Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα είναι ποτέ πια η ίδια: Εγκρίθηκε η συμφωνία για το Brexit...!!!

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία διαζυγίου με τη Βρετανία, (Brexit), κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα Κυριακή 25 Νοεμβρίου, που συγκάλεσε ο Ντόναλντ Τουσκ, ύστερα από συνεννόηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας», γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της «όσο το δυνατόν πιο στενής» σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Τα μάτια όλων τώρα είναι στραμμένα στην κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.
Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Γιούνκερ: Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μια τραγωδία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία διαζυγίου του Λονδίνου και της ΕΕ.
«Είναι μια θλιβερή μέρα, όταν βλέπω μια χώρα όπως η Βρετανία, αλλά θα έκανα την ίδια παρατήρηση με όλες τις άλλες χώρες, να εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μια στιγμή χαράς ούτε γιορτής, είναι μια θλιβερή στιγμή, μια τραγωδία», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

may

Δραματική έκκληση της Τερέζα Μέι προς τους Βρετανούς για στήριξη της συμφωνίας

Με ανοιχτή της επιστολή προς τους πολίτες της Βρετανίας η Τερέζα Μέι απηύθυνε σήμερα δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση η βρετανίδα πρωθυπουργός για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς ακόμη και η υποστήριξη από το ίδιο της το κόμμα για τη συμφωνία αυτή φαίνεται να εξαφανίζεται.
Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit.
Ωστόσο αυτή η προοπτική φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη με δεδομένη την αντίθεση στάση βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα της και του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας.
«Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)», είπε.
Κυριακάτικες εφημερίδες αναφέρουν ότι διαφορετικές παρατάξεις στο κόμμα της πρωθυπουργού ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια Brexit για να κρατήσουν την Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι αποτύχει, όπως οι περισσότεροι αναμένουν.
Στην επιστολή της, η πρωθυπουργός παρότρυνε τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.
«Θέλω αυτή να είναι η στιγμή ανανέωσης και συμφιλίωσης για όλη μας τη χώρα. Θα πρέπει να σημάνει τη στιγμή που αφήνουμε στην άκρη τις ταμπέλες "Leave" και "Remain" μια και καλή και να έρθουμε ξανά κοντά ως ένας λαός», τόνισε.
«Το Κοινοβούλιο θα έχει αυτή την ευκαιρία να το κάνει σε λίγες εβδομάδες ότι θα πραγματοποιήσει μια ουσιαστικά ψηφοφορία για τη συμφωνία», κατέληξε.

Εξουδετερώθηκε η «βόμβα» του Γιβραλτάρ που απειλούσε το Brexit

«Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα συναφθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», θα αναφέρουν οι ηγέτες της ΕΕ σε δήλωσή τους κατά τη σημερινή έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, σύμφωνα με προσχέδιο που περιήλθε στο Bloomberg.
«Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα σύναψης ξεχωριστών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας αναφορικά με το Γιβραλτάρ. Χωρίς προκατάληψη των αρμοδιοτήτων της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών της, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ξεχωριστές αυτές συμφωνίες θα απαιτήσουν την προηγούμενη συμφωνία της Ισπανίας» όπως αναφέρεται στο προσχέδιο.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε ανακοινώσει από χθες ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο συμφώνησαν για το θέμα του Γιβραλτάρ, το τελευταίο εμπόδιο στην επικύρωση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit. «Μόλις ανακοίνωσα στον βασιλιά της Ισπανίας ότι η Ισπανία έχει καταλήξει σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», δήλωσε ο Σάντσεθ, σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση. «Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει χώρα αύριο», ανέφερε, ανακοινώνοντας με σαφήνεια: «Η Ισπανία θα άρει το βέτο της και θα ψηφίσει υπέρ του Brexit»
Στη συμφωνία αναφέρεται ο Ισπανός πρωθυπουργός και σε ανάρτησή του στο twitter: «Φτάσαμε σε μια ιστορική συμφωνία και αύριο θα ψηφίσουμε υπέρ του Brexit. Η Ευρώπη και η Βρετανία δέχτηκαν τα αιτήματά μας. Η Ισπανία επιτυγχάνει μια τριπλή θωράκιση με την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά με το Ηνωμένο Βασίλειο το μέλλον του Γιβραλτάρ τα επόμενα χρόνια», γράφει.
Και η ισπανική El Pais γράφει πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι από τώρα και στο εξής η σχέση του Γιβραλτάρ με τις Βρυξέλλες θα «είναι μέσω της Ισπανίας», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Την αλληλεγγύη και το διάλογο ως μέσο επίτευξης λύσεων εντός της ΕΕ, τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ σε tweet του γραμμένο στα αγγλικά και ισπανικά, μετά από συνομιλία του με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου