Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Ξανά στο τραπέζι εκλογές τον Ιούνιο...!!!

Τα δύο στοιχεία των δημοσκοπήσεων που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου - Προεκλογικό «επίδομα» στους συνταξιούχους και «διαστρεβλώσεις»

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου 

 Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας και κανένα προεκλογικό κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αποτέλεσμα από τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα. 

Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιευτεί αρχές Ιουνίου, η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την Ελλάδα και αναμένεται να βγάλει «κίτρινη κάρτα» προς την κυβέρνηση.
Το καμπανάκι χτύπησε και ο Γιάννης Στουρνάρας, που τόνισε πως για φέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019.
Στις δημοσκοπήσεις για τη... «δημοσκόπηση» της 26ης Μαΐου, όπως μετονόμασε τις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας που μέχρι πρόσφατα τις χαρακτήριζε «ψήφο εμπιστοσύνης», η ΝΔ προηγείται με τουλάχιστον 8 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, στη μέτρηση της Marc για τον ΑΝΤ1 η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακριβώς 8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στη δημοσκόπηση της Interview για το Βεργίνα TV, ανεβαίνει στις 8,8. Εκτός από το παγιωμένο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, από τα στοιχεία των μετρήσεων προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα που φαίνεται ότι θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το πρώτο, είναι ότι η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να κερδίσει την ψήφο των συνταξιούχων με το προεκλογικό επίδομα που βάφτισε «13η σύνταξη» και θα καταβάλει 5 ημέρες πριν την 26η Μαΐου, πέφτει στο κενό. Σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, αυτό συμβαίνει γιατί οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αξιολογούν συνολικά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης για όλο το διάστημα που κυβερνά: γνωρίζουν ποιος τους έκοψε το ΕΚΑΣ, ποιος μείωσε τις νέες συντάξεις ως και 40%, ενώ ακόμη 250.000 περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους.
Έτσι, στη μέτρηση της Marc, στην ερώτηση για τα «κέρδη» από τα προεκλογικά δώρα, σε ποσοστό 18,7%  απάντησαν ότι θα ψήφιζαν ούτως ή άλλως το κυβερνών κόμμα, το 71,9% ότι δεν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, το 7,1% δεν απαντά, ενώ μόλις το 2,3% λέει ότι θα ψηφίσει το κυβερνών κόμμα λόγω των προεκλογικών παροχών. Σε αριθμούς, το ποσοστό του 2,3% εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε περίπου 150.000 ψηφοφόρους που θα επιλέξουν ΣΥΡΙΖΑ λόγω των επιδομάτων.
Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, είναι το γεγονός ότι οι πολίτες κλείνουν τα αυτιά τους στη προσπάθεια του Μαξίμου να επικεντρωθεί στα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη, διαστρεβλώνοντας το περιεχόμενο τους. Όπως εκτιμούν στην οδό Πειραιώς με βάση τα στοιχεία αυτά, εκείνο που ζητούν οι πολίτες από τη ΝΔ, είναι να ακούσουν ποιες λύσεις προτείνει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Στο ερώτημα της MARC, «ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ για καλύτερη οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού», το 40,2% απαντά κυβέρνηση ΝΔ, με Κ. Μητσοτάκη και το 27,9% κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Α. Τσίπρα. Στον αντίποδα, οι δωρεάν, μυστικές διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στο πολυτελές σκάφος, σύμφωνα με το 50.4% των ερωτηθέντων στη μέτρηση της Interview, «προκάλεσαν πρόβλημα στη δημόσια εικόνα του Πρωθυπουργού», την ώρα που το 45.5% απάντησε πώς «η ΝΔ καλώς κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη».
Οι τελευταίες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, φαίνεται πλέον ότι δημιουργούν πρόβλημα και στη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κολλημένη στο 53% (Marc), την ώρα που το 30,7% των ψηφοφόρων του μετακινείται σε άλλα κόμματα, ενώ το 11,4% είναι ακόμη αναποφάσιστοι. Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης σε 10 ημέρες από σήμερα, η ΝΔ θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εθνικές εκλογές.
Άλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, παρά τα όσα δηλώνει δημόσια ο πρωθυπουργός, τα σενάρια για πρόωρες κάλπες τον Ιούνιο είναι στο τραπέζι των συζητήσεων του Μεγάρου Μαξίμου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι πιθανές ημερομηνίες για εκλογικό αιφνιδιασμό, είναι η 23η, η 30 Ιουνίου και η 7η Ιουλίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης σε ανύποπτο χρόνο σε συνομιλητές του, «ο μόνος που θα αιφνιδιάσει ο κ. Τσίπρας, είναι ο εαυτός του»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου