Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Νοτοπούλου στην Θεσσαλονίκη, ανοιχτή πρόκληση η Αθήνα...!!!

Νίκος Ταχιάος, Νίκος Μπελαβίλας και – πλην θεαματικής ανατροπής - Κατερίνα Νοτοπούλου γίνονται τα τρία πρώτα πρόσωπα που «κλειδώνουν» στον ανοιχτό, και δύσκολο, πολιτικό γρίφο των υποψηφιοτήτων για τους μεγάλους δήμους της χώρας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την έντονη εσωτερική ζύμωση ο κύβος ερίφθη κατά τις πληροφορίες και η υποψηφιότητα Νοτοπούλου για την Θεσσαλονίκη θα ανακοινωθεί άμεσα, ενώ χθες οριστικοποιήθηκε και ο «εκλεκτός» της ΝΔ για τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας – ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Ταχιάος.  Και οι δύο υποψηφιότητες δεν είναι ανέφελες, ενώ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ εξακολουθούν να έχουν δύσκολα ανοιχτά μέτωπα – ο πρώτος στην Αθήνα, και η δεύτερη στον Πειραιά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Κατερίνας Νοτοπούλου είναι πιθανό να γίνει και εντός της εβδομάδας, με τις σχετικές συζητήσεις να ολοκληρώνονται αύριο στην Πολιτική Γραμματεία και το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή. Της τελικής απόφασης είχε προηγηθεί και η βολιδοσκόπηση του προέδρου της Helexpo ΔΕΘ Τάσου Τζήκα, ενός πολιτικού προσώπου με ευρύτερη κεντροαριστερή απήχηση και με ιστορικό επιτυχημένου μάνατζερ. Αφενός όμως το πιθανό κώλυμα εκλογιμότητας που αντιμετώπιζε και, αφετέρου, οι αντιρρήσεις σημαντικής μερίδας στελεχών εντός κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έκοψαν την σχετική συζήτηση και προκρίθηκε η λύση Νοτοπούλου.
Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης φέρεται επίσης να είχε επιφυλάξεις αρχικά, οι οποίες όμως ήρθησαν τις τελευταίες ημέρες. Πάντως, η πορεία τόσο της κυρίας Νοτοπούλου, όσο και του κ. Ταχιάου θα εξαρτηθεί σημαντικά από το εάν τελικά θα κατέβει υποψήφια με το Κίνημα Αλλαγής η Εύα Καίλή και, κυρίως, από το εάν θα έχει και την στήριξη του απερχόμενου δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή  του αρχιτέκτονα Νίκου Μπελαβίλα για τον Πειραιά αποτυπώνει μια ακόμη υποψηφιότητα με καθαρά αριστερά χαρακτηριστικά, και ανοιχτό πλέον μένει το μεγάλο και δύσκολο μέτωπο της Αθήνας. Εκεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, διερευνήθηκε το ενδεχόμενο γυναικείας υποψηφιότητας με εξαιρετικές σπουδές και κινηματική δράση, αλλά η προσπάθεια τελικά δεν καρποφόρησε. Στο τραπέζι παραμένει πάντοτε το όνομα του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιοπουλου, ουδείς όμως αποκλείει το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να αποφασίσει να αιφνιδιάσει με πρόσωπο εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Οι γρίφοι για την Νέα Δημοκρατία
Στην Νέα Δημορκατία, η Αθήνα ήταν το εύκολο πεδίο. Η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη κλείδωσε από νωρίς, στην Πειραιώς θεωρούν ότι είναι υποψηφιότητα νίκης, και εγγράφουν ήδη στα «γαλάζια» προπύργια τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Η εικόνα όμως είναι πολύ πιο σύνθετη στην Θεσσαλονίκη, όπου η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Νίκο Ταχιάο. Πρόκειται για πρόσωπο με μακρά εμπειρία στα αυτοδιοικητικά, έχει διατελέσει αντιδήμαρχος και, σε πολιτικό επίπεδο, έχει ισχυρούς δεσμούς με την Ντόρα Μπακογιάννη και διείσδυση και στο Ποτάμι.
Όμως, ο κ. Ταχιάος θα βρει απέναντί του έναν πρώην υπουργό της ΝΔ – και συγκεκριμένα, πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, τον Γιώργο Ορφανό. Ο Γιώργος Ορφανός έχει από καιρό προαναγγείλει ότι προτίθεται να κατέβει ανεξαρτήτως κομματικής στήριξης και τούτο δεν άλλαξε με την υποψηφιότητα Ταχιάου. «Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», είπε χθες ενώ στους συνομιλητές του επαναβεβαιώσει ότι προχωρά τις επαφές του για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου τους, και στις αρχές Δεκεμβρίου προγραμματίζει τις επίσημες ανακοινώσεις σε ανοιχτή εκδήλωση.
Δύσκολο μέτωπο για την ΝΔ αποδεικνύεται και ο Πειραιάς όπου, όπως φάνηκε και από την περιπέτεια Κορκίδη, υπάρχει δυστοκία. Υπήρξαν εισηγήσεις εντός ΝΔ να στηριχθεί ο νυν δήμαρχος Γιάννη Μώραλη ως «υποψηφιότητα νίκης», πρόκειται όμως για μια προοπτική που φέρεται να αποκλείει κατηγορηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και τούτο διότι θεωρεί πως θα έδινε όπλα στον ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίσει την ΝΔ με τα τοπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του Βαγγέλη Μαρινάκη. Κατόπιν τούτου, οι γαλάζιες διαρροές λένε ότι ίσως και εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν ειδήσεις τόσο για τον δήμο Πειραιά, όσο και για την περιφέρεια Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου