Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Το χρώμα του χάρτη θέλουν να αλλάξουν στο Μαξίμου... !!!

Σε ρυθμούς αυτοδιοικητικών εκλογών κινούνται στην Κουμουνδούρου και σήμερα στις 4 το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδρίασει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. 

Τα...
ερωτηματικά που υπάρχουν είναι ακόμα αρκετά και οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν κρίσιμες, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ με τα πρόσωπα που θα παρουσιάσει - ειδικά στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης - να δείξει πως κινείται σε τροχιά εξουσίας. 

Θα μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να αλλάξει το χρώμα του χάρτη στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές;
Το στοίχημα είναι δύσκολο για την Κουμουνδούρου σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον με τη φθορά της τετράχρονης εξουσίας να "βαραίνει" το κόμμα και τις δημοσκοπήσεις να μην βοηθούν. Παρά το γεγονός, όμως, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στην άνοδο που ήταν το 2014, οι συμμαχίες που έχουν γίνει, τα "αντάρτικα" της ΝΔ και η καλύτερη οργάνωση σε τοπικό επίπεδο, με τον Πάνο Σκουρλέτη να αναλαμβάνει προσωπικά το στοίχημα των εκλογών, δίνουν προοπτικές για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτό εκτιμούν έμπειρα στελέχη που υποστηρίζουν πως οι κάλπες των ΟΤΑ μπορούν να δώσουν μια ισχυρή ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ, αν ο πρωθυπουργός πάρει τελικά το ρίσκο να εξαντλήσει την τετραετία.

Τα "κάστρα" των κομμάτων

Πριν από 5 χρόνια η ΝΔ είχε επικρατήσει σε 7 από τις 13 περιφέρειες της χώρας: Ήπειρος, Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία - Θράκη, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο και Βόρειο Αιγαίο ήταν τα "γαλάζια κάστρα" που θέλει να "αλώσει" ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας παράλληλα την πρωτιά στην Αττική και στα Ιόνια νησιά.

Οι υποψηφιότητες των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ  Σταύρου Αρναουτάκη (Κρήτη), που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα από την Κουμουνδούρου και Απόστολου Κατσιφάρα (Δυτική Ελλάδα) δίνουν αυτή τη φορά προοπτική νίκης στον ΣΥΡΙΖΑ σε δυο μεγάλες περιφέρειες. Παράλληλα η στήριξη στον Θεόδωρο Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία (είχε αποσύρει ο ΣΥΡΙΖΑ την υποστήριξή του την προηγουμένη φορά) αποτελεί μια κίνηση στην οποία δείχνουν να υπολογίζουν.

Οι μάχες της περιφέρειας

Δύσκολη  "εξίσωση" λόγω του Σκοπιανού θα είναι η Κεντρική Μακεδονία, αφού η δυναμική του Απόστολου Τζιτζικώστα φαίνεται να είναι μεγάλη, ενώ ο Μάρκος Μπόλαρης, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι τελικά ο εκλεκτός της Κουμουνδούρου με τον ίδιο να πολιτεύεται και πάλι στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τζιτζικώστας είχε κερδίσει τη μάχη ως "αντάρτης"  το 2014 από τον Γιάννη Ιωαννίδη που ήταν ο υποψήφιος της ΝΔ. Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει ακόμα ερωτηματικό για το αν ο Τάσος Τζήκας θα μπορέσει να ξεπεράσει ως πρόεδρος της ΔΕΘ το ασυμβίβαστο και να είναι υποψήφιος. 

Η διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί το μεγάλο "αγκάθι" στο Βόρειο Αιγαίο, όπου στο κυβερνητικό στρατόπεδο ψάχνουν ακόμα τον αντίπαλο της Χριστιάνας Καλογήρου. Ενδεχομένως η υποψηφιότητα του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ και νυν πρύτανη του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας Κώστα Μουτζούρη να προκαλέσει μια διασπορά των ψήφων της ΝΔ. 

Την ίδια ώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η άσχημη εικόνα από το μεταναστευτικό έχει προκαλέσει κύμα δυσαρέσκειας προς την Χ. Καλογήρου στην τοπική κοινωνία. Πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως πέρα από τον Στρατή Ζαφείρη έχει "βολιδοσκοπηθεί" και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που προτίμησε να μην πάρει το χρίσμα. Δυσκολία να βρει υποψήφιο παρουσιάζει μέχρι στιγμής το κόμμα της Κουμουνδούρου και στο Νότιο Αιγαίο, όπου η ΝΔ εμφανίζεται ισχυρή.

Στην Στερεά Ελλάδα υπάρχει εκτίμηση από την Ηρώδου Αττικού πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης θα κάνει μια καλή πορεία από τη στιγμή που ο γαλάζιος υποψήφιος Φάνης Σπανός θα δεχθεί πίεση από τον Απόστολο Γκλέτσο, που έχει το δικό του κοινό στην περιοχή ως δήμαρχος Στυλίδας και υποστηρίζεται μάλιστα από τους ΑΝΕΛ. 

Στον "εμφύλιο" της ΝΔ ελπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Πελοπόννησο με τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να συγκρούεται με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, που στηρίζει επίσημα η αξιωματική αντιπολίτευση. Στην Κουμουνδούρου έχουν δώσει το χρίσμα στον πρώην γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, που το 2014 είχε χάσει για λίγο την δεύτερη θέση από τον Οδυσσέα Βουδούρη, που υποστήριζε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ίδια περίπου εικόνα και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με τον εκλεκτό της Κουμουνδούρου και προερχόμενο από το ΚΚΕ εσωτερικού Κώστα Κατσιμίγα να παρακολουθεί τους διαφωνούντες αντιπεριφερειάρχες της ΝΔ να είναι απέναντι στον επίσημο υποψήφιο Χρήστο Μέτιο.

Πιο δύσκολο το έργο για τον Γιώργο Ζάψα στην Ήπειρο, που φέρεται να είναι ο υποψήφιος για το κυβερνών κόμμα. Παρά το γεγονός πως και εκεί η ΝΔ διασπάστηκε με τον "αντάρτη" Σπύρο Ριζόπουλο να είναι απέναντι στον Αλέκο Καχριμάνη, ο νυν περιφερειάρχης θεωρείται μια πολύ ισχυρή δύναμη. Υπενθυμίζεται πως ο Γ.Ζάψας με το ΚΙΝΑΛ και την ΔΗΜΑΡ είχε βγει τρίτος στις προηγούμενες εκλογές πίσω από την Όλγα Γεροβασίλη.

Γνώριμοι αντίπαλοι από το 2014, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Νίκος Τσιλιμίγκας και ο Κώστας Αγοραστός θα βρεθούν και πάλι απέναντι στην περιφέρεια της Θεσσαλίας για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ αντίστοιχα.

Η μεγάλη σύγκρουση της Αττικής

Όταν το 2014 η Ρένα Δούρου κέρδιζε τον Γιάννη Σγουρό στην μάχη της Αττικής, όλοι είχαν προεξοφλήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αποτελεί σίγουρα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να διατηρήσει τα σκήπτρα στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας παρά τα δραματικά γεγονότα της Μάνδρας και των πυρκαγιών στο Μάτι, που έχουν σημαδέψει τη θητεία της περιφερειάρχη. Είναι γεγονός πως σύσσωμη η κυβέρνηση, αλλά και το κόμμα βρέθηκαν στο πλευρό της κα. Δούρου από την πρώτη στιγμή σε σχέση με τις επιθέσεις που δέχτηκε από την ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο πως ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης έμεινε τελικά στο ψηφοδέλτιο της Ρένας Δούρου και δεν μπήκε στη μάχη της διεκδίκησης του δήμου του μεγαλύτερου λιμανιού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος προφανής, αφού στην Κουμουνδούρου δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να αποδυναμώσουν το σχήμα που κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούν με μια μεγάλη προεκλογική εκστρατεία που θα οργανωθεί σε όλη την Αττική να συγκρατήσουν τα ποσοστά του 2014 με αντίπαλο για άλλη μια φορά τον Γιάννη Σγουρό, αλλά και τον Γιώργο Πατουλη από την ΝΔ.

Το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου