Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Λιβύη: Χαφτάρ και Σάρατζ στη Μόσχα - Υπογράφουν εκεχειρία...στην κόψη του ξυραφιού...!!!

Έτοιμη η Αίγυπτος εάν επέμβει η Τουρκία - Προκλητικά «παιχνίδια» της Άγκυρας με την κατάπαυση του πυρός

Ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ο Φάγεζ ας Σάρατζ, και ο αντίπαλός του στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, αναμένεται να υπογράψουν σήμερα στη Μόσχα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, γνωστοποίησε κορυφαίος λίβυος αξιωματούχος.
Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, έκρινε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους (θεσμός ανάλογος με αυτόν της Γερουσίας), που εδρεύει στην Τρίπολη, ο Χάλεντ αλ Μέσρι,
σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Λίμπια αλ Άχραρ.
Ο Μέσρι ανέφερε ότι θα συνοδεύει τον Σάρατζ στη Μόσχα, όπου θα βρίσκονται ο στρατάρχης Χάφταρ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ο Αγκίλα Σάλεχ.
Σε σύντομο διάγγελμά του προς τους πολίτες, ο Σάρατζ προέτρεψε τους Λίβυους για να «γυρίσουν τη σελίδα».
«Καλώ όλους τους Λίβυους να γυρίσουν τη σελίδα του παρελθόντος, να απορρίψουν τις συγκρούσεις» και να ενωθούν ώστε η χώρα να μπει σε πορεία «προς τη σταθερότητα και την ειρήνη», είπε.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατόπιν πρωτοβουλίας της Τουρκίας και της Ρωσίας ήδη τέθηκε σε ισχύ χθες Κυριακή στη Λιβύη, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες φονικών μαχών προ των πυλών της πρωτεύουσας Τρίπολης, εν μέσω ολοένα εντεινόμενων ανησυχιών περί διεθνοποίησης της σύρραξης.
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου προσπαθούν από τον Απρίλιο του 2019 ανεπιτυχώς να κυριεύσουν την Τρίπολη, διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του θα τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λίγο πριν τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα. Ο Σάρατζ ανακοίνωσε κατόπιν την κήρυξη εκεχειρίας.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορήθηκαν για πολλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.
Ο Μέσρι ανέφερε ότι η συμφωνία της Μόσχας θα προβλέπει πως θα υπάρχουν «δυνάμεις που θα επιτηρούν την εφαρμογή» της συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για το ποιας εθνικότητας θα είναι αυτές οι δυνάμεις και ποια θα είναι η φύση της αποστολής τους.
Ο Σάρατζ διεμήνυσε στο διάγγελμά του ότι είναι έτοιμος να διατάξει την επανέναρξη των επιχειρήσεων των παραστρατιωτικών που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνησή του αν ο «επιτιθέμενος» παραβιάσει την εκεχειρία. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν δημοκρατικά, μέσω διαλόγου στον οποίο δεν έχουν θέση δικτατορικές μορφές εξουσίας». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφώνησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός «να αποφευχθεί το να χυθεί κι άλλο λιβυκό αίμα».
Η Τουρκία διαβεβαίωσε χθες ότι η κατάπαυση του πυρός τηρήθηκε σε γενικές γραμμές.
Σε μια κλωστή κρέμεται η εκεχειρία
«Ενα εχθρικό τουρκικό drone καταρρίφθηκε. Αυτή η πτήση αποτελούσε παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» ανέφερε χθες το γραφείο Τύπου της αίθουσας επιχειρήσεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (LNA).
Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέρριψαν το τουρκικό drone που ου πραγματοποιούσε επιθέσεις, παραβιάζοντας την (άτυπη μέχρι χθες) κατάπαυση του πυρός μεταξύ του LNA και της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας (GNA), δήλωσε η Λειτουργική Διεύθυνση Αλ – Καράμα του LNA.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τη συνάντηση του Πούτιν - Ερντογάν, όπου ζήτησαν να τεθεί σε ισχύ κατάπαυση του πυρός, εννέα μήνες και πλέον μετά την επίθεση στην Τρίπολη από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ που εδρεύουν στα ανατολικά της χώρας.
Κατηγορίες εκατέρωθεν για παραβιάσεις
Τόσο ο LNA όσο και η διεθνώς αναγνωρισμένη «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη είχαν συμφωνήσει υπό προϋποθέσεις.
Αλλά η GNA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ακούστηκαν πυρά στις περιοχές Σαλαχεντίν και Γουάντι Ραμπέα "λίγα λεπτά" μετά τις 00:01 π.μ σήμερα τοπική ώρα που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.
Από νωρίς χθες το πρωί ανταλλαγή πυρών ακουγόταν στις συνοικίες Σαλαχεντίν και Αϊν Ζάρα.
Η όποια απόπειρα να επιβληθεί μια κατάπαυση του πυρός διαρκείας θα είναι δύσκολη εξαιτίας της φύσης των στρατιωτικών συμμαχιών της Λιβύης με ετερόκλιτες φράξιες και ξένους μαχητές να αναπτύσσονται και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, και οι δύο πλευρές αλληλοαποκαλούνται πολιτοφυλακές.
"Οι πολιτοφυλακές της GNA παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός σε περισσότερα από ένα πεδία μάχης με όλους τους τύπους όπλων", είπε ο διοικητής του LNA Αλ-Μαμπρούκ Αλ-Γκαζάουι προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του ανέμεναν περαιτέρω οδηγίες από την γενική διοίκηση του LNA.
Από την πλευρά της η GNA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατέγραψε παραβιάσεις από τις "πολιτοφυλακές του επιτιθέμενου", αλλά ότι "ανανεώνει την δέσμευσή της προς την κατάπαυση του πυρός και τονίζει την ανάγκη για δέσμευση από τους υποστηρικτές αυτής της κατάπαυσης του πυρός και από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την άψογη εφαρμογή της".
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι παρατήρησε πως όλες οι πλευρές προσπαθούν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και ότι η κατάσταση είνει ήρεμη με εξαίρεση "ένα ή δύο διαφορετικά περιστατικά".
Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός προήλθε έπειτα από την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών γύρω από την Τρίπολη και την προέλαση του LNA στη Σύρτη, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στη μέση της ακτογραμμής της Λιβύης.
Επίσης προέκυψε από τις πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών και ευρωπαϊκών δυνάμεων για την πραγματοποίηση διάσκεψης στο Βερολίνο με στόχο τον περιορισμό της ξένης ανάμειξης και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία ανεστάλη εξαιτίας της προέλασης του Χάφταρ.
Ο LNA έχει λάβει υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την GNA και αυτόν τον μήνα ψήφισε υπέρ της ανάπτυξης στρατευμάτων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.
Προειδοποίηση της Λιβύης στην Τουρκία: «Θα ζητήσουμε παρέμβαση των αιγυπτιακών ενόπλων σε περίπτωση παρέμβασης»
Από σκληρή κριτική για την Τουρκία, χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνεδρίαση του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, όπου μίλησε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ, δίπλα στον πρόεδρο της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άαλ.
Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Αίγυπτο «για τη σαφή και καθοριστική στήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της ξένης ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης»,
Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, βρίσκεται στο Κάιρο καθώς την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του αραβικού κοινοβουλίου όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη και στο Ιράκ.
Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άαλ απέρριψε «όλες τις μορφές παράνομης ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, ειδικά καθώς αυτή η παρέμβαση προέρχεται από ξένες δυνάμεις που δεν έχουν γεωγραφικούς ή γλωσσικούς δεσμούς με τη Λιβύη, αλλά όλοι επιδιώκουν να λεηλατήσουν τους πόρους του λαού της Λιβύης».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και τη νόμιμη ηγεσία του στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων και της ξένης παρέμβασης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής υποστήριξε ότι «η Τουρκία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξαπλωθεί το χάος στο έδαφος της Λιβύης».
Η «Αλ Αχράμ» καταγράφει στο ρεπορτάζ της ότι ο κ. Σάλεχ ανέφερε πως «η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη άνοιξε την πόρτα στις τρομοκρατικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις για τον έλεγχο της Λιβύης», καταλήγοντας ότι «τα μνημόνια που συνήφθησαν με την Τουρκία δεν έλαβαν την έγκριση του Κοινοβουλίου της Λιβύης και γι' αυτό πρέπει να θεωρηθούν άκυρα και κενά περιεχομένου».
Από την πλευρά της, η Egypt Today και η ιστοσελίδα «Σάντα ελ Μπάλαντ» καταγράφουν τη δήλωση του προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ, ότι «η χώρα του ενδέχεται να χρειαστεί να ζητήσει την παρέμβαση των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων εάν λάβει χώρα ξένη παρέμβαση στη Λιβύη».
Τέλος, η Egypt Today καταγράφει δηλώσεις του προέδρου της λιβυκής Βουλής ότι παραστρατιωτικοί της Τρίπολης παραβίασαν την εκεχειρία.

Πηγή: Sputnik, AFP, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου