Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Συμβολισμοί και προθέσεις...!!!

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε χθες στη Βουλή τη δεύτερη δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν το...
 
βάρος της κρίσης στην περίοδο εφαρμογής των μνημονίων. Η δέσμη αυτή αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, τη μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και τη χορήγηση του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος.

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να παρουσιάζει ο ίδιος την υλοποίηση των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ αναμφίβολα σηματοδοτεί κάτι πολύ περισσότερο και μάλλον κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που του αποδίδουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε έναν όρο που στη δεκαετία του ’80 συμβόλιζε αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής σε βάθος και σε φιλολαϊκή κατεύθυνση σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν.


Εκανε λόγο για τις πραγματικά εκατό πρώτες ημέρες της κυβέρνησής του μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Είπε χαρακτηριστικά: «Οι πρώτες πραγματικά δικές μας 100 μέρες είναι αυτές που κλείνουμε αύριο. 100 ημέρες από την έξοδο από τα μνημόνια! Ελάτε να δούμε στις 100 αυτές ημέρες το τι κάναμε».

Με την αναφορά αυτή ο πρωθυπουργός θέλησε να τονίσει πως η πολιτική που ακολουθούσε εφαρμόζοντας μνημόνια, δεν συνιστά την ταυτότητα της δικής του κυβέρνησης. Ηταν μια πολιτική που εφαρμόστηκε αναγκαστικά και κάτω από την πίεση των δανειστών, καθώς δεν υπήρχε καμία άλλη ρεαλιστική εναλλακτική επιλογή.

Η πολιτική της δικής του κυβέρνησης είναι αυτή που εφαρμόζεται τις τελευταίες εκατό ημέρες, που υπάρχει μια σχετική ελευθερία κινήσεων. Μια πολιτική που θα λαμβάνει όλο και περισσότερο φιλολαϊκά χαρακτηριστικά όσο θα απομακρυνόμαστε από την επιτήρηση των δανειστών και η χώρα θα αποκτά τη δυνατότητα να αποφασίζει η ίδια την τύχη της.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι με σταθερά, αλλά και προσεκτικά βήματα ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επαναφέρει τα αριστερά πολιτικά χαρακτηριστικά της παράταξής του, ώστε να επιστρέψει στις ρίζες της και στις κοινωνικές αναφορές της. Αυτή είναι απλώς μια εκτίμηση. 

Δεν γνωρίζουμε αν θα τα καταφέρει και πόσο. Αν τα καταφέρει, θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την αποκατάσταση της κοινωνικής πολυχρωμίας του πολιτικού συστήματος, την οποία τα μνημόνια είχαν εξαφανίσει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου