Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Μετά τον προϋπολογισμό οι Πρέσπες για Τσίπρα... !!!

Με διευρυμένη την πλειοψηφία η κυβέρνηση πήρε το "πράσινο φως” από τη Βουλή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς

 και την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης που ο...
πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει ως “όπλο” προκειμένου να κλείσει τα στόματα όσων προβλέπουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η “εξίσωση” με τον Γιάννη Σαρίδη, που ψήφισε θετικά χθες, δεν είναι τόσο απλή όσο με την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, αφού το βάρος της διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Κεντρώων δεν τον αφήνει να προσχωρήσει έτσι εύκολα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Χαμόγελα υπήρχαν χθες σε πολλούς κυβερνητικούς μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αφού ακόμα και για λόγους γοήτρου κατάφεραν να αυξήσουν την πλειοψηφία από τους 153 στους 154. 


Ενδεχομένως για την πλειοψηφία να μην έχει και τόσο μεγάλη σημασία από τη στιγμή που οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε μερικούς μήνες και η κρίσιμη ψηφοφορία είναι αυτή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είχε προηγηθεί, όχι τυχαία, το άνοιγμα προς τον κ. Σαρίδη από τους Αλέκο Φλαμπουράρη και Μιχάλη Καλογήρου που είχαν συμφωνήσει με την πρόταση νόμου που έχει προωθήσει ο βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης για την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας στους αδύναμους δανειολήπτες.

Τα άσχημα νέα της ημέρας για την πλειοψηφία ήρθαν από τον Χάρη Θεοχάρη ο οποίος προσχώρησε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του OPEN δήλωσε πως “θα μιλήσω στα κομματικά όργανα για τις απόψεις μου, όμως θα συνταχθώ με την κοινή απόφαση της Ν.Δ. για τη συμφωνία των Πρεσπών”. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν μπορούν, πλέον να ελπίζουν στην ψήφο του για το ονοματολογικό και η θετική τοποθέτηση από τους 3 βουλευτές του Ποταμιού (Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς) είναι μονόδρομος.

Ο πρωθυπουργός χθες επέλεξε να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο που απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής επιχειρώντας να αναδείξει τον εκνευρισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο “αέρας” που έχει κερδίσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση από τα θετικά νομοθετήματα που ψηφίστηκαν στη Βουλή και η δημοσκοπική “ανάσα” που πήρε η Κουμουνδούρου στις πρόσφατες μετρήσεις έχει προκαλέσει σκεπτικισμό στην γαλάζια παράταξη που αποτυπώνεται στα στελέχη της. 

Πάγια η τακτική του Αλέξη Τσίπρα - εφαρμόστηκε και χθες - να βάζει τις διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ  σε μια προσπάθεια να στριμώξει και το Κίνημα Αλλαγής. “Είστε Ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν” δήλωσε ο πρωθυπουργός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Ολομέλειας προκαλώντας της αντιδράση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών να έπαιξε για άλλη μια φορά πρωταγωνιστικό ρόλο με την νέα τροπολογία περί υπηκοότητας και όχι εθνότητας που θα κληθούν να ψηφίσουν οι γείτονες, ωστόσο το βάρος της ομιλίας του πρωθυπουργού δόθηκε στην οικονομία. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιχείρησε μόνο να προβάλει τα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα στη Βουλή, αλλά και να κάνει μια σύγκριση των πεπραγμένων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων με τη σημερινή και να καταρρίψει τους “μύθους” της αντιπολίτευσης σε σχέση με την έξοδο στις αγορές, τις επενδύσεις, τη φορολογία και το ασφαλιστικό.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διαγράψει την προηγούμενη κακή εικόνα του κορυφαίου κυβερνητικού οργάνου, όπου η σφοδρή σύγκρουση του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά ακύρωσε την προσπάθεια του να φέρει ηρεμία στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης. Όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής θα καθοριστούν οι διαδικασίες με τις οποίες θα γίνουν, μέσω ΑΣΕΠ, οι προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και 15.000 μόνιμων καθηγητών την τριετία 2019 - 2021.

Στη συνεδρίαση, από την οποία θα απουσιάζει δικαιολογήμενα όπως διευκρίνισε ο Πάνος Καμμένος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει πως θα κινηθεί η κυβέρνηση όλο το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές και να θέσει τις προτεραιότητες για το νέο έτος. Θα έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνομιλίσει με τους συνεργάτες του για το ονοματολογικό και από την ιδιότητά του ως υπουργός Εξωτερικών να αναλύσει τους όρους με τους οποίους η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή για να ψηφιστεί...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου