Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Ο Μητσοτάκης και οι «άριστοι» βούλιαξαν στις παράγκες του ποδοσφαίρου...!!!

Μαρίνα Αλεξανδρή

«Ο εκβιασμός πέρασε: Ξεπλένουν» τον ΠΑΟΚ και την πολυϊδιοκτησία» γράφει το in.gr, συμφερόντων Μαρινάκη, μετά την ανακοίνωση Πέτσα ότι… αλλάζει ο νόμος περί πολυιδιοκτησίας προκειμένου να μην υποβιβαστούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη.  

Και προσθέτει πως η κυβέρνηση στέλνει «μήνυμα ότι ο εκβιασμός μπορεί να καταστρατηγεί το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου», «καταστρατηγείται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και όλοι μπορούν να παρανομούν χωρίς κανένα κόστος» και επιπλέον «έχουμε αλλοίωση του πρωταθλήματος με την κυβέρνηση να λέει πως η πολυμετοχικότητα δεν τιμωρείται άρα ο καθένας να μπορεί να αγοράζει όποια ομάδα θέλει».
«Η κυβέρνηση αδειάζει ΕΕΑ - Αυγενάκη 24 ώρες μετά την απόφαση-σκάνδαλο της ΕΕΑ» γράφει το ethnos.gr, ιδιοκτησίας Σαββίδη. Ωστόσο, σχολιάζοντας το γεγονός πως η νέα νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει αφαίρεση βαθμών, δημοσιεύματα καταγγέλλουν πως πρόκειται για κυβερνητικές μεθοδεύσεις ώστε να αφαιρεθούν βαθμοί από τον ΠΑΟΚ και με «ξεκάθαρη αλλοίωση» να πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός στις αίθουσες δικαστηρίων. Νωρίτερα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΕΑ, έκανε λόγο για «εισήγηση μνημείο υποδούλωσης στις εντολές Αυγενάκη, που αποδείχθηκε εντολοδόχος του Ολυμπιακού».

Στην ανακοίνωσή του ζητούσε την απομάκρυνση του υφυπουργού χαρακτηρίζοντάς τον «επικίνδυνο για τον αθλητισμό και τη συνοχή της χώρας» και στέλνοντας μήνυμα ανέφερε: «Η φούσκα, που έστησε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, θα σκάσει στο δικό τους πρόσωπο [...] Σύντομα το όνειρό σας να δείτε τον ΠΑΟΚ στο έδαφος θα γίνει εφιάλτης!». «Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο... Κυβερνήσεις πέφτουν και υπουργοί θα τρέχουν. Αυγενάκη τέλειωσες», έγραφε πανό των οπαδών του ΠΑΟΚ, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους τόνισαν πως «είμαστε σε πόλεμο και κύριος υπεύθυνος είναι ο Μητσοτάκης». Πολλά πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ τάχθηκαν υπέρ του «δικεφάλλου του Βορρά». 
Και παραδίπλα, η «ΘΥΡΑ 7» του Ολυμπιακού προειδοποιεί: «Αν ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ να κάνετε παρέμβαση για να καλύψετε το σκάνδαλο και να μην πληρώσουν οι ένοχοι δεν θα χωριστεί η Ελλάδα στα δύο όπως απειλούν αυτοί, αλλά κι εσείς και η κυβέρνηση σας θα αναγκαστείτε να φύγετε από την Ελλάδα. Δεν θα υπάρχει μέτρο γης για κανέναν σας εδώ». 
Δεν χρειάζονται πολλά περισσότερα για να φανεί ότι η κυβέρνηση έμπλεξε. Έμπλεξε άσχημα μεταξύ δύο ολιγαρχών του ποδοσφαίρου και των media, με τον έναν εκ των οποίων τουλάχιστον είχε σχέσεις εξάρτησης και προεκλογικά και μετεκλογικά. Εμπλεξε επίσης, ερασιτεχνικά στον πόλεμο της διαπλοκή και, ακόμη χειρότερα, αυτοακύρωσε με κωμικοτραγικό τρόπο τις πομπώδεις διακηρύξεις της περί «ανεξαρτησίας» της Δικαιοσύνης και ισότητας όλων έναντι του νόμου.
Πρακτικά, είναι η πρώτη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών που κατάφερε να ενώσει εναντίον της και τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Πολιτικά, εκτέθηκε βαριά, αλλάζοντας εκ των υστέρων έναν νόμο για μια υπόθεση για την οποία υπάρχει ήδη καταδικαστική εισήγηση και αναμένεται η τελική απόφαση από τα αρμόδια ποδοσφαιρικά όργανα. Κι έστειλε το μήνυμα πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν κι άλλοι νόμοι εάν απλώς… δεν μας αρέσουν οι ποινές και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Το δε επιχείρημα που επικαλέστηκε επ’ αυτού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ότι δηλαδή ο νόμος αλλάζει «για να μην απειληθεί η κοινωνική συνοχή», εκθέτει και τον ίδιο και τον πολιτικό του προϊστάμενο.
Ουσιαστικά και επικοινωνιακά, η κυβέρνηση εμφανίστηκε εκβιαζόμενη. Για την ακρίβεια, υπέκυψε στον εκβιασμό με το «καλημέρα», χωρίς καν δεύτερη σκέψη. Μόλις ο Μάκης Γκαγκάτσης απείλησε από το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη πως «η Ελλάδα θα χωριστεί στα δύο» και ότι «κάποιοι θέλουν να χυθεί αίμα», άλλαξε τον νόμο στα μέτρα του Σαββίδη. Και άφησε το άλαλο πλήθος των δικών της ψηφοφόρων να αναρωτιέται γιατί αφού «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται» και διαγράφεται ο Θοδωρής Ζαγοράκης, αλλάζει ταυτόχρονα κι ο νόμος που κατήγγειλε ο Ζαγοράκης; Σημειώνεται πως ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, με ανάρτησή του στο Facebook, εξαπέλυσε επίθεση κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, που όρισε τα μέλη της ΕΕΑ, αλλά και όσων στην κυβέρνηση «βάλουν κατά του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου καθ' υπόδειξην τρίτων», δηλώνοντας πως εάν η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν δικαιωθεί θα αποχωρήσει από τη ΝΔ.
Εν ολίγοις, οι «άριστοι» του Κυριάκου Μητσοτάκη ναυάγησαν αύτανδροι, σε μια ήσσονος σημασίας κρίση που κλήθηκαν να διαχειριστούν. Κι έχει ενδιαφέρον πως θα ξεμπλέξουν από εδώ και πέρα. Τα μηνύματα, πάντως, από την πλευρά του κυβερνητικού «συμμάχου» Βαγγέλη Μαρινάκη δεν είναι ευοίωνα.
Τρία μόνον σημερινά μηνύματα από το site in.gr είναι αποκαλυπτικά του κλίματος. Το πρώτο λέει ότι η κυβέρνηση «παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και προαναγγέλλει μια ρύθμιση εκτός πραγματικότητας μόνο και μόνο για να διασωθεί ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη». Το δεύτερο ότι «παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Να μην ισχύουν οι αποφάσεις και οι παρανομούντες να παρανομούν χωρίς κανένα κόστος». Το τρίτο ότι «προετοιμάζει μια νομοθετική παρέμβαση - «πλυντήριο» στον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη».
Είναι προφανές ότι η συνέχεια θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον, όταν σε λίγες μέρες βγαίνει στον αέρα και το «νέο» MEGA ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη.

tvxs.gr



Θοδωρής Καραγιαννίδης


Στο...VAR η υπόθεση ΠΑΟΚ: «Αυτογκόλ» και σκάνδαλο από τη ΝΔ


Ένα «αυτογκόλ» από κάθε άποψη ήταν αυτό που προέκυψε για την κυβέρνηση από την υπόθεση υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Οι τραγικοί χειρισμοί, αρχικά του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη 

οδήγησαν την κυβέρνηση σε κρίση και εσωστρέφεια, ενώ καταλήγει σε μια σκανδαλώδη επίδειξη παλαιοκομματισμού αλλά και μια αχρείαστη επίδειξη «πυγμής» του πρωθυπουργού, προκειμένου να μην ομολογήσει ότι φοβήθηκε τις αντιδράσεις. Τελικά η υπόθεση επανεξετάστηκε στο.... VAR και η κυβέρνηση πήρε πίσω την αρχική της απόφαση.
Όλα ξεκινούν από τον προβληματικό χειρισμό του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος, παρά τις διαρκείς κατηγορίες -εντός και εκτός ΝΔ- ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη, λειτούργησε με τρόπο που έδωσε την εικόνα ότι επιβεβαιώνει τις φήμες.
Η απόφαση-εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού προκύπτει με ψήφους 3-2, και τα τρία άτομα που ψηφίζουν θετικά έχουν οριστεί από τον Λ. Αυγενάκη, τα δύο μάλιστα τα αντικατέστησε την παραμονή της εκδίκασης της υπόθεσης, σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων! Όσον αφορά στην απόφαση καθαυτή, που βασίζεται σε καταγγελία του Ολυμπιακού για πολυϊδιοκτησία μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης, δεν τεκμηριώνεται από  αποδεικτικό υλικό και μόνο η Ξάνθη θα μπορούσε να κατηγορηθεί για ένα ήσσονος σημασίας τυπικό θέμα, άσχετό όμως με την καταγγελία.
Σφοδρές αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα
Με τον τρόπο που μεθοδεύτηκε η λήψη της απόφασης, ήταν αναπόφευκτη η έκρηξη που προκλήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα ενώ η αντίδραση του Ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη ήταν η πρώτη από τη χιονοστιβάδα που θα ακολουθούσε στο εσωτερικό της ΝΔ, και θα απειλούσε έντονα τη συνοχή του κόμματος, όπως αναφέρουν με βεβαιότητα παράγοντες που γνωρίζουν την τεράστια δυναμική του ΠΑΟΚ και του Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη.
Η δε άποψη που εκφράζεται περί σεβασμού του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτοαναιρείται αφού ο υφυπουργός αθλητισμού επιχειρεί συστηματικά να παρέμβει στη διαδικασία ανάδειξης εκλεκτόρων για την εκλογή Δ.Σ. της ΕΠΟ, που ως γνωστόν έχει στοχοποιήσει ο Ολυμπιακός. Μέσα σε αυτό τον πόλεμο επιρροής επιχειρηματιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η κυβέρνηση προσμέτρησε τόσο το πολιτικό κόστος όσο και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση δύσκολα θα μπορούσε να επικυρωθεί από τη Super League.
Μεγαλύτερο σκάνδαλο η αλλαγή του νόμου
Το πλέον αναχρονιστικό μήνυμα που στέλνει είναι ότι για να σταματήσει το πολιτικό «στραπάτσο», καταθέτει διάταξη που δεν θα προβλέπει υποβιβασμό για το συγκεκριμένο παράπτωμα αλλά αφαίρεση βαθμών. Αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο καθώς θα προκαλέσει γενικευμένη ανομία για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα του αθλητισμού όπως η πολυϊδιοκτησία και θα καταστήσει την Ελλάδα και πάλι υπόλογη στις διεθνείς ομοσπονδίες, ως τριτοκοσμική χώρα. Η δε αφαίρεση βαθμών, θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους παίρνουν αποφάσεις να παίρνουν τους τίτλους από τη μία ομάδα και να τους δίνουν σε άλλη. Αυτή η αμιγώς παλαιοκομματική μεθόδευση υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι νόμοι -που πρέπει να είναι αυστηροί- αλλά η χειραγώγηση των αποφάσεων και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροκομματικά, επιχειρηματικά, ποδοσφαιρικά συμφέροντα αλλά όχι το δημόσιο συμφέρον.
Ο καταστροφικός χειρισμός κατέληξε με τη διαγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη από τη ΝΔ, ως επίδειξη ισχύος, ενώ στην ουσία ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο πολιτικό παράγοντα όμως αλλά για ένα πρόσωπο που αποτελεί τον εμβληματικό αρχηγό και κεντρικό πρόσωπο της ιστορικής επιτυχίας του 2004 και διαθέτει πολύ ευρύτερη αναγνώριση από τα στενά όρια της ΝΔ ή του ΠΑΟΚ, στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινό.
Ο «πόλεμος» συνεχίζεται
Με τους κοντόφθαλμους χειρισμούς και με την κάλυψη που παρέχει ο πρωθυπουργός στον Αυγενάκη, τον οποίο στελέχη της παράταξής του χαρακτηρίζουν «εντολοδόχο» του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, οδηγήθηκε στις χειρότερες επιλογές από κάθε άποψη. Ενίσχυσε την καχυποψία των φιλάθλων και επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησής του που είναι οι πολλές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι σε επιχειρηματίες με ισχυρή επιρροή.
Από την υπόθεση του ΠΑΟΚ, η κυβέρνηση βγαίνει αρκετά ζημιωμένη και σίγουρα δεν κλείνει τους «λογαριασμούς» της: Το γεγονός ότι φοβήθηκε τον ΠΑΟΚ, δεν εξευμενίζει τον Σαββίδη αλλά ούτε σημαίνει ότι ο Μαρινάκης θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου