Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

H EE στην μετά Brexit Εποχή...!!!

H θριαμβευτική νίκη του B. Johnson δεν θα αποτελέσει σταθμό μόνο για τις πολιτικές εξελίξεις στον Ηνωμένο Βασίλειο. Η επικράτηση του Brexit και η κατάρρευση των επιχειρημάτων των remainers έρχεται σε μια κομβική εποχή για την ΟΝΕ και την ΕΕ και αναμένεται να παράγει άμεσα αποτελέσματα στην πολιτική σκηνή της γηραιάς ηπείρου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν πάντα μια καθοριστική απήχηση στην διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρώπης. Ο Keynes την δεκαετία του 1930 διαμόρφωσε το βασικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των κρίσεων και εισήγαγε την έννοια της μακροοικονομίας. Αργότερα το 1945 ο Cl. Attlee νικώντας τον W. Churchill καθιέρωσε το κρατικό παρεμβατισμό ως κυρίαρχη πολιτική και ως αναγκαιότητα για την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης.
Το 1979 η Μ. Thatcher έφερε στο προσκήνιο το υπόδειγμα της ελεύθερης οικονομίας αλλάζοντας την κυρίαρχη ιδεολογία στην κοινωνική και οικονομική οργάνωση αλλά και τον τρόπο σκέψης των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες απλά ακολουθούσαν άλλες με μεγαλύτερη και άλλες με μικρότερη χρονική καθυστέρηση.
Η τετελεσμένη πλέον απόφαση για την έξοδο του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ μετά από μια τρίχρονη περιπέτεια διαπραγματεύσεων αναμένεται να ενεργοποιήσει με τον καθοριστικότερο τρόπο τις φυγόκεντρες δυνάμεις της ΕΕ και της ΟΝΕ. Μια σειρά από λόγους που προβάλλονταν από τις Βρυξέλλες σχετικά με την θεσμική αδυναμία απομάκρυνσης μια χώρας από την ΕΕ τώρα ακυρώνονται. Η σύναψη διμερών διακρατικών εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΒ και χωρών μελών της ΕΕ θα δώσει μια άλλη προοπτική οικονομικής συνεργασίας.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι ευρωπαίοι πολίτες θα αρχίσουν να τοποθετούνται για τους λόγους που οδήγησαν στο διαζύγιο. Έτσι θα μπουν με βίαιο τρόπο στο προσκήνιο του ευρωπαϊκού διαλόγου δύο θέματα που αναμένεται να προκαλέσουν αναταράξεις στις πολιτικές ισορροπίες στην ΕΕ. Το μεταναστευτικό και το κόστος από την εφαρμογή των ενιαίων πολιτικών. Και τα δύο θέματα όχι μόνο ενισχύουν τις φυγόκεντρες τάσεις αλλά προσφέρουν και το τέλειο άλλοθι για την κορύφωση του ευρωπροβληματισμού στην Ιταλία και στην Γαλλία.
Όπως και να έχει τα ποσοστά της νίκης του B. Johnson γελοιοποιούν την επιχειρηματολογία πολλών μέσων μαζικής ενημέρωσης της ηπειρωτικής Ευρώπης περί έλλειψης τροφίμων, ζάχαρης και ειδών πρώτης ανάγκης στην αγορά της Βρετανίας και του επακόλουθου προβληματισμού των Άγγλων. Προβληματισμός ο οποίος θα οδηγούσε σε ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Εφεξής ο μηχανισμός παραγωγής φιλοευρωπαικών ειδήσεων και διαπόμπευσης της οποιασδήποτε άλλης πρότασης φαίνεται να μπαίνει σε φάση αμφισβήτησης από τους ευρωπαίους πολίτες στερώντας από την μηχανισμό της ΕΕ ένα πολύτιμο φύλακα.
Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η επόμενη μέρα μετά το Brexit θα υποβάλλει την ΕΕ σε μια σκληρή δοκιμασία. Πλέον η ενεργοποίηση των προπαγανδιστικών μηχανισμών δεν θα επαρκεί για την απάλειψη των φυγόκεντρων τάσεων. Τώρα πιά όλοι αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται μια διαφορετική ΕΕ για να μπορεί να αποτελεί το συνεκτικό ιστό χωρών με διαφορετικά προβλήματα. Το ερώτημα είναι αν μπορεί η ΕΕ να αλλάξει.

*Καθηγητή Οικονομικών ΔΠΘ

antinews.gr

Η γερμανική οικονομία ανησυχεί για την εποχή μετά το Brexit

Παρά τη νίκη Τζόνσον γερμανοί οικονομολόγοι ανησυχούν για ένα παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας εκφράζοντας ανησυχία για το πώς και πότε θα καθοριστούν οι μελλοντικές οικονομικές σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ομίχλη στο Λονδίνο διαλύεται σιγά-σιγά, διαμηνύουν εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας μετά τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον, χαιρετίζοντας το ξεκάθαρο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης. Παρά το σαφές εκλογικό αποτέλεσμα γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ωστόσο για ένα κλίμα παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας. 
Ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ θεωρεί ότι η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα έρθει σύντομα. Ταυτόχρονα όμως εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία ελευθέρου εμπορίου εντός της μεταβατικής περιόδου που εκπνέει τέλη του 2020. Παραπέμπει μάλιστα σε έρευνα του ερευνητικού δικτύου EconPol Europe, σύμφωνα με την οποία το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το Brexit κοστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο σχεδόν 20 δις ευρώ. Ο Κλέμενς Φουστ τονίζει μάλιστα ότι η Σκωτία θα δρομολογήσει, όπως όλα δείχνουν, ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέλιξη που θα εντείνει ακόμα περισσότερο το άσχημο κλίμα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου IfW Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ εκτιμά ότι μια ακύρωση του Brexit δεν είναι πια εφικτή. Προς το παρόν δεν υπάρχει βεβαιότητα αν θα επιτευχθεί με την ΕΕ μια «μαλακή», «σκληρή» ή «έξυπνη» συμφωνία αποχώρησης, εκτιμά προσθέτοντας ότι η συμφωνία για το Brexit ρυθμίζει τα της αποχώρησης, όχι όμως και τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Ο γερμανός οικονομολόγος θυμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας διήρκεσαν αρκετά χρόνια και παρ’ όλα αυτά η συμφωνία δεν έχει ακόμα τεθεί πλήρως σε ισχύ. Αναμένουμε επομένως νέες παρατάσεις και νέα αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, καταλήγει ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ.
Μείωση θέσεων εργασίας σχεδιάζουν γερμανικές εταιρίες στη Βρετανία

Ανοίγει ο δρόμος για το Brexit μετά τη νίκη Τζόνσον. Ανοίγει ο δρόμος για το Brexit μετά τη νίκη Τζόνσον.
Το παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας συνεχίζει να δρα αποτρεπτικά και σε ενδεχόμενες επενδύσεις βρετανικών επιχειρήσεων, πιστεύει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Ανάπτυξης IMK Ζεμπάστιαν Ντούλιεν. Το ίδιο ισχύει και για τις γερμανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Μεγάλη Βρετανία, εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος: «Κατά συνέπεια το Brexit θα συνεχίσει να επιβαρύνει και τους επόμενους μήνες την οικονομική ανάπτυξη τόσο στην Βρετανία όσο και, σε μικρότερο βαθμό, στη Γερμανία».
Σφυγμομέτρηση του Γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου DIHK δείχνει ότι μία στις πέντε γερμανικές επιχειρήσεις με παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να προχωρήσει σε περιορισμό των θέσεων εργασίας. Ας σημειωθεί ότι οι γερμανικές εταιρίες διατηρούν στο Ηνωμένο Βασίλειο 2.500 υποκαταστήματα και απασχολούν συνολικά περισσότερους από 400.000 εργαζομένους.
Ρενέ Βάγκνερ, Reuters / AFP
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

dw.com/el


Το Brexit ανοίγει τον δρόμο για την ήττα της Γερμανίας

Κατσανέβας Θεόδωρος
Κατσανέβας Θεόδωρος
Η θριαμβευτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον σηματοδοτεί την απαρχή του ξηλώματος της βελούδινης κατοχής που έχει επιβάλει το Βερολίνο στην Ευρώπη, υποκαθιστώντας τα ερπυστριοφόρα, τη βία και το αίμα με τον έλεγχο της οικονομίας, των τραπεζών και του ευρώ. Οι Βρετανοί για άλλη μια φορά άνοιξαν το δρόμο για την ήττα της Γερμανίας, όπως έκαναν στους δύο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους. Η χωρίς υποσημειώσεις και καθυστερήσεις έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αποτελεί γεγονός. Τίποτα πλέον δεν μπορεί να την σταματήσει.
Τώρα είναι φανερό ότι η έξοδος από την "ευρωφυλακή" είναι εφικτή. Το ξήλωμα του πουλόβερ της γερμανικής Ευρώπης είναι ορατό. Μετά την Βρετανία ακολουθεί η Ιταλία, όπου η σημερινή ερμαφρόδιτη κυβέρνηση του Κόντε με τη στήριξη των συρρικνούμενων "Πεντάστερων", βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης.  Ο πρωθυπουργός Κόντε και ο Ντι Μάιο των "Πεντάστερων" με δυσκολία μιλούν μεταξύ τους.
Παράλληλα, ενισχύονται παντού στην Ευρώπη οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού, που τώρα πια παίρνουν τη μορφή μετωπικής σύγκρουσης με το Βερολίνο. Το εμπόριο του φόβου και τα ψέματα των συστημικών ΜΜΕ έχουν κοντά ποδάρια. Η άνοδος της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ, αμέσως μετά τις ιστορικές εκλογές στη Βρετανία, αναδεικνύει τη γελοιότητα των ισχυρισμών ότι, η χώρα θα καταστραφεί αν οδηγηθεί σε Brexit. Αντίθετα, η καθοδική οικονομική πορεία της Γηραιάς Ηπείρου ενισχύει την πιθανότητα διάλυσης της επιλεγόμενης ΕΕ.
Η ύφεση έχει επιστρέψει ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία. Σήμερα, το συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης (σε δολάρια) είναι μικρότερο από ό,τι ήταν το 2008. Η μέση ετήσια ανάπτυξη της την τελευταία δεκαετία είναι χαμηλότερη από 1%, ενώ οι προβλέψεις για το αύριο είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Η Ευρωζώνη βρίσκεται στην ουρά της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία κατά μέσο όρο τρέχει με ρυθμούς της τάξης του 3,5%. Το ευρώ αντί για εφαλτήριο ευημερίας, κατηγορείται εύλογα ότι αποτελεί παράγοντα οικονομικής αποτυχίας.

Στο τέλος χάνουν οι Γερμανοί

Στην ίδια τη Γερμανία, η κυβέρνηση Μέρκελ συναντά ισχυρές αντιδράσεις. Η δημοτικότητα της καγκελαρίου συρρικνώνεται. Οι ελπίδες του Εμμανουέλ Μακρόν για ένα πανευρωπαϊκό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο. Ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε για άλλη μια φορά ανοιχτά την εχθρότητά του προς την ΕΕ, υποστηρίζοντας ανοιχτά την Βρετανία να προχωρήσει στο Brexit, ακόμα και χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Η πολύ πιθανή νίκη του στις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ θα αποτελέσει και την ταφόπλακα στα όνειρα του Βερολίνου, τόσο για κυριαρχία στην Ευρώπη, όσο και της ανάδειξης του σε παγκόσμιο πόλο ισχύος ισοδύναμο με τις ΗΠΑ. Για άλλη μια φορά οι Γερμανοί, ύστερα από τις πρώτες τους νίκες, φαίνεται ότι στο τέλος θα χάσουν και αυτόν τον πόλεμο.
Είναι ένας οικονομικός πόλεμος που τον σχεδίασαν και τον υλοποίησαν πολύ πιο έξυπνα, πονηρά και αποτελεσματικά από τις προηγούμενες αιματοβαμμένες συρράξεις που προκάλεσαν για την κυριαρχία στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο. Γι’ αυτό και ο τελευταίος πόλεμος, με τη χλαίνη της βελούδινης εισβολής, κράτησε περισσότερο από τους προηγούμενους της βίας και του αίματος. Αλλά έστω και με καθυστέρηση, για άλλη μια φορά, στο τέλος χάνουν οι Γερμανοί.

slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου