Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Τι «μαγειρεύει» ο Μακρόν για τη Βόρεια Μακεδονία...!!!

Συνεχίζεται η σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών -  Οι επόμενες κινήσεις και τα ραντεβού της κυβέρνησης
 
Στη ΝΔ γνώριζαν από την πρώτη στιγμή πως με την ανάληψη της εξουσίας, σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα πρέπει να ισορροπήσουν σε ένα “τεντωμένο σχοινί”. Από τη μια πλευρά είναι η κριτική που είχε ασκήσει η γαλάζια παράταξη στον Αλέξη Τσίπρα σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και από την άλλη η διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής διεύρυνσης στα Βαλκάνια. Προς τα πού θα γείρει η «ζυγαριά» έγινε σαφές από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ανοιχτά στον Ζόραν Ζάεφ ότι θα τον στηρίξει στην προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που προκάλεσε το γαλλικό βέτο στην ενταξιακή πορεία της χώρας του, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει την Ελλάδα σε ρόλο ισχυρού Ευρωπαίου παίκτη στα Βαλκάνια. Στις 3-4 Δεκεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και στις 12-13 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Σε αυτά τα δύο ραντεβού οι γείτονες αναμένουν να πραγματοποιηθούν οι πρώτες ζυμώσεις, αφού το τετ α τετ του Προέδρου Πενταρόφσκι με τον Μακρόν στο Παρίσι δεν έφερε αποτελέσματα. 
Ο Ζόραν Ζάεφ επιθυμεί να μην χαθεί η ευκαιρία της κροατικής προεδρίας και το ενδεχόμενο στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020 (Σύνοδος ΕΕ - Δ. Βαλκανίων) η χώρα του να πάρει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μια τέτοια προοπτική θα του έδινε ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα στον προεκλογικό αγώνα που θα αρχίσει από τις 3 Ιανουαρίου και μετά, οπότε και θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές τον Απρίλιο. 
Γαλλική προσπάθεια “απεμπλοκής”
Ένα γαλλικό ανεπίσημο έγγραφο, ωστόσο, αλλάζει τα δεδομένα και καταδεικνύει ότι η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούσε να εξεταστεί σε διαφορετική βάση και ενδεχομένως να μην μπει στο ίδιο “καλάθι” με άλλες χώρες της Βαλκανικής, όπως για παράδειγμα η Αλβανία ή ακόμα η Σερβία και το Μαυροβούνιο. Καθυσυχάζει, την ίδια στιγμή, τις χώρες πως ο στόχος δεν έχει χαθεί.
Ουσιαστικά προτείνεται να ακολουθηθεί μια νέα μεθοδολογία για τη διεύρυνση που βασίζεται στην ιδέα της “σταδιακής σύνδεσης”. Το γαλλικό μοντέλο φαίνεται να προκρίνει μια διαδικασία επτά σταδίων με τις υπό ένταξη χώρες να αποκτούν πρόσβαση σε επιλεγμένα προγράμματα και κονδύλια της ΕΕ, προτού φτάσουν στην πλήρη ενοποίηση. Σύμφωνα με το “non paper”, μόνο στο τέταρτο βήμα θα μπορεί η υπό ένταξη χώρα να μπει στην τραπεζική ένωση, ενώ στο πέμπτο θα είναι σε θέση να λαμβάνει επιδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κομισιόν. Το πιο σημαντικό που προκύπτει είναι πως δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο πια, ότι η διαδικασία για μια χώρα θα ολοκληρωθεί απλώς γιατί ξεκίνησε.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που δικαιολογούν τις επιφυλάξεις που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Και αυτό γιατί βλέπουν πως ο Γάλλος Πρόεδρος έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη βαθύτερη και ξεχασμένη συζήτηση για τη σύνδεση της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης με τη διεύρυνση. Με πιο απλά λόγια τονίζεται και από το Παρίσι ότι είναι απαραίτητο να μπουν όρια στη δυνατότητα της ΕΕ να απορροφά νέα κράτη, αν δεν μπορεί να προχωρήσει στην εμβάθυνση. 
Η γαλλική πρόταση, εκτός απροόπτου, θα εξεταστεί μέσα στην εβδομάδα και, με τη συζήτηση για το brexit να είναι σε πλήρη εξέλιξη και να έχει ταλαιπωρήσει πολύ τους «27», εκτιμάται ότι θα βρει πρόσφορο έδαφος.
Ο Δένδιας στα Σκόπια
Μέσα σε αυτό το κλίμα των διαρκών διαβουλεύσεων και του ενεργού ρόλου που προτίθεται και σχεδιάζει να αναλάβει η Ελλάδα, θα προηγηθεί όλων των παραπάνω συναντήσεων του πρωθυπουργού το ταξίδι του Νίκου Δένδια στα Σκόπια τις επόμενες ημέρες. Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ και να βάλει όλα τα “καυτά” θέματα στο τραπέζι.
Οι δύο επικεφαλής της διπλωματίας θα βρεθούν και την Πέμπτη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Όλα δείχνουν πως η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στο ανώτατο επίπεδο, ώστε να ηγηθεί των κρατών - μελών της ΕΕ της περιοχής των Βαλκανίων. 
Οι συγκρούσεις στην Ελλάδα
Δεν είναι τυχαίο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας τον Αλέξη Τσίπρα να τον παρακολουθεί σε κάθε του βήμα, στη 40λεπτη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ ξεκαθάρισε πως η αμοιβαία επωφελής διευθέτηση του ζητήματος των μακεδονικών προϊόντων και των εμπορικών σημάτων αποτελεί προϋπόθεση, ώστε η Ελλάδα να συνεχίζει να στηρίζει του βόρειους γείτονες. Περιθώρια παρέμβασης, ωστόσο, δεν υπάρχουν από τη στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών έχει κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο και αυτό το γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου. Το γαλλικό “μπλόκο” μοιραία άνοιξε και πάλι τη συζήτηση στην Ελλάδα για το κατά πόσο η λύση του Μακεδονικού άνοιξε νέες “πληγές” ή κατάφερε να κλείσει τις παλιές και να δημιουργήσει νέα καλύτερα δεδομένα για τις δύο χώρες.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για “απάτη”, αφού προεκλογικά, πριν και μετά τις υπογραφές στους Ψαράδες των Πρεσπών, η ΝΔ αναφερόταν σε μια προδοτική συμφωνία. Μάλιστα, εκτιμούν πως οι τελευταίες κινήσεις, που δείχνουν μια εγρήγορση για την εφαρμογή της Συμφωνίας, είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που πήραν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Δανία και η Ολλανδία που κάθε μια από τη δική της σκοπιά επιχειρεί να επιβάλει τη δική της πολιτική.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσουν να πιέζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού θεωρούν πως το εσωτερικό της ΝΔ “βράζει” και η συντηρητική πτέρυγα με τις διαφωνίες της τόσο για το Μακεδονικό όσο και για το μεταναστευτικό αργά ή γρήγορα, θα προκαλέσει “ρωγμές” στο εσωτερικό του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου