Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Μήνυμα από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής σε Τουρκία: Αρραγές το εθνικό μέτωπο...!!!

Δένδιας: Διαπιστώσαμε σύμπνοια και ενότητας. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας - Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.


Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας, με αποκορύφωμα τη συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων. Όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής έστειλαν μήνυμα ότι είναι αρραγές το εθνικό μέτωπο, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε το στίγμα της συνεδρίασης, δηλώνοντας: «Διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ενότητα. Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμια».

Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, επεσήμανε πως δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. «Αυτό που υπάρχει ανάγκη είναι η συνέχιση της ενεργητικής πολιτικής του προηγούμενου διαστήματος», επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ενώ τόνισε: «Παράλληλα, να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, άμεσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να ξαναρχίσουν οι εργασίες οι διερευνητικές. Μόνο με αυτό τον τρόπο με ενεργητική εξωτερική πολιτική μπορούμε πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που εκπροσώπησε το Κίνημα Αλλαγής,  εξερχόμενος του Συμβουλίου τόνισε ότι είναι «πέρα από τα συνήθη η όξυνση και οι δυσκολίες πολλές. Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει. Αρραγές το εθνικό μέτωπο».
Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος: «Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ο,τι σημαίνει αυτό το πράγμα».
Από την πλευρά της η Σοφία Σακοράφα που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση το ΜεΡΑ 25, δήλωσε: «Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ».
«Στο πλαίσιο του σημερινού θανάσιμου εναγκαλισμού με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα, ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» επισημαίνει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. «Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ως γνωστόν δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, δυστυχώς είναι ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης αυτής της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής, η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή των κομμάτων του ευρωατλαντικού μπλοκ» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.
Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε στη δημοσιότητα τις δύο επιστολές που έστειλε η Αθήνα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. 

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου