Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Η Βρετανία ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά: Το Brexit και τα σενάρια των ιστορικών εκλογών...!!!

Άνοιξαν στις 7:00 (τοπική ώρα) οι κάλπες στη Βρετανία, τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, τις τρεις παρατάσεις που έδωσαν οι Βρυξέλλες στο Λονδίνο και τρεις μήνες πριν εκπνεύσει και η τελευταία προθεσμία ώστε η χώρα να αποχωρήσει (;) από την ΕΕ. 

Στις κάλπες, που κλείνουν στις 22:00 (τοπική ώρα), εκατομμύρια Βρετανοί καλούνται να αποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα εγκαταλήψει η χώρα την ΕΕ. Brexit με τον Μπόρις Τζόνσον ή δεύτερο δημοψήφισμα με τον Τζέρεμι Κόρμπιν; 
Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέλεξε να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, για τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών, επιθυμώντας να άρει το αδιέξοδο που επικρατεί στο κοινοβούλιο αναφορικά με το Brexit.
Ο Τζόνσον ελπίζει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να οριστικοποιήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ένα ζήτημα που διχάζει εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια τη χώρα.
Ωστόσο, αν και οι Συντηρητικοί εμφανίζονταν να έχουν άνετο προβάδισμα έναντι των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να υπάρξουν ανατροπές. Και οι άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένονται σήμερα στο βόρειο τμήμα της Βρετανίας, όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, ίσως να αποθαρρύνουν κάποιους ψηφοφόρους από το να πάνε να ψηφίσουν.
Πάντως, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι υψηλότερο από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που θα οφείλεται κυρίως στο γεγονός της πρόσφατης ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων.
Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται περίπου στις 23:00 (ώρα Βρετανίας), με τις έδρες από το Σάντερλαντ και το Νιούκασλ, όπως και από τις περιφέρειες που συνήθως θεωρούνται ασφαλείς για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, στα βορειοανατολικά.

Χριστούγεννα, Brexit και γαλοπούλα

«Ας ολοκληρώσουμε το Brexit», επαναλάμβανε ο 55χρονος Τζόνσον στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
«Δώστε μου την πλειοψηφία και θα ολοκληρώσω αυτό που ξεκινήσαμε, αυτό που μας δώσατε εντολή να κάνουμε πριν τριάμισι χρόνια», τόνιζε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου που κατάφερε να αναλάβει την πρωθυπουργία τον Ιούλιο μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι.
«Σκεφτείτε πόσο ωραίο θα είναι να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη γαλοπούλα και το Brexit να έχει διευθετηθεί», έλεγε.
Σε περίπτωση νίκης ο Τζόνσον θέλει να υποβάλει προς έγκριση στο κοινοβούλιο τη συμφωνία για το Brexit στην οποία έχει καταλήξει με τις Βρυξέλλες πριν τα Χριστούγεννα, ώστε η αποχώρηση της Βρετανίας να γίνει στις 31 Ιανουαρίου.

«Πραγματική αλλαγή»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεσμεύθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για «μια πραγματική αλλαγή», έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία που στην εξουσία βρίσκονται οι Συντηρητικοί.
Εθνικοποιήσεις και μαζικές επενδύσεις κυριαρχούν στο πρόγραμμα των Εργατικών, κυρίως στο εθνικό σύστημα υγείας που έχει αποδυναμωθεί έπειτα από χρόνια λιτότητας.
Σε ό,τι αφορά το Brexit ο Κόρμπιν δεν έχει εμφανιστεί ξεκάθαρος. Έχει δεσμευθεί να διαπραγματευθεί νέα συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ, πιο ευνοϊκή για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την οποία θα θέσει σε δημοψήφισμα στο οποίο όμως θα υπάρχει και η επιλογή της παραμονής στο μπλοκ. Ο ίδιος ο επικεφαλής των Εργατικών δηλώνει «ουδέτερος».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων η διαφορά ανάμεσα στο Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον και το Εργατικό του Τζέρεμι Κόρμπιν μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Το 43% των Συντηρητικών και το 34% των Εργατικών που αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται- εάν φυσικά επαληθευθούν τα αποτελέσματα - να μειώσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν αυτοδυναμία στους Συντηρητικούς. Οι πλέον απαισιόδοξες δημοσκοπήσεις για τον κ. Τζόνσον του δίνουν πλειοψηφία 28 εδρών. Οι Tories φαίνεται να καταλαμβάνουν 339 έδρες και οι Εργατικοί 232.
Παρόλα αυτά, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί πολίτες θα ψηφίσουν τον λιγότερο αντιπαθή πολιτικό. Η απόφαση του Νάιτζελ Φαράτζ να αποχωρήσει από την διεκδίκηση των ψήφων και να καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν υπέρ του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να μοιάζει ως φυσικό επακόλουθο μιας μακαράς διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ, εντούτοις ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα το τί θα επιλέξουν οι απογοητευμένοι και κουρασμένοι ψηφοφόροι.
Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν (του χειρότερου πολιτικού που έχει ζητήσει την ψήφο των Βρετανών πολιτών, όπως χαρακτηρίζεται από μερίδα των μέσων ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο) ενδέχεται να κερδίσουν κάποιες ψήφους στο Λονδίνο και το Σαουθάμπτον, αλλά θα χάσουν περισσότερους ψηφοφόρους στο Μπέρμιγχαμ και το Νότιγχαμ. Παράλληλα οι περισσότερες περιοχές των Midlands και της βόρειας Αγγλίας αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του Μπόρις Τζόνσον.

Τα τρία σενάρια της κάλπης

Τρία είναι τα βασικά σενάρια που προβλέπουν στρατηγικοί αναλυτές του Bloomberg για την πιθανή έκβαση των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου και το πώς θα επηρεάσουν τη στερλίνα, αλλά και τις βρετανικές μετοχές και ομόλογα.
Σενάριο πρώτο: Νίκη με ευρεία πλειοψηφία των Συντηρητικών, εξασφαλίζοντας περισσότερες από 325 έδρες στο Κοινοβούλιο. Σε αυτό το σενάριο, οι αναλυτές προβλέπουν ήπιο, χωρίς ιδιαίτερη δυναμική ράλι για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να δυσκολεύεται να κινηθεί πέραν του 1,32 έναντι του δολαρίου, καθώς οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει μια νίκη του Μπόρις Τζόνσον. Σε αυτό το σενάριο, η πρώτη αντίδραση του FTSE 100 θα είναι πτωτική, αν και η πορεία των βρετανικών μετοχών θα εξαρτηθεί από την έκβαση των σινο-αμερικανικών εμπορικών συνομιλιών. Η απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία συνιστά το μεγαλύτερο ρίσκο.
Σενάριο Δεύτερο: Ακόμη μία Βουλή όπου κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, καθώς οι Τόρις δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία. Έναν τέτοιο αποτέλεσμα το πιθανότερο είναι ότι θα παρατείνει την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που ταλανίζει τη στερλίνα από τον Ιούνιο του 2016. Εάν επαληθευθεί το συγκεκριμένο σενάριο, οι επενδυτές θα αντιδράσουν ρίχνοντας τη στερλίνα στο εύρος του 1,22-1,28 έναντι του δολαρίου. Μια παρέμβαση της Τράπεζα της Αγγλίας θεωρείται σχεδόν δεδομένη με μείωση επιτοκίων ενδεχομένως και εντός του Ιανουαρίου. Μια Βουλή χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση συνεπάγεται ράλι των βρετανικών κρατικών ομολόγων και πτώση των μετοχών, ειδικά για τις μετοχές τραπεζών, κατασκευαστικών και ακινήτων, λόγω αβεβαιότητας Brexit.
Σενάριο Τρίτο: Πρωθυπουργός ο... Κόρμπιν; Οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν λιγότερες από 300 έδρες και οι Εργατικοί χάνουν επίσης κάποιες έδρες, είναι όμως σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση με στήριξη άλλων κομμάτων, μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα ζητήσει νέα παράταση για το Brexit και τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Πρόκειται για το δυσμενέστερο σενάριο, καθώς οι επενδυτές θα διεκδικήσουν υψηλότερο premium ρίσκου, λόγω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση θα εθνικοποιήσει τα πάντα.
Η στερλίνα σε αυτό το σενάριο θα καταποντιστεί κοντά στο 1,22 έναντι του δολαρίου, χωρίς να αποκλείεται και πτώση στο 1,20. Υπάρχει όμως και το «κρυφό χαρτί» ενός ράλι, με την ελπίδα ότι θα ανακληθεί το Brexit.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου