Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Τελικά, τι πραγματικά συνέβη το καλοκαίρι του 2015...???

Η αναβίωση της συζήτησης για το καλοκαίρι του 2015 φαίνεται πως όχι απλώς έλκει όλο και περισσότερο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και ότι αναδεικνύεται σε χρήσιμο όχημα ξεκαθαρίσματος ανοιχτών, εσωκομματικών και διακομματικών, πολιτικών λογαριασμών.

Ως εκ τούτου, μετά από μια ταινία, δύο βιβλία και τις δημόσιες παρεμβάσεις Βαρουφάκη, Στουρνάρα, Βίζερ και λοιπών δυνάμεων, στον χορό μπαίνει και το γνωστό «φιλοσαμαρικό» site antinews με ένα άρθρο το οποίο τιτλοφορεί «Αποκάλυψη: Τι πραγματικά συνέβη το καλοκαίρι του 2015».
Στο μακροσκελές άρθρο, υπάρχουν πολλαπλές βολές και αιχμές κατά του Γιάννη Στουρνάρα – του ανθρώπου που έκανε υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνησή του ο Αντώνης Σαμαράς
και στην συνέχεια συμφώνησε μαζί του την μεταπήδησή του στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας – γίνεται αναφορά σε «φθηνούς θεατρινισμούς» και «πολλά ψέματα» για την συζήτηση του τελευταίου διαστήματος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015, ενώ καλείται ευθέως και ο Αλέξης Τσίπρας να υλοποιήσει την πρόσφατη προειδοποίησή του και να μιλήσει με «διευθύνσεις και ονόματα» όπως είπε.
Και στο δια ταύτα όλων αυτών, επικαλούμενο «απόρρητα έγγραφα και εκθέσεις» του υπουργείου Εξωτερικών, γράφει πως τα όσα υποστήριξε αυτή την εβδομάδα ο Γιάννης Στουρνάρας λέγοντας ότι η τότε κυβέρνηση επεδίωκε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ (συζητώντας ακόμη και το ενδεχόμενο να τυπώσει δραχμές στην Ρωσία) δεν έχουν καμία βάση και πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει πριν καν προκηρύξει το δημοψήφισμα πως δεν ετίθετο κανένα θέμα εξόδου από την ευρωζώνη. Στο άρθρο μάλιστα αναφέρεται πως επ’ αυτού ήταν πλήρως ενήμερη και η αμερικανική πλευρά.
Συγκεκριμένα, το antinews επικαλείται «απόρρητη έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, στις 26 Ιουνίου του 2015». «Αφορμή για να συνταχθεί η συγκεκριμένη έκθεση», γράφει, «ήταν η συνάντηση που είχε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Αμάντα Σλόατ, η οποία είχε βρεθεί στην Αθήνα. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσακαλώτος, ήδη από τότε εμφανιζόταν ιδιαιτέρως στην ΕΕ ως ο “άτυπος” υπουργός Οικονομικών, και “άνθρωπος του Τσίπρα”, στον αντίποδα του Γιάνη Βαρουφάκη».
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά τη συνάντησή τους, η Αμερικανίδα επέμεινε, “βομβαρδίζοντάς” τον μάλιστα με συνεχείς ερωτήσεις, για το τι θα κάνει η Ελλάδα σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα, και, βέβαια, αν θα μείνει η χώρα ή όχι στο ευρώ. “Η εντολή της κυβέρνησης (σ.σ. άρα και του κ.Τσίπρα;) – φέρεται να είπε ο κ.Τσακαλώτος – είναι να μην εγκαταλείψει η χώρα την ευρωζώνη”. Και πρόσθεσε: “Αν δεν υπάρξει λύση στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει, θα πρέπει να προσφύγουμε και πάλι στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού”. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Δημοψήφισμα με το θεαματικό άνω του 60% “Όχι”, και κατόπιν εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015.
Από τη μεριά του, ο Ευ. Τσακαλώτος, ζήτησε “την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο είναι ιδιαίτερα επιθετικό απέναντι στην Ελλάδα”. Η κ. Σλόατ υποσχέθηκε ότι “θα μεταφέρει το μήνυμα – επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης στην κυβέρνησή της, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς το ΔΝΤ”, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την δυσαρέσκεια της αμερικανικής πλευράς “για τη (σ.σ. θετική) στάση της Αθήνας απέναντι στη Μόσχα”, και για την “απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ”, σε ένα “showcase” (σόου), όπως το χαρακτήρισε, όπου, εκτός των άλλων, θα υπογραφόταν και ενεργειακή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία. Κάτι που φαίνεται ότι είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, η οποία τότε ήταν ακόμη υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών και του Ομπάμα.
Εάν πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα, και η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αποφασίσει τελεσίδικα ότι η Ελλάδα μένει στην ευρωζώνη, κάτι που πολύ πιθανώς είχε μεταφερθεί – τουλάχιστον παρασκηνιακά – στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, τότε η εικόνα είναι ως έναν βαθμό διαφορετική από τη “μοναδική αλήθεια” του κ. Στουρνάρα. Απλά, σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση Τσίπρα είχε απολύτως συνθηκολογήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου