Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Ο Κυριάκος «καίει» το σενάριο μεγάλου συνασπισμού...!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, το σενάριο για οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό όχι τον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά κάποιο άλλο στέλεχος της παράταξης, διακινείται από κορυφαίο πολιτικό παράγοντα, τον οποίο -ως φαίνεται- θα εξυπηρετούσε μια τέτοια εξέλιξη

Ρεπορτάζ: Τάκης Χατζής - Χριστίνα Κοραή 

Τέλος στα σενάρια που φέρουν τη ΝΔ, εάν δεν έχει αυτοδυναμία, να συμμετέχει σε οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό όχι τον πρόεδρο του κόμματος, αλλά κάποιο άλλο στέλεχος της παράταξης, στο οποίο θα συναινούσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ενδεχομένως και η Φώφη Γεννηματά, βάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ούτε μια στο εκατομμύριο δεν πρόκειται να δεχθώ μια τέτοια εξέλιξη» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σε συνεργάτες του, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, το σενάριο αυτό διακινείται από κορυφαίο πολιτικό παράγοντα, τον οποίο -ως φαίνεται- θα εξυπηρετούσε μια τέτοια εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο συνέβη μετά τις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989, όταν η ΝΔ βγήκε πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, και ο τότε πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρότεινε για πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (ΚΚΕ και ΕΑΡ). Επίσης μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1989, στην
οικουμενική κυβέρνηση που προέκυψε με την σύμπραξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (ΚΚΕ και ΕΑΡ) ο κ. Μητσοτάκης στήριξε για πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Οι επόμενες εκλογές έγιναν στις 8 Απριλίου 1990, τις οποίες πλέον κέρδισε η ΝΔ.

Ο ρόλος της Φώφης
Τότε, βέβαια, ήταν πολύ διαφορετικά τα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα. Σύμφωνα με το σενάριο που διακινείται σήμερα, στην περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία και δεν προσφέρεται για παράδειγμα η Φώφη Γεννηματά να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους ζητήσει να στηρίξουν μια οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό όχι κάποιον τεχνοκράτη -ούτε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη- αλλά ένα στέλεχος του πρώτου κόμματος, γύρω από το οποίο θα υπάρξει διακομματική συναίνεση. Αυτά τα σενάρια μπορεί να έχουν ελάχιστες πιθανότητες για τις επόμενες εκλογές, αλλά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ρεαλιστικά μόνο στο ενδεχόμενο που η απλή αναλογική παγιωθεί ως εκλογικό σύστημα.
Η άρνηση του προέδου της ΝΔ είναι δεδομένη σε τέτοιου είδους -στημένες εν πολλοίς- συναινέσεις, που εκτιμάται ότι εξυπηρετούν τον ΣΥΡΙΖΑ και συμφέροντα. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί μιλώντας σε συνεργάτες του ότι « η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα φέρει και εκείνη ιστορική ευθύνη εάν επιτρέψει η χώρα να σέρνεται σε εκλογές όπως θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Νούμερο 1 στόχος η αυτοδυναμία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επειδή ακριβώς θέλει να αποφύγει όλες αυτές τις νάρκες που κάποιοι επιχειρούν να του βάλουν στον δρόμο προς την πρωθυπουργία, έχει ως μείζονα προτεραιότητα την αυτοδυναμία της ΝΔ. Γιατί θα του λύσει τα χέρια ώστε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, καταργώντας την απλή αναλογική και ταυτόχρονα να ολοκληρώσει την Συνταγματική Αναθεώρηση, επιτομή της οποίας είναι το άρθρο 32 του Συντάγματος που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές. Με την υπερψήφιση του αναθεωρητέου άρθρου και από τον ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε ο δρόμος η Βουλή που θα προέλθει από τις επόμενες εκλογές να εγκρίνει το κείμενο των αλλαγών, με 151 ψήφους. Αυτό ακυρώνει το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης και το πιο πιθανό είναι να περάσει η πρόταση που έκανε η ΝΔ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με 151 ψήφους εφόσον αποτύχουν οι προηγούμενες .ψηφοφοτίες με τις πλειοψηφίες των 200 και των 180 ψήφων.
Ο Πικραμμένος
Σε μια τέτοια περίπτωση, καλά πληροφορημένες πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι ένα από τα πρόσωπα που συζητείται είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος. Μετά τον απεγκλωβισμό του από την υπόθεση της Novartis - το μέρος της δικογραφίας που τον αφορά αρχειοθετήθηκε - θα έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα η εκλογή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ήδη είναι έτοιμη η Επιτροπή και βρίσκονται στην τελική επεξεργασία τα κείμενα των αναθεωρητέων άρθρων ώστε η ΝΔ να μη χάσει χρόνο. Ακόμη και τον Οκτώβριο να γίνουν οι εκλογές, θα έχει ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση έως τέλη Ιανουαρίου του 2020, οπότε ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εκλεγεί ακόμη και με 151 ψήφους.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου