Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

ΣΙΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛ : Η μεγάλη πολιτική σύγκρουση για την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά...!!!


Σφοδρή σύγκρουση στον «πράσινο ήλιο» - Μήλον της έριδος η κεντροαριστερά...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                                        
«Δεινόν προς Κέντρον λακτίζειν»…, έλεγαν κι επαναλάμβαναν οι πολιτικοί οπαδοί και θιασώτες του κοινωνικού κέντρου, όταν είχε σαφή και λίαν διακριτή πολιτική έκφραση, την οποία και ήθελαν παντί τρόπω να διασώσουν. Η σύγχρονη ιστορία, παντοιοτρόπως μαρτυρά πως το κοινωνικό κέντρο υπήρξε πάντα ο προοδευτικός εκφραστής των μεγάλων ιστορικών πολιτικών αντιπαραθέσεων στη χώρα μας.

       
Στην μεταπολιτευτική μας πολιτική ιστορία, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, χρησιμοποίησε την επιτυχημένη προδικτατορική του συνταγή, - όταν διέλυσε τον Εθνικό Συναγερμό του Αλεξανδρου Παπάγου δημιουργώντας την ΕΡΕ με άνοιγμα στο τότε κόμμα των Φιλελευθέρων - , απεμπόλισε το πολιτικό του δημιούργημα, την ΕΡΕ, και δημιούργησε την Νέα Δημοκρατία με «άπλωμα» στον χώρο του Κέντρου. Αμφίπλευρο άνοιγμα επιχείρησε κι ο Ανδρέας Παπανδρέου, έχοντας «στρατηγούς» της πολιτικής του, δύο παραδοσιακούς εκπροσώπους του προδικατορικού Κέντρου, τον Ιωάννη Αλευρά και τον Μένιο Κουτσόγιωργα, ενώ στην περίοδο ακόμη και της πολιτικής του παντοδυναμίας, δεν δίστασε να συστρατεύσει και τον τρίτο κεντρώο Καπαδόκη, τον Γεώργιο Μαύρο...!!!
        
 Τηρουμένων των αναλογιών στα ίδια πολιτικά πρότυπα κινήθηκαν και οι νεώτεροι, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου. Ίσως, το πιο γλαφυρό παράδειγμα της πολιτικής σημασίας του «κοινωνικού κέντρου» ως «πολιτική έκφραση», ήταν η απότομη γιγάντωση του ταπεινού ΣΥΝ του 3%, που ως ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσε κοινωνικές ομάδες του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ και φθάνοντας στο 36% μπήκε στα κυβερνητικά σαλόνια. Στην συγκεκριμένη πολιτική μετάλλαξη πρωτεύοντα, κυρίαρχο και καθοριστικό ρόλο, δεν έπαιξε η θέληση και το σχέδιο του ηγέτη, - όπως σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις - , αλλά η πολιτική των μνημονίων που το ΠΑΣΟΚ πρωτοεφάρμοσε και νομοτελειακά εισέπραξε την πολιτική δυσαρέσκεια και φθορά, η οποία οδήγησε και σε μαζική φυγή προς τον κατά των μνημονίων κραυγάζοντα, τότε, ΣΥΡΙΖΑ.!
        
Στην παρούσα πολιτική φάση, ο Αλέξης Τσίπρας και οι πολύ στενοί επιτελείς του, με στόχο τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς στοχεύουν και στην ενσωμάτωση ή έστω κι απλή συνεργασία με τα όμορα κόμματα του κεντρώου ή επί το προοδευτικότερο του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Ακολουθούν, με απλά λόγια την πεπατημένη των σοφών διδασκάλων Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Κι εδώ γίνεται η μεγάλη πολιτική «σφαγή», μεταξύ κυβέρνησης, - ως εκφραστής του ΣΥΡΙΖΑ - , και του ΚΙΝ. ΑΛ, ως εκφραστής και συνεχιστής, όπως η ηγεσία του ισχυρίζεται, του προοδευτικού κέντρου ή επί το προοδευτικότερο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας...!!!  

                   Η μάχη στον «πράσινο ήλιο»
      
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, στον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας συγρούονται με σφοδρότητα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ.!
      
Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, παίζει το παιγνίδι, αν όχι της κυβερνητικής επιβίωσης, αναμφίβολα της πρωτοκαθεθρίας στον ευρύτερο χώρο της ελληνικής κεντροαριστεράς. Είναι γνωστός ο στόχος, που τέθηκε αμέσως μετά τις εκλογλες του Ιανουαρίου του 2015, «Κεντροαριστερά με κόρμό τον ΣΥΡΙΖΑ»...!!!
     
Το, δε, ΚΙΝ.ΑΛ, παίζει το τελευταίο του χαρτί, αυτό της πολιτικής επιβίωσης. Απώτερος στόχος είναι η μετεξέλιξή του σε αξιωματική αντιπολίτευση ή τουλάχιστον η εδραίωσή του ως Τρίτη δύναμη στο πολιτικό μας σύστημα. Οι επιτελέίς της Χαριλάου Τρικούπη, γνωρίζουν όσο κανείς άλλος πως ο στόχος είναι δυσπρόσιτος. Τη δεύτερη θέση, δύσκολα θα την χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, σε συνθήκες ακραίας πόλωσης σε προεκλογική περίοδο, ενώ για την Τρίτη θέση στο πολιτικό μας σύστημα, το ΚΙΝ. ΑΛ διαγκωνίζεται στο νήμα με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, τουλάχιστον σύμφωνα με τις μέχρι τούδε 
μετρήσεις των τάσεων της κοινής γνώμης...!!! 

Η επίθεση ΣΥΡΙΖΑ :
Σ αυτό το κλίμα και πνεύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τελειώσει» πολιτικά το ΚΙΝ.ΑΛ αναδεικνύοντας με κάθε τρόπο και με κάθε ένταση τα σκάνδαλα της οκταετίας 1996 – 2004 και μ αυτά προσπαθεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις εμφανιζόμενος ως ο άμεμπτος εγγυητής της Κεντροαριστέρας με μέγα μάγιστρο κι εγγυητή τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.!
Τα όσα βλέπουν έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για τα πεπραγμένα επί εποχής πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη προκαλούν σάλο, ενώ παράλληλα φουντώνουν την κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝ.ΑΛ.) και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η αρχή έγινε με την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου στον Κορυδαλλό, η συνέχεια δόθηκε με την εντολή να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Κώστα Σημίτη, της συζύγου του, του αδερφού του και δύο κορυφαίων υπουργών των κυβερνήσεων του, Χρυσοχοΐδη και Μαλέσιου ενώ, οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για το C4I επιβεβαιώνουν πως ο «πόλεμος» στο χώρο της Κεντροαριστεράς μόλις άρχισε, ενώ όλες οι πληροφορίες επιμένουν πως θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων.!
      
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της της Ηρώδου του Αττικού και τις μυστικές συσκέψεις επιτελών Μεγάρου Μαξίμου και πλατείας Κουμουνδούρου, εκφράσουν την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύουν στο να «τελειώσουν» πολιτικά το Κίνημα Αλλαγής, ώστε σε δεύτερο στάδιο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Προς τούτο, θα φέρουν στο «φως» τα όσα «αμαρτωλά» είχαν συμβεί την οκταετία 1996 – 2004 και θα οδηγήσουν στη δικαστική σέντρα όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όσο ψηλά κι αν ίστανται.!
      
Οι επιτελείς των Μεγάρων Μαξίμου και Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα απαξιώσουν το χώρο που καλύπτει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και οι συνεργαζόμενοι με αυτό και άρα..., Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα θα εμφανιστεί ως ο μοναδικός πολιτικός που μπορεί να εκπροσωπήσει το χώρο της Κεντροαριστεράς..., καθώς το ΚΙΝ.ΑΛ θα βρίσκεται στο κάδρο σκανδάλων.

Αντεπίθεση ΚΙΝ.ΑΛ :
Από τη δική τους πλευρά, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν τη δική τους αντεπίθεση προσπαθώντας να σώσουν τα σωζόμενα.!
Την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου επισκέφθηκε προχθές Τετάρτη αντιπροσωπεία βουλευτών  προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσης του C4i καταθέτοντας ταυτόχρονα και σχετική αναφορά με αντικείμενο «ποινικές ευθύνες πρώην Υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το Δημόσιο» επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρόκειται να ζητήσει από τη Βουλή το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και όλο το φάκελο για την υπόθεση της Siemens προκειμένου να διαπιστώσει εάν είχαν τεθεί υπόψιν του Κοινοβουλίου όλα τα στοιχεία.
Κι αυτό διότι η αντιπροσωπεία των βουλευτών του ΚΙΝ. ΑΛ επικαλείται το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (υπ' αριθμ. 1732/2017) με το οποίο παραπέμφθηκαν 18 κατηγορούμενοι στο εδώλιο και το  οποίο όπως αναφέρουν υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση με την οποία διαπιστώθηκε ότι οι υπουργοί της Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ. Η αναφορά του ΚΙΝ. ΑΛ σχετίζεται με βούλευμα που αναφέρεται στους πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστο Μαρκογιαννάκη.!
Το πρωθυπουργικό γραφείο κρίνει την πρωτοβουλία του ΚΙΝ.ΑΛ ως «συκοφαντική επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας», καθώς ένας από τους αναφερόμενους είναι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ως υπουργός Εσωτρεικών στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή...!!!
Ταυτόχρονα με το συγκρουσιακό κλίμα στη διακομματική αντιπαράθεση, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται με μπαράζ κυβερνητικών παρεμβάσεων «υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας» και στον απόηχο πάντα της θετικής στάσης της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 με δέσμη ελαφρύνσεων 910 εκ. ευρώ και χωρίς την περικοπή των συντάξεων.! 

Ρεπορτάζ - Ανάλυση του Γιάννη Σπ. Παργινού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου