Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Σενάρια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – «Φαγωμάρα» στη ΝΔ – Πιέσεις από το «σαμαρικό μπλοκ»...!!!

Φωτιά έχουν πάρει τα σενάρια και η ονοματολογία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την τελική απόφαση, θα λάβει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν πάει στο βουνό για να πάρει «καθαρές» αποφάσεις, όπως έχει πει ο ίδιος.

Ωστόσο, η πρόσφατη αποστροφή του στη Βουλή όπου μίλησε για πρόσωπο με ευρύτερη συναίνεση, και το μπαράζ αντίστοιχων δηλώσεων από υπουργούς, άνοιξε νέα σενάρια αλλά και αντιπαράθεση εντός της Νέας Δημοκρατίας. Πολλοί στον γρίφο Μητσοτάκη περί προσώπου κοινής αποδοχής πολλοί είδαν «φαγωμάρα» του Αντώνη Σαμαρά, άλλοι του Κώστα Καραμανλή, άλλοι ότι δεν θα ανανεωθεί η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», από το «σαμαρικό μπλοκ», που όλον αυτόν τον καιρό πιέζει για να γίνει Πρόεδρος ο πρώην πρωθυπουργός, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια.
Λέγεται μάλιστα ότι αν δεν προταθεί ο κ. Σαμαράς θα ανοίξει νέος πόλεμος με τον Κ. Μητσοτάκη κι αναλόγως θα υπάρξει κίνηση και από το «καραμανλικό στρατόπεδο» αν δεν ικανοποιηθούν με το πρόσωπο που θα επιλεγεί.

Σενάριο πρώτο: Προκόπης ξανά;

Το πρώτο από τα σενάρια κάνει λόγο ως πρόσωπο κοινής αποδοχής (τουλάχιστον αποδοχής Τσίπρα) τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, αν και το ενδεχόμενο αυτό αδυνατίζει πολύ από το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν τον είχε ψηφίσει το 2015, επομένως μπορεί να αρνηθεί και τώρα.
Ωστόσο, έχει δύο θετικά στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι θα ικανοποιούσε το «καραμανλικό μπλοκ» του κόμματος και θα είχε ήσυχο το κεφάλι του ως προς την εσωτερική αντιπολίτευση που θα του ασκούταν.
Το δεύτερο είναι ότι θα τον ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει εκφραστεί με κολακευτικά λόγια για την πενταετή θητεία του κατά την οποία συνεργάστηκε άψογα με τον Αλέξη Τσίπρα. Βεβαίως, θα υπάρξουν γκρίνιες και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο ΚΙΝΑΛ που λένε (και απαιτούν) έναν Πρόεδρο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η συνεργασία Παυλόπουλου – Τσίπρα, σε σημείο παρεξηγήσεως έχει άλλωστε εξοργίσει μεγάλη μερίδα της Δεξιάς που «είδε» σύμπλευση της καραμανλικής συνιστώσας με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν… θέλει να ακούει για ανανέωση της θητείας. Ακόμη κι αν τον πρότεινε ο Μητσοτάκης ενδεχομένως να υπήρχαν διαρροές που θα πλήγωναν τη ΝΔ.

Σενάριο δεύτερο: Σαμαράς ή Καραμανλής

Είναι μάλλον το πιο απίθανο σενάριο καθώς πρόκειται για καθαρά κομματικές επιλογές, αν και με διαφορετική αντιμετώπιση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Π.χ. στον ΣΥΡΙΖΑ λατρεύουν να μισούν τον Σαμαρά ενώ έχουν εκφραστεί θετικά για τον Καραμανλή.
Η επιλογή προσώπου ευρύτερης αποδοχής ή όπως είπε ο Γ. Γεραπετρίτης «να έχει απήχηση στην κοινωνία και συσπειρωτικές τάσεις στα εθνικά θέματα», μάλλον καίει τα παραπάνω πρόσωπα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ειδικά η περίπτωση Καραμανλή δεν θα ήταν η έκπληξη που θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης για να στριμώξει και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο σενάριο να μην προταθεί ο κ. Σαμαράς πάντως, αναμένεται σύγκρουση με το πρωθυπουργικό περιβάλλον και ήδη έχουν πέσει οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές. Η ομιλία του στο συνέδριο, οι ακραίες θέσεις του για το μεταναστευτικό και η ατζέντα που ξεδίπλωσε δείχνουν ότι ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται για ρήξεις…

Σενάριο τρίτο: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος

Οπως λέγεται είναι αυτό που θέλει περισσότερο ο Πρωθυπουργός ώστε να σηματοδοτήσει την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Ενα πρόσωπο μη πολιτικό ή από τον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν θα έβρισκε αντίθετο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα έχει ακουστεί το όνομα της προέδρου του ΣτΕ, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, αλλά και των Αννας Διαμαντοπούλου, Μαρίας Δαμανάκη και της καθηγήτριας Πανεπιστημίου, Μαρίας Ευθυμίου, αδελφής του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Πέτρου Ευθυμίου.
Και η έκπληξη; Η πρόταση του Κώστα Σκανδαλίδη να είναι η Φώφη Γεννηματά υποψήφια.

Σενάριο τέταρτο: Ονομα – έκπληξη

Εδώ πάμε στη λογική της ακύρωσης όλων των πολιτικών ονομάτων και της επιλογής ενός προσώπου που θα κάνει «γκελ», δεν θα είναι σκληρός κομματικός, θα προσφέρει την έκπληξη και την ανανέωση που θέλει ο Πρωθυπουργός. Για παράδειγμα έχει πέσει στο τραπέζι το όνομα του Απόστολου Δοξιάδη ή του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλου.
Επίσης, αυτό του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου που έχει συμπάθειες στην Κεντροαριστερά, του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος όμως είχε στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της αντιμνημονιακής αντίστασης, κι όχι μόνο τότε.
Ολα τα παραπάνω «παίζουν», όμως, δεν θα αποκλειόταν ένα πρόσωπο που δεν έχει ακουστεί ποτέ και που το κρατά ο Πρωθυπουργός επτασφράγιστο μυστικό.

Σενάριο πέµπτο: Κοινής αποδοχής και διπλές εκλογές

Υπάρχει κι ένα σενάριο που διακινείται εσχάτως και αυτό δεν είναι άλλο από τις διπλές εκλογές μέσα στο 2020. Αυτοί που «υφαίνουν» αυτό το σενάριο λένε ότι ο Πρωθυπουργός θα προτείνει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, θα εκλεγεί Πρόεδρος και αν δεν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αλλαγή του εκλογικού νόμου θα πάει σε διπλές εκλογές προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική και μαζί και τον Αλέξη Τσίπρα.
Αν και αυτή η πολιτική μεθόδευση δεν ταιριάζει στην πολιτική… mentalite του Κυριάκου Μητσοτάκη οι υποστηρικτές της λένε ότι με τη φόρα που έχει η ΝΔ θα οδηγούσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε απανωτές ήττες και τον Αλέξη Τσίπρα στην αποστρατεία.
Το σενάριο αυτό ενίσχυσε η δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου: «Ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν διπλές εκλογές είναι να συναινέσει ο κ. Τσίπρας σε έναν άλλο εκλογικό νόμο αλλιώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
Και ήδη κάποιοι παίρνουν τα ημερολόγια και σημειώνουν Κυριακές που θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές. Εστω κι αν διαψευστούν πολλές φορές, καθώς όπως γνωρίζουμε «οι εκλογές, ο ανασχηματισμός και η… χρεοκοπία δεν προαναγγέλλονται ποτέ».

Με πληροφορίες: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου