Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Μεταναστευτικό ώρα μηδέν: Στα «κάγκελα» οι δήμαρχοι των νησιών για τα κλειστά κέντρα...!!!

«Πυρά» Τουρκίας σε Μητσοτάκη και... υποδείξεις για τους πρόσφυγες - Πάνω από 16.000 μετανάστες στη Μόρια - Για «οριακή κατάσταση» στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΚ

Σε έναν πολύ δύσκολο «γρίφο» εξελίσσεται για την κυνέρνηση η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «οριακή κατάσταση». Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες ώρες από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και οι σφοδρές αντιδράσεις στα νησιά έκαναν την εμφάνισή τους, με αιχμή τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας παράλληλα... υποδείξεις στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο θα κλείσουν οι υπάρχουσες δομές και θα δημιουργηθούν νέα, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Παράλληλα, στην Κω και τη Λέρο οι υπάρχουσες δομές θα μετατραπούν σε κλειστές.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως «δεν μπορώ να δεχτώ πως δεν υπάρχει συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, μπορώ να ακούσω τις επιφυλάξεις για τα επόμενα βήματα, είμαι εδώ να τα συζητήσουμε». «Το σχέδιο που ανακοινώθηκε χθες ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τους δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην παράδοση των κλειστών δομών, όπως είπε ο κ. Πέτσας «θα εξαρτηθεί από τον χρόνο κατασκευής τους. Η Σάμος θα είναι η πρώτη κλειστή δομή που θα τεθεί σε λειτουργία και θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χειμώνα. Μέχρι να μπει το καλοκαίρι θα έχουν ανοίξει και οι υπόλοιπες.
Ακόμα, επανέλαβε ότι η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα θα βασίζεται στη δίκαιη κατανομή.
«Στόχος μας είναι η μεταφορά 20.000 προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η επιστροφή 10.000 ατόμων μέχρι τις αρχές του 2020.

Στα «κάγκελα» οι δήμαρχοι των νησιών

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα πέντε νησιά.
Από χθες ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος και οι δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν πως θα παραιτηθούν, εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστού κέντρου μεταναστών στο νησί, χωρητικότητας 7.000 ατόμων.
Μιλώντας σήμερα στον Alpha και την εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, ο κ. Στάντζος επέμεινε στα περί παραίτησης, λέγοντας πως «δήλωσα την πρόθεση παραίτησης αν και εφόσον δεν αλλάξει ο σχεδιασμός ο οποίος δεν έχει καμία λογική, ούτε δικαιοσύνης ούτε αναλογικότητας… Έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία ο αριθμός. Απ’ ό,τι βλέπω είναι όμοιος για όλα τα νησιά και δεν ισχύει η αναλογικότητα συγκριτικά με την ενδοχώρα. Πώς είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή μία επίσημη δομή 7.000 ατόμων, όταν στη σημερινή ανεπίσημη την είδαμε να δεκαπλασσιάζεται. Τι διασφαλίζει να δημιουργηθεί μία πολύ μεγάλη δομή για την κλίμακα του νησιού; Είναι κομβικό σημείο, θα ζητήσουμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού».
Ωστόσο τόνισε πως «Ισχύει ότι εγώ έχω διαβεβαιώσει ότι ο σχεδιασμός υφίσταται όπως μας είχε γνωριστεί. Μας είχαν πει ότι θα είναι 1.200 συν 300 άτομα, έτσι μας είχαν πει».
Απαντώντας στα περί αλληλεγγύης που πρέπει να δείξουν οι δήμαρχοι για την αντιμετώπιση του ζητήματος, είπε: «Αυτή η κοινωνία έχει δείξει αλληλεγγύη τα τελευταία 4-5 χρόνια. Προσπαθούμε με περίσσευμα ψυχής να διαχειριστούμε αυτές τις συνέπειες. Απλά δεν είναι διαχειρίσιμο αυτό το νούμερο. Μιλάμε για ένα νησί και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Δεν μπορεί να γίνει με τη βούλα του δήμου να έρθουν 7.000».
Σχολιάζοντας τα περί παραίτησής του, είπε: «Είναι ειρηνικός τρόπος η παραίτηση να αναδείξουμε το θέμα και όχι να το διαπραγματευτούμε. Είναι εθνικό το θέμα. Μας τρομάζουν οι διασφαλίσεις οι οποίες ανατρέπονται και γι’ αυτό απευθυνόμαστε στον πρωθυπουργό», ενώ τέθηκε υπέρ του κλειστού κέντρου «μακριά από την πόλη, μικρής κλίμακας, όχι 7.000!».
«Εχθές περιμέναμε αποσυμφόρηση νησιών και χωρίς να ερωτηθούμε πληροφορηθήκαμε για τη δημιουργία κλειστού κέντρο χωρητικότηατς 1000+ ατόμων. Ανησυχούμε γιατί υπάρχουν ήδη τρεις δομές και καθημερινές αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από το Φαρμακονήσι», είπε νωρίτερα στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας.
Σημείωσε, δε, ότι από τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι «θα λειτουργήσουν δύο δόμες σε Κω και Λέρο για όλες τις αφίξεις στα Δωδεκάνησα». «Δεν θέλω η Λέρος να ξαναφτάσει στα πρωτοσέλιδα των κολαστηρίων και της άδικης δυσφήμισης χωρίς να ερωτηθούμε».
«Αυτό που φοβόμαστε είναι τι θα γίνει όταν θα είναι έγκλειστοι και θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός τους» πρόσθεσε ο δήμαρχος Λέρου εκφράζοντας ανησυχία για αύξηση των αφίξεων μέχρι να κατασκευαστούν τα κέντρα αυτά.
Ωστόσο είπε ότι «στο πρόβλημα θα συμμετέχουμε με ένα ΚΥΤ αναλογικό με τα πληθυσμιακά κριτήρια» προσθέτοντας ότι το πρωί της Πέμπτης στη Λέρο ήταν 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε δομή ψυχασθενών αλλά και διάσπαρτοι.
«Οι εξαγγελίες δημιουργούν ανησυχία στον κόσμο του νησιού καθότι εκλαμβάνουν την εξαγγελιά ως νέα δομή» δήλωσε από την πλευρά του στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Λέσβου Στράτος Κυτέλης.
Όπως είπε οι πολίτες «φοβούνται ότι στο διάστημα που θα λειτουργεί η νέα δομή, θα λειτουργεί και η Μόρια» προσθέτοντας ότι «καμία τοπική κοινωνία δεν δέχεται νέα δομή έχοντας υπόψη τι συνέβη στη Μόρια».
«Η λέξη "σταδιακά" ανησυχεί τον κόσμο. Η τοπική κοινωνία λέει γιατί να μην γίνει το ΚΥΤ της Μόριας κλειστή δομή με την χωρητικότητα που υπάρχει και να παράλληλα να υπάρξει αποσυμφόρηση» συμπλήρωσε ο κ. Κυτέλης.
Παράλληλα ζήτησε να ελεγχθούν επιτέλους οι ΜΚΟ «για το τι κάνουν στο νησί μας» προαναγγέλοντας δημοτικό συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου για να υπάρξει μια συλλογική απόφαση καθώς, όπως, παρατήρησε, δεν έχει αποσαφηνιστεί πού θα είναι η νέα δομή. «Αν η δομή θα ολοκληρωθεί σε 10-12 μήνες ο πρόσθετος αριθμός μεταναστών μέχρι τότε θα εντείνει το πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Κυτέλης.
«Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αν συνεχιστούν οι αυξημένες ροές κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα», τόνισε νωρίτερα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, σχολιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα, ο κ. Μουτζούρης είπε πως το κλίμα στη Λέσβο είναι θετικό μετά την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων, καθώς «εν μέρει δημιουργούν ασφάλεια, γιατί λένε ότι οι δομές θα γίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «οι περιοχές που θα κατασκευαστούν θα πρέπει να είναι αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες».
Παράλληλα, ο κ. Μουτζούρης κάλεσε τον δήμαρχο Σάμου Γιώργο Στάντζο, να ανακαλέσει την απόφασή του και να μην παραιτηθεί.

Πάνω από 16.000 άνθρωποι στο ΚΥΤ της Μόριας

Ξεπέρασε τις 16.000 ο αριθμός των όσων διαμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Συγκεκριμένα με τις νέες σημερινές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, ο αριθμός των όσων είχαν καταγραφεί μέχρι τη 01.00 το μεσημέρι της Πέμπτη, ήταν στις 16.023.
Σήμερα σύμφωνα με στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι, στη Λέσβο έφθασαν επτά βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες με συνολικά 224 επιβαίνοντες. Από την περασμένη Δευτέρα δηλαδή σε τέσσερις μόλις μέρες, στη Λέσβο πέρασαν 942 άτομα (241 τη Δευτέρα, 317 την Τρίτη, 160 την Τετάρτη και 224 σήμερα).

«Πυρά» Τουρκίας σε Μητσοτάκη και... υποδείξεις για τους πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, τράβηξε το... αυτί της Ελλάδας.
Η Άγκυρα, μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες και ατυχείς» τις δηλώσεις για τον ρόλο της Τουρκίας.
Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση, καλεί την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των προσφύγων και μεταναστών, αφήνοντας υπόνοιες για «απάνθρωπη μεταχείριση» από τις ελληνικές Αρχές.
Η Τουρκία δίνει «παγκόσμια διάσταση» στο μεταναστευτικό, ενώ καλεί την ελληνική κυβέρνηση μεταξύ άλλων να «επανορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες», να «φροντίσει την πρόληψη θανάτων των μεταναστών» και να μην «χρησιμοποιούν όπλα» εναντίον αυτών.
 Απαντώντας στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως: «Η Ελλάδα ως ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν. Η Τουρκία αντί να κάνει υποδείξεις καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας και να πάψει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη».
 
newpost.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου