Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

«Δεν θα ξεμπλέξουν εύκολα με την Αριστερά»- Ο Τσίπρας ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα...!!!

Να τονώσει το πεσμένο ηθικό των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε χθες μιλώντας στην Δραπετσώνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  

χρησιμοποιώντας κατά τα λοιπά, μια φρασεολογία τυπικά αριστερή, ώστε να συσπειρώσει τουλάχιστον τους εναπομείναντες ψηφοφόρους. Και να αποφύγει περαιτέρω διαρροές προς κόμματα, όπως η ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Μέχρι και για τους «κερδοσκόπους του μπετόν» μίλησε, ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι σκοπεύει να φέρει στην Ελλάδα έναν εργασιακό μεσαίωνα, να ιδιωτικοποιήσει την ασφάλιση, να ξεπουλήσει την ΔΕΗ, να αλλάξει την σύμβαση για το Ελληνικό, να ισοπεδώσει το περιβάλλον στην Χαλκιδική και να παραδώσει τις υποδομές του ΕΣΥ στους ιδιώτες. Και φυσικά, όπως είπε, δεν θα μειώσει τους φόρους, όπως υπόσχεται. Ένας Αρμαγεδώνας.



Μάλιστα προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι- παρά τις έρευνες που δείχνουν την διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα να διευρύνεται- το παιχνίδι μπορεί να ανατραπεί. Και όπως είπε, «ο κ. Μητσοτάκης ανησυχεί, και τώρα τους έχουν ζώσει τα φίδια», και γι αυτό ανέσυρε από το συρτάρι άλλον έναν εκβιασμό. Οτι δηλαδή, «αν δεν λάβει, όχι την νίκη, αλλά την λευκή επιταγή, θα έχουμε και άλλες εκλογές, με απλή αναλογική, μέσα στο Δεκαπενταύγουστο». Τις παραμονές των εκλογών, όλα αυτά είναι αναμενόμενα. Και η κινδυνολογία για τον αντίπαλο, και τα fake news, και η προσποιητή αισιοδοξία.
Ο Τσίπρας σχεδιάζει την επόμενη ημέρα

Αυτό που είναι ορατό στις τελευταίες εμφανίσεις του πρωθυπουργού, είναι ότι ήδη σκέφτεται την επόμενη ημέρα. Αυτό κρύβει η φράση του ότι «δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την Αριστερά, με την προοδευτική παράταξη». Αυτό κρύβει και ο θυμός του Αλέξη Τσίπρα, όπως σημειώνουν στην Χαριλάου Τρικούπη, με την Φώφη Γεννηματά. Που τα τελευταία 24ωρα κατέστησε σαφές, ότι δεν θα επιτρέψει η χώρα να μπει σε περιπέτειες και σε νέα οικονομική κρίση, ότι θα δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΝΔ ώστε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση και να γίνει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, για τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα. Ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη.

Η απλή αναλογική ήταν το όπλο του Αλέξη Τσίπρα για ολική επιστροφή, ακόμα και μετά από βαριά ήττα στις εκλογές, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερνε να κερδίσει την αυτοδυναμία. Μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με την συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν μονόδρομος. Η προσεκτική και υπεύθυνη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, κόβει τον δρόμο στα αποσταθεροποιητικά σενάρια και προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, είναι τέτοια η ενόχληση του πρωθυπουργού με την κ. Γεννηματά, που αφήνει και υπονοούμενα περί υπόγειας συμφωνίας με τον κ. Μητσοτάκη. Σημειώνοντας ότι τον «στήριξε απλόχερα», αλλά εκείνος την έριξε την τελευταία στιγμή, επιδιώκοντας ευθέως την αυτοδυναμία.
Η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις ενέσεις ηθικού που επιχειρεί στο κοινό του, ξέρει φυσικά, από τους εκλογολόγους που έχουν αντικαταστήσει τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, ότι η ήττα είναι δεδομένη και αναπόφευκτη. Αυτό που σχεδιάζει τώρα είναι η επόμενη ημέρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, και με μια πολύ μικρή ΚΟ στην Βουλή.

Αυτό που επιδιώκει, είναι η ήττα να μην λάβει στρατηγικό χαρακτήρα, το ποσοστό του κόμματος -ει δυνατόν- να ξεπεράσει το 25%, ώστε να μην αρχίσει η εσωκομματική γκρίνια και η αμφισβήτηση. Άλλωστε ορισμένοι άσπονδοι φίλοι του, όπως ο Νίκος Φίλης, έχουν αρχίσει ήδη την συγκεκαλυμμένη αμφισβήτηση, «καρφώνοντας» τις υπόγειες σχέσεις του Μαξίμου με το σύστημα του Κώστα Καραμανλή.

Αυτό που επιδιώκει είναι τα εκλογικά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος να είναι αρκετά ισχυρά, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση ότι πλέον μπορούμε «να ξεμπερδεύουμε με την αριστερά» και να μην επικρατήσουν φυγόκεντρες δυνάμεις. Και γι’ αυτό επιδιώκει στην νέα του Κοινοβουλευτική Ομάδα, να έχει ισχυρή παρουσία το δικό του, προεδρικό μπλοκ, ώστε να περιοριστεί η γκρίνια. Αυτό εξυπηρετεί η παρουσία στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Εφης Αχτσιόγλου, αλλά και του Πάνου Σκουρλέτη, αυτό εξυπηρετεί και η πριμοδότηση μέσω των κομματικών εντύπων όλων εκείνων των στελεχών, που στάθηκαν δίπλα στον κ. Τσίπρα, από τα πρώτα του βήματα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μένει να δούμε που θα πέσει η μπίλια το βράδυ της 7ης Ιουλίου, καθώς ακόμα η εικόνα που διαμορφώνουν οι δημοσκόποι είναι ασαφής, όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες. Κυρίως, όσον αφορά την τύχη των μικρότερων κομμάτων, που σε άλλες έρευνες μπαίνουν στην Βουλή, και σε άλλες εξαερώνονται. Η νίκη της ΝΔ μπορεί πάντως να είναι τόσο μεγάλη, λένε οι εκλογολόγοι, που ενδέχεται όλα τα σχέδια για την επόμενη ημέρα ημέρα, να αποδειχθούν τελικά σχέδια επί χάρτου. Υπομονή 10 ακόμα ημέρες...
 

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου