Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Αντεπίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπόθεση Λοίζου...!!!

Η υπόθεση της Μυρσίνης Λοίζου ήταν διπλό πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτον διότι χτύπησε απ´ευθείας στο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς - γεγονός που ήδη επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η Νέα Δημοκρατία. 

 Δεύτερον, διότι μετατόπισε την πολιτική, και προεκλογική, ατζέντα σε αρνητικό έδαφος για την κυβέρνηση την ώρα που ο πρωθυπουργός επένδυε στην εικόνα του αναβαθμισμένου διεθνούς status της χώρας - είτε με την παρουσία του στην κομβική τριμερή του Ισραήλ, είτε με το νέο προσκλητήριο για ευρωπαϊκό προοδευτικό μέτωπο από την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Ως εκ τούτων, η διαχείριση της κρίσης και η παραίτηση της Μυρσίνης Λόιζου, δεν μπορούσαν παρά να είναι άμεσες.
Άφησαν όμως το αποτύπωμά τους στις ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές ισορροπίες αλλά και στον προεκλογικό σχεδιασμό του Μαξίμου από εδώ και στο εξής.
Στο ενδοκυβερνητικό σκέλος ήρθε στο προσκήνιο ζήτημα επιλογών, χαλαρότητας και «σκαναρίσματος» στις υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο. Και στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων βρέθηκαν το τελευταίο διήμερο τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος που λίγες μόνον ώρες πριν από την παραίτηση της Μυρσίνης Λοίζου μιλούσε για «στοχοποίηση», όσο και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στον όποιον αποδίδεται ο χειρισμός της υποψηφιότητας Λοίζου.
Στον περαιτέρω σχεδιασμό οι κατευθύνσεις είναι δύο: Σε επίπεδο ουσίας, όλες οι υποψηφιότητες που θα ακολουθήσουν θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο - «η ευρωκάλπη είναι μεγάλο πολιτικό στοίχημα για να ρισκάρουμε νέα ατυχήματα», έλεγε χαρακτηριστικά χθες επ’ αυτού κυβερνητικό στέλεχος. Τούτο, μάλιστα, δεν αποκλείεται να σημαίνει και κάποια μικρή καθυστέρηση στην ανακοίνωση του επόμενου κύματος υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κανονικά αναμένεται εως την Τετάρτη.

Σε επίπεδο επικοινωνίας επίσης, το πιθανότερο είναι πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε να αναδεικνύονται περιπτώσεις υποψηφίων ή και νυν ευρωβουλευτών της ΝΔ που έχουν σοβαρά ανοιχτά, ηθικά και νομικά, ζητήματα. Η ανάδειξη αυτή δεν εντάσσεται σε λογική συμψηφισμού αλλά στην αντιδιαστολή ανάμεσα στην άμεση αντίδραση και «μηδενική ανοχή» του ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα διαφθοράς και στην υποκριτική στάση και πρακτική της Νέας Δημοκρατίας.
Πάνω σ’ αυτόν τον άξονα ανασύνταξης ο κεντρικός και στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές παραμένει η αποκάλυψη της «απάτης» της ΝΔ και του φιλικού της συστήματος. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει βασίσει όλη την στρατηγική του σε μία επίπλαστη εικόνα δημοσκοπικής υπεροχής, ότι δήθεν προηγείται με δέκα, δεκαπέντε, είκοσι μονάδες. Έχουμε χάσει τον λογαριασμό. Στις ευρωεκλογές λοιπόν θα αποκαλυφθεί η απάτη του…», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δίνοντας και το στίγμα της στόχευσης αυτής.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι πρόκειται για μια  στρατηγική που όχι μόνον μπορεί να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ πλεονέκτημα πολιτικής ανατροπής την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών αλλά και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα εντός της ΝΔ για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και επισημαίνουν την τεράστια απόκλιση των δυο δημοσκοπήσεων αυτού του Σαββατοκύριακου - διαφορά 2,3% υπέρ της ΝΔ από την VoxPop για το Documento και 9,2% από την Merton Analysis για το Βήμα της Κυριακής - ως απόδειξη των σκληρών παιγνίων χειραγώγησης της κοινής γνώμης από το «σύστημα της ΝΔ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου