Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Έξαλλο το Βερολίνο για τις πολεμικές επανορθώσεις...!!!

Η καγκελαρία δεν δέχεται κουβέντα ως προς το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Πληθώρα δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου κάνει λόγο για προεκλογικούς τακτικισμούς εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον Ιούλιο στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle:  
Στο θέμα των επανορθώσεων αναφέρεται δημοσίευμα του «Spiegel» στην ηλεκτρονική του σελίδα και σημειώνει: «Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα από τη Γερμανία διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις σχετικά με τους δύο παγκόσμιους πολέμους, οι οποίες όμως δεν πρόκειται να επιφέρουν άμεσα κάποια αλλαγή στην αρνητική στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Εμπιστευτική ρηματική διακοίνωση επιδόθηκε από τον Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις οικονομικές απαιτήσεις, τις οποίες πέρυσι είχε αποτιμήσει η ελληνική πλευρά σε τουλάχιστον 270 δισεκατομμύρια ευρώ, και υπογραμμίζει: «Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιετς δήλωσε ότι η Γερμανία έχει συνείδηση της ιστορικής της ευθύνης. Η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα να έχουν καλές σχέσεις και να αλληλοστηρίζονται για το καλό και των δύο πλευρών».
Τέλος, το «Spiegel» υπενθυμίζει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ήδη το θέμα των αποζημιώσεων στον προεκλογικό του αγώνα το 2015. Αργότερα, όταν ο Τσίπρας είχε εντατικές διαπραγματεύσεις με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τα οικονομικά και την προσφυγική κρίση, το θέμα των επανορθώσεων πέρασε σε δεύτερη μοίρα».
Τα προεκλογικά παιχνίδια της κυβέρνησης
«Το Βερολίνο απορρίπτει τις απαιτήσεις της Αθήνας για επανορθώσεις» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην πρώτη σελίδα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», το οποίο αναφέρεται στην ειδησεογραφική πτυχή του θέματος, ενώ φιλοξενεί ακόμη σχόλιο και σχετική ανάλυση.
Το σχόλιο αναφέρει: «Τα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προκάλεσαν τόσο πόνο και καταστροφή στις χώρες που κατείχαν, που έστω και μια κατά προσέγγιση υλική αποζημίωση είναι αδύνατη. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τον ανθρώπινο πόνο. Η αναγνώριση της ευθύνης για τα εγκλήματα που τελέστηκαν στο όνομα της Γερμανίας και η προσπάθεια για συμφιλίωση αποτελεί αναμφισβήτητα καθήκον του γερμανικού κράτους».
Σε άλλο σημείο του άρθρου ο σχολιαστής ωστόσο σημειώνει: «Παρ' όλα αυτά, η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά από το να απορρίψει το αίτημα της Ελλάδας για επανορθώσεις. Διότι δεν είναι και δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να ικανοποιήσει όλες τις δικαιολογημένες αξιώσεις. Αλλά και για την Αθήνα δεν είναι αυτό το διακύβευμα. Η απαίτηση μοιάζει περισσότερο σαν ελιγμός στο εσωτερικό της χώρας κατά τον προεκλογικό αγώνα. Αυτό, όμως, είναι ένα παιχνίδι με το οποίο δεν θα έπρεπε να παίζει κανείς, διότι η ιστορία του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου είναι πολύ πιο σοβαρή για να τη χρησιμοποιεί κάποιος ως πολιτικό εργαλείο».
Τέλος, ακόμη ένα δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους η Αθήνα επέλεξε αυτήν τη χρονική περίοδο για να διατυπώσει επίσημα τις απαιτήσεις της για επανορθώσεις. Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο Τσίπρας σίγουρα θα χάσει τις εκλογές τον Ιούλιο και προσπαθεί τώρα τουλάχιστον να μειώσει τη διαφορά από τον πιθανό νικητή Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του της Νέας Δημοκρατίας. Τακτική που ακολουθεί είναι να του φέρει προσκόμματα. Για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να πάρει πίσω με γρήγορες διαδικασίες τη μείωση του αφορολόγητου που συμφώνησε με τους δανειστές. Ακόμη, κι άλλα ακριβά προεκλογικά δώρα έχουν στόχο να αναγκάσουν τον Μητσοτάκη είτε να αποσύρει τα μέτρα μετά την εκλογή του, ώστε να μην είναι πλέον δημοφιλής, είτε να ρισκάρει από την αρχή προστριβές με τους δανειστές».

Βερολίνο: Έχει ρυθμιστεί οριστικά το ζήτημα των επανορθώσεων



Με τη διατύπωση ότι το ζήτημα έχει «οριστικά ρυθμιστεί» αντέδρασε η γερμανική κυβέρνηση σήμερα στις αξιώσεις που διατυπώνονται στη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε χθες ο έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο Θεόδωρος Δασκαρόλης στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων της Τετάρτης εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση ότι «πάνω από 70 χρόνια από το τέλος του πολέμου και πάνω από 25 χρόνια από την υπογραφή της "2+4" (Συνθήκη για την τελική ρύθμιση όσον αφορά τη Γερμανία το 1990) το ζήτημα των επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί.)
Όπως πρόσθεσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς, «η Γερμανία έχει επίγνωση της ιστορικής της ευθύνης, γνωρίζουμε για τη μεγάλη υπαιτιότητα, για τα πολλά δεινά που υπέστη η Ελλάδα από τη Γερμανία και τους Γερμανούς στην περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού. Το δίδαγμα που βγάζουμε», συνέχισε η κ. Φιτς, «είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε Γερμανία και Ελλάδα να διατηρούν καλές σχέσεις ως φίλοι και εταίροι και ότι θα στηρίζει ο ένας τον άλλον προς όφελος των δύο χωρών.»
Το ζήτημα των επανορθώσεων αποτέλεσε θέμα του κυβερνητικού μπρίφινγκ στο Βερολίνο
Το ζήτημα των επανορθώσεων αποτέλεσε θέμα του κυβερνητικού μπρίφινγκ στο Βερολίνο
Επιστροφή αρχαιοτήτων
Ερωτηθείς από την Deutsche Welle για το ελληνικό αίτημα που διατυπώνεται στη ρηματική διακοίνωση αναφορικά με την επιστροφή ελληνικών πολιτιστικών αγαθών, κυρίως αρχαιοτήτων, που μεταφέρθηκαν στο διάστημα της κατοχής παράνομα στη Γερμανία η κ. Φιτς άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο για διάλογο προκειμένου να λυθεί το ζήτημα. Όπως ενδεικτικά δήλωσε, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να δράσει με γνώμονα την «καλή κοινή συνεννόηση.»
Στην διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Bild επικαλούμενη το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών γράφει ότι η γερμανική πλευρά δεν διαθέτει επίσημη μετάφραση του πορίσματος της ελληνικής βουλής σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις. Στην ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο το υπουργείο Εξωτερικών είναι ενήμερο για το περιεχόμενο του κειμένου, εκπρόσωπος του διαβεβαίωσε ότι η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα κρατούσε ενήμερη την κεντρική υπηρεσία για τα ελληνικά αιτήματα. Δεδομένου όμως ότι στο πόρισμα αναπτύσσονται ζητήματα νομικής φύσεως, το περιεχόμενο θα αξιολογηθεί εφόσον το κείμενο διατεθεί σε επίσημη και έγκυρη μετάφραση. Αρμόδια να το πράξει είναι η ελληνική πλευρά.
Η ρηματική διακοίνωση
Με την επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης χθες η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερώσει γραπτώς το Βερολίνο ότι επιθυμεί οι δύο χώρες να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Α' και τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών. 
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η εν λόγω διπλωματική ενέργεια έρχεται ως συνέχεια της απόφασης της ελληνικής βουλής στις 17 Απρίλιου για το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που αφορά τη διεκδίκηση γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Άλλωστε την ημέρα της ψηφοφορίας στη βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει την πρόθεση να επιδοθεί ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Πηγή: dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου