Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ...!!!

Με διακοπή διαπραγματεύσεων απειλούν την Τουρκία οι Βρυξέλλες - Αναμένεται ανακοίνωση από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι σχέσεις της Τουρκίας με τον έξω κόσμο, καθώς η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές συμμάχων και εταίρων στον δρόμο προς την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20 - 21 Ιουνίου, τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 26-27 Ιουνίου αλλά και τη Σύνοδο της ομάδας του G20 στην Ιαπωνία 28-29 Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι από χθες έως και τις 22 Ιουνίου θα βρίσκεται στην Άγκυρα και αντιπροσωπεία του ελληνικού ΥΠΕΘΑ με αποστολή την προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Απτόητη απέναντι στις διεθνείς πιέσεις η Άγκυρα επιμένει να προκαλεί με έργα και λόγια όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά συνολικά όποιον τολμήσει να της ασκήσει δημοσίως κριτική στους μονομερείς και αυθαίρετους τουρκικούς χειρισμούς.

«Καμπανάκι» στον Ερντογάν

Στην επίσημη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά το οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν την Κομισιόν και τους 26 υπουργούς των κρατών - μελών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο.
Ελλάδα και Κύπρος προσβλέπουν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και κυρώσεων στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Τότε λήγει έτσι κι αλλιώς το περιθώριο που είχαν δώσει οι ηγέτες στην Άγκυρα για να περιορίσει την προκλητικότητά της. Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη δίνει περιθώριο για επιβολή συγκεκριμένων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας.

Το προσχέδιο

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, οι 28 χώρες -μέλη της ΕΕ πρόκειται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμεύονται να απαντήσουν καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.
Οι «28» θα επαναλάβουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο» και θα προειδοποιούν ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας, κάτι που ζητά συνεχώς τα τελευταία χρόνια η Τουρκία. Συμπερασματικά θα σημειώνουν πως η γειτονική χώρα εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Reuters: Απειλεί με βέτο η Κύπρος

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Κύπρος -κατά το συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο-, προειδοποίησε πως δεν θα διστάσει να παίξει το χαρτί του βέτο. Δεν αποκλείει, δηλαδή, το ενδεχόμενο να «μπλοκάρει» τη λήψη αποφάσεων αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά στη γεώτρηση που φέρεται να έκανε το «Fatih» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Ωστόσο, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.
Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Αχτσιόγλου: Καταδίκη από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ

Η υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε σε συνέντευξή της στον ANT1 ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να ενημερώσει όποιον πολιτικό αρχηγό το ζητήσει.
«Η Ελλάδα, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι έτοιμη να ζητήσει, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων, εκ μέρους της ΕΕ, στην Τουρκία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Ασφάλειας, για να ενημερωθούν τα κόμματα. Όπως υπογράμμισε, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως, πέρα από την ενημέρωση που θα κάνει ο κ. Κατρούγκαλος, είναι και ο ίδιος στη διάθεση οποιουδήποτε άλλου πολιτικού αρχηγού του ζητήσει και είναι ανοιχτός στο ζήτημα των ενημερώσεων».
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε επίσης την κριτική για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
«Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να ενημερωθεί απολύτως για τις εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα. Γιατί η λειτουργία ενός θεσμικού οργάνου, όπως το ΚΥΣΕΑ, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο δραματοποίησης; Το αντίθετο. Λειτουργεί ακριβώς για να υπάρχει ενημέρωση και δράση του σε τέτοιες περιπτώσεις», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Υπάρχει όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Έχουμε κινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει ανάλογη αντίδραση, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη υπήρξε αντίδραση από τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, όργανο που έχει συγκροτηθεί, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, η οποία τοποθετήθηκε με σαφήνεια. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε, μέσα από τη λειτουργία συγκεκριμένων οργάνων, ανακοινώσεις. Υπάρχει κινητοποίηση σε όλα αυτά τα όργανα, προκειμένου να υπάρξει σαφής καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας».
Η κυρία Αχτσιόγλου συνέδεσε την συντονισμένη αντίδραση της Ευρώπης με την ελληνική την εξωτερική πολιτική των τελευταίων χρόνων. «Το γεγονός ότι μπορούμε να έχουμε τέτοια συντονισμένη ενέργεια, σε επίπεδο Ευρώπης, απέναντι σε αυτή την τουρκική προκλητικότητα, είναι ακριβώς αποτέλεσμα των ερεισμάτων που μπόρεσε να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση στο διεθνές στερέωμα τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που είχε», έκρινε και πρόσθεσε: «Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που βλέπουμε τόσο γρήγορη αντίδραση από την πλευρά των οργάνων της ΕΕ. Εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις ή συμπεράσματα από τα ευρωπαϊκά όργανα».
«Από την πλευρά μας, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ στην Τουρκία», πρόσθεσε η κυρία Αχτσιόγλου και συμπλήρωσε ότι εξαρχής, στόχος της κυβέρνησης ήταν η άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής όπως επίσης και επέκταση των διπλωματικών δεσμών.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου