Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Το μαγικό 5% που, Αλέξης και Κυριάκος, στοχεύουν στην ευρωκάλπη ...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                        
 Αν δεν είναι πολιτική μπλόφα κι αν ο Τσίπρας, όντως, δεν «γαργαλιέται», - σύμφωνα με δική του δήλωση - , και, φυσικά, εκτός σημαντικού απροόπτου στην πολιτική ζωή της χώρας, εθνικές κάλπες θα στηθούν το Φθινόπωρο του 2019. 

Όμως, πέραν αυτής της παραδοχής, - έστω κι ως υπόθεση ανάλυσης - , το εκλογικό σκηνικό έχει ήδη στηθεί, καθώς τον μήνα Μάιο στήνονται τρεις κάλπες για την ανάδειξη Δημάρχων, Περιφερειαρχών και εθνικών εκπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο.!

      
Είναι κοινός τόπος, πως, ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως μείζων ή ελάσσων αντιπολίτευση, όσο κι ως κυβερνώσα αριστερά, δεν κατόρθωσε, - πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων - , να αναδείξει στελέχη κύρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η τετραετής κυβερνητική θητεία εξαντλήθηκε, κατά μείζονα λόγο, στην υλοποίηση των από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 αναληφθεισών μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, με πολιτική συνέπεια να κατέρχεται στην αυτοδιοικητική αρένα με άπειρους και νεοφώτιστους υποψήφιους. Ευμενές για την κυβερνώσα αριστερά, θα ήταν κι ένα καλό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο, εφαλτήριο οχι μόνον κι απλά για την δεύτερη και καθοριστική Κυριακή της εκλογής αλλά και ως προζύμη μιας μελλοντικής αυτοδιοικητικής εξέλιξης.!  
     
 Μέσα σ΄αυτό το πολιτικό κλίμα, οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται για όλα τα πολιτικά κόμματα σε μέγα πολιτικό στοίχημα. Το όποιο αποτέλεσμα βγει από την ευρωκάλπη, θα δημιουργήσει κλίμα για την «μητέρα όλων των μαχών», που κατά γενικήν ομολογία είναι οι εθνικές εκλογές. 

      Προς τούτο :
·        Η  μεν κυβέρνηση ευελεπιστεί, αν όχι να ανατραπεί η όποια δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, να περοιοριστεί σε όσο το δυνατόν χαμηλώτερα επίπεδα κάτω του μαγικού αριθμού 5%, με στόχο να αποδειχθούν «απατηλή πλάνη», κατά την πρωθυπουργική ρήση, οι μέχρι τούδε μετρήσεις των τάσεων στο εκλογικό σώμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θα δικαιωθούν και θα έχουν όλη την άνεση στη διάρκεια του καλοκαιριού να υπέρθεματίσουν υπέρ του δικού τους αφηγήματος και να αντιμετωπίσουν τις εθνικές κάλπες του Φθινοπώρου με αδιαμφισβήτητη πολιτική άνεση, διεκδικώντας ακόμα και να κόψει πρώτη το νήμα η κυβερνώσα αριστερά.
Σε μια τέτοια εξέλιξη, ευμενή αδιαμφιλονίκητα για την κυβέρνηση, δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, οι οποίοι θα προέτρεπαν τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί τον «πολιτικό ενθουσιασμό της στιγμής» και να στήσει άμεσα κάλπες για την ανανέωση του εθνικού κοινοβουλίου, δηλώνοντας σιγουριά για μια νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.!   
·       Από την άλλη πλευρά του Φεγγαριού, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ευελπιστεί και προσδοκά σε μια διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωκάλπη, όσο το δυνατόν πιο πάνω από το μαγικό 5%, ώστε, οι επιτελείς της Πειραιώς να υπερθεματίσουν υπέρ του δικού τους αφηγήματος, που δεν είναι άλλο από το «ρεύμα νίκης και θριάμβου» υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο αυτόματα θα συνερμηνευτεί κι ως «κατάρρευση της κυβέρνησης».
Σε μια τέτοια εξέλιξη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αξιώσει την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και την παρεπόμενη άμεση διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών τον μήνα Ιούνιο.!

                                 Όλα για την Ευρωκάλπη

      Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, η ευρωκάλπη αναδεικνύεται σε μέγα στοίχημα για τους Επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Το στοίχημα κρίνεται ως ζωτικής πολιτικής σημασίας, καθώς απ αυτό δεν εξαρτάται μόνον η νίκη στις εθνικές εκλογές, αλλά και η κομματική συνοχή της κυβερνώσας αριστεράς, καθώς και το πολιτικό μέλλον του ιδίου Αλέξη Τσίπρα.
      Προς τούτο, έχει σχηματιστεί ανώτατο εκλογικό επιτελείο στο οποίο συμμετέχουν παλαιοί και έμπειροι, νέοι και πολλά υποσχόμενοι φίλοι και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και στόχο έχει το όσο δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα αν όχι και νίκη στις ευρωεκλογές. Νίκος Παππάς, Αλέκκος Φλαμπουράρης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο επικοινωνιολόγος Χριστόφορος Βερναδάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός καθώς, κατά περίπτωση και θέμα, κι άλλοι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες, αναλύουν καθημερινά τις κρυφές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και προσαρμόζουν την κυβερνητική πρακτική ανάλογα...!!!

     Δεν είναι διόλου τυχαίο, πως ο Αλέξης Τσίπρας, - παράλληλα με κορυφαία στελέχη που περιοδεύουν ανά την Ελλάδα - ,  έχει βγει για τα καλά μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών διαμηνύοντας σε κάθε ομιλία του πως οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο. Αυτό δήλωσε με έμφαση σε εκδήλωση που διοργάνωσε και συντόνισε ο Στέλιος Κούλογλου στον Κεραμεικό τονίζοντας πως «αν και πολλοί με έχουν «γαργαλήσει» να κάνουμε εθνικές εκλογές την ίδια μέρα με τις ευρωπαϊκές, αντιστέκομαι και δεν θα γίνει αυτό». Στην «μάχη» των ευρωεκλογών πολλές σημαντικές πρωτουβουλίες έχει αναλάβει και ο Δημήτρης Παπαδημούλης με τις συμμαχίες που «ψήνονται» σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο κι αναμφίβολα θα σηματοδοτήσουν κι ανάλογες συμμαχίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή,  τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά.!

     Πέραν των όποιων περιοδειών, του πρωθυπουργού και κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών επιτελών, μεγάλη πολιτική σημασία δίδεται και στη συμπλήρωση των 42 της ευρωλίστας. Αναμένεται, μετά την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, πληροφορίες επιμένουν πως την 27η Μαρτίου, κατά την εκδήλωση που διοργανώνεται για την ευρύτατη κεντροαριστερά και την συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με προοδευτικές δυνάμεις, θα ανακοινωθούν και γνωστές προσωπικότητες ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής αποδοχής και επαγγελματικής αναγνώρισης. Επίσης, θα συμπεριλαμβάνονται και προσωπικότητες από περιοχές, όπως  Θράκη, Μακεδονία, Κρήτη, Αιγαίο, Ιόνιο κλπ. Κενές θα παραμείνουν 3 έως 5 θέσεις, τις οποίες θα συμπληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας με καθαρά προσωπικές του επιλογές, κυριολεκτικά την υστάτη ώρα...!!!     

                  Καθοριστικός ο ρόλος της οικονομίας

     Κατά γενικήν ομολογία, η οικονομία θα παίξει καθοριστικό ρόλο και θα είναι ο αδιαφιλονίκητος ρυθμιστής των τάσεων της κοινής γνώμης ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών, οποτεδήποτε κι αν αυτές διεξαχθούν. Είναι σαφές, πως, ουδείς εκ των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου θα ήθλε να «σκάσει», έστω κι ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας εν μέσω προεκλογικής περιόδου.!
     Η οικονομία, λοιπόν, και δη σε μια κουρασμένη, αν όχι πλήρως σε κατάρρευση τελούσα, κοινωνία, εξαιτίας της 9χρονης πολιτικής λιτότητας, μπορεί να γείρει την πλάστιγγα, είτε προς την πλευρά της κυβέρνησης, είτε προς την άλλη πλευρά, εκείνην της αντιπολίτευσης.  
     Άρα, ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία, θα δώσουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου στα εξής οικονομικά θέματα, ακόμα κι αν χρειαστεί, «μια μικρή ανυπακοή», αν όχι και «ρήξη» με τους δανειστές, δηλώνει με νόημα, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος :  
επιδόματα,
● ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών,
● προστασία κύριας κατοικίας,
● προσλήψεις στο Δημόσιο,
● κατάρτιση προϋπολογισμού για τα επόμενα έτη,
● φορολογική πολιτική,
● σχέσεις με τους θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,
● πολιτική τόνωσης των επενδύσεων και αντιμετώπισης της ανεργίας.
     Σ΄αυτό το πολιτικό πνεύμα, ένα από τα ψυθηριζόμενα ενδεχόμενα είναι και η πρόωρη αποπληρωμή της οφειλής της Ελλάδος προς το ΔΝΤ. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτός από την εξοικονόμιση τόκων, θα εμπλούτιζε την φαρέτρα των κυβερνώντων και με το επιχείρημα, ότι εκτός από το «βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια», και με εκείνο, «διώξαμε το ΔΝΤ από την Ελλάδα»...!!!  

Γ. Σπ. Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου