Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Η επιστροφή της ΝΔ στο 1992 (και στην γραμμή Σαμαρά)...!!!

Ο Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζει την εθνική γραμμή του 2008 για το μακεδονικό «επώδυνο συμβιβασμό» με τον οποίο ο ίδιος «διαφωνούσε εξαιρετικά», 

η ΝΔ υιοθετεί επισήμως τα συλλαλητήρια που ζητούν αφενός δημοψήφισμα και αφετέρου να μην δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση καμία σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτά μέσω twitter «θα πείτε ναι, εκεί που 6 πρωθυπουργοί είπαν όχι;».
Ενώπιον της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι μάλλον προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει εγκλωβιστεί απλώς στην τακτική της μικροκομματικής «μακεδονομαχίας»,
αλλά και στο αδιέξοδο όπου την οδήγησε η αρχική επιλογή του προέδρου της υπέρ της «μη λύσης». Και είναι επίσης πρόδηλο ότι, μέσα από αυτό το αδιέξοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύρεται πλέον σταθερά στην επιστροφή πίσω στο 1992 – στην εγκατάλειψη της «εθνικής γραμμής» του 2008 και την, άτυπη έστω, υιοθέτηση του σκληρού δόγματος Σαμαρά.
Σ’ αυτήν την επιστροφή εντάσσονται και οι επίμονες εισηγήσεις προς τον πρόεδρο της ΝΔ να καταθέσει, αύριο και πριν από την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – μια εισήγηση, που εν τέλει απορρίφθηκε σήμερα το απόγευμα. Η ίδια γραμμή, δε, διακρίνεται και πίσω από το βίντεο που επέλεξε να αναρτήσει σήμερα στο λογαριασμό του στο twitter ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ένα βίντεο με απόσπασμα από την ομιλία του στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ, στο οποίο αναφέρει: «Οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί. Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί ναι εκεί που 6 Πρωθυπουργοί είπαν όχι;… Είστε υπόλογος κ. Τσίπρα όχι μόνο στους Μακεδόνες και ολόκληρο τον ελληνικό λαό αλλά και στην κρίση της ιστορίας».
Η αναφορά σε «εθνικές γραμμές» και όχι «εθνική γραμμή» δεν περνά απαρατήρητη ούτε στις τάξεις των μετριοπαθών στελεχών της ΝΔ. Και στα ίδια στελέχη είναι εμφανής η ενόχληση και για την ανοιχτή απειλή της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, μόλις μία εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 151 ψήφους.
«Ο Κυριάκος εγκλωβίστηκε, παγιδεύτηκε και τώρα, ό,τι κι εάν επέλεγε ήταν καταδικασμένος να εμφανιστεί χαμένος. Εάν κατέθετε πρόταση μομφής απλώς θα επαναβεβαίωνε την νίκη Τσίπρα, τώρα που κλίνει στην μη κατάθεσή της θα φανεί ότι υποχώρησε», λέει γαλάζιο στέλεχος της καραμανλικής πτέρυγας.
Στον αντίποδα, όσοι εισηγούντο υπέρ της πρότασης δυσπιστίας πρόβαλλαν δύο βασικά επιχειρήματα: Ότι αφενός θα συντηρούσε σε πρώτο πλάνο την «λαϊκή αντίδραση» στην συμφωνία, και αφετέρου θα εξέθετε στο μέγιστο βαθμό τους βουλευτές που προέρχονται από τον συντηρητικό χώρο και στηρίζουν την συμφωνία.
Της θέσης αυτής ηγήθηκαν τα στελέχη που πρόσκεινται στην σκληρή ομάδα Σαμαρά-Αδωνι Γεωργιάδη, κι είναι τα ίδια στελέχη που τις τελευταίες ημέρες «ενορχήστρωσαν» την συντονισμένη πίεση προς τον Κώστα Καραμανλή να πάρει δημόσια θέση κατά της συμφωνίας.
Ζητούμενο της πίεσης αυτής είναι να δηλώσει δημόσια ο Καραμανλής ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν ανταποκρίνεται στην εθνική γραμμή του 2008 (σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes) που ο ίδιος είχε θέσει ως πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι, με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη.
Πρώτος στόχος ήταν να μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής στην Βουλή, προοπτική που απορρίφθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό παρά το μπαράζ αρθρογραφίας σε μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην ΝΔ που τον καλούσαν να πάρει θέση. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Καραμανλής θα τοποθετηθεί τελικά με γραπτή του δήλωση αύριο, και αφού ληφθεί η απόφαση για πρόταση μομφής ή όχι.
Η τελευταία τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή, μέσω «κύκλων», είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι όταν διαμήνυε πως συμφωνεί με την δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη πως «δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου