόν σε... καθημερινή βάση από την πρώτη στιγμή που έγινε αρχηγός της ΝΔ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζητά εκλογές - έχει πει άλλωστε επανειλημμένα πως «δεν θα γίνει Μητσοτάκης» - τις προβλέπει όμως και δεν κρύβει την εκτίμησή του πως ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να επιχειρήσεις πρόωρο εκλογικό αιφνιδιασμό πριν από το τέλος του χρόνου.
Τόσο στην Βουλή όσο και στην συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε πως, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει εσπευσμένα σε κάλπες: «Η φθορά της κυβέρνησης έχει αρχίσει και ήδη στην ΝΔ ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών  με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» είπε.
Για να προειδοποιήσει αμέσως μετά ότι η κυβέρνηση, εάν υλοποιήσει αυτό το σχέδιο, κινδυνεύει να πέσει η ίδια στην παγίδα που στήνει για τον αντίπαλό της - δηλαδή, να «καεί» η ίδια αντί να «κάψει» την απλή αναλογική.
Από την ΝΔ οι προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις Τσίπρα αποκρούονται, με το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «συντηρεί την  εκλογολογία» για εσωκομματικούς λόγους: Για να ανασχέσει την προσυνεδριακή εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ και για να κρατά τους βουλευτές του συσπειρωμένους υπό τον φόβο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το επόμενο φθινόπωρο - δηλαδή, της διεξαγωγής εκλογών με λίστα και όχι με σταυρό καθώς έως τότε δεν θα έχει παρέλθει 18μηνο από τις προηγούμενες κάλπες.
Ομως η προσεκτική ανάγνωση των μηνυμάτων που εκπέμπονται από την κυβέρνηση δείχνει ότι και τα σενάρια περί διπλών εκλογών και τις προβλέψεις Τσίπρα τις τροφοδοτούν σταθερά τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ: Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτακης μπορεί να διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν κάνουν όμως το ίδιο και οι επιτελείς του Μαξίμου όταν συνομιλούν με δημοσιογράφους. Αντιθετως, στις κυβερνητικές διαρροές ειδικά μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου όλα τα ενδεχόμενα εμφανίζονται ανοιχτά, ενώ εκείνοι που τάσσονται ένθερμα υπέρ της «πρόωρης και διπλής» προσφυγής στις κάλπες καταθέτουν και συγκεκριμένα επιχειρήματα.
Το πρώτο εξ αυτών περιλαμβάνει το γνωστό αφήγημα περί «καψίματος» της απλής αναλογικής. Με τος τελευταίες δημοσκοπήσεις - Marc, MRB και Metron Analysis - να δίνουν στη ΝΔ το... σύνηθες προβάδισμα των 12,5 έως 15,5 μονάδων, πολλοί είναι εκείνοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο που ποντάρουν σε ευρεία πρωτιά της ΝΔ στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική και άνετη αυτοδυναμία στις δεύτερες που «θα ακολουθήσουν 20 ημέρες μετά».
Το δεύτερο επιχείρημα - επιδίωξη που προβάλουν είναι η περίφημη «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν πως ό,τι δεν πέτυχαν τον Ιούλιο μπορούν να το καταφέρουν τώρα: να πάνε σε εκλογές πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυνταχθεί και να τον συμπιέσουν σε ποσοστά αισθητά χαμηλότερα από το 32% του Ιουλίου. Θεωρούν επίσης - και κυρίως ελπίζουν - πως μια νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδυναμώσει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ανοίγοντας ακόμη και θέμα ηγεσίας.
Πρόκειται για προσδοκίες που μάλλον αποτυπώνουν και την μεγάλη αγωνία της ΝΔ, εκείνη του «πολιτικού αφανισμού» του Τσίπρα, πέραν αυτών όμως υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος που βάζουν στο τραπέζι του Κυριακου Μητσοτακη όσοι εισηγούνται εκλογές μέσα στο 2020. Είναι η παράμετρος που λέει πως όσο φθείρεται η κυβέρνηση και όσο κλιμακώνεται η θερμότητα στα εθνικά θέματα τόσο θα εντείνονται και οι διεργασίες - και θα διευρύνονται οι ευκαιρίες - για την δημιουργία νέου ή νέων κομματικών σχημάτων στα δεξιά της ΝΔ. Και εάν αφεθεί ο χρόνος να κυλήσει ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να κερδίσει, και τι να κόψει από την ΝΔ, ένα τέτοιο σχήμα σε εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.
Προσμετρώντας όλα αυτά τα μηνύματα στην Κουμουνδούρου θεωρείται αρκετά πιθανό το σενάριο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο - υπό την προϋπόθεση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα έχει πάρει κάτι έως τότε από τους δανειστές για τα πλεονάσματα και θα μπορεί να δώσει κάποιες προεκλογικές υποσχέσεις». Εξ ου και οι προειδοποιήσεις του Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο διάστημα - εξ ου επίσης και το νέο προσκλητήριο προοδευτικής διακυβέρνησης προς την πλευρά της κεντροαριστεράς το οποίο αναμένεται να πάρει και πιο συντεταγμένη μορφή μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου