Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Η σιωπή Μητσοτάκη απέναντι σε… ´Αδωνι και Βορίδη ...!!!

Νικόλ Λειβαδάρη

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης «δανείστηκε» ένα tweet του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά για να διακηρύξει τη στήριξή της στις σχολικές καταλήψεις για το Μακεδονικό.

 Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «δεν θα χαρίσει τους μαθητές στη Χρυσή Αυγή» κι ο Μάκης Βορίδης παρείχε πλήρη κάλυψη και στήριξη στην επιχείρηση των καταλήψεων παρά το μπαράζ καταγγελιών, στοιχείων, φωτογραφιών και συνθημάτων που αποδεικνύουν τη διείσδυση στα σχολεία και την υποκίνηση των καταλήψεων από χρυσαυγίτες και φασιστικά στοιχεία. Ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ εξήρε την «πατριωτική ευαισθησία» των μαθητών, εμπνέοντας προφανώς και την ΔΑΚΕ Καθηγητών Δημόσιας Εκπαίδευσης η οποία χαιρέτισε την «εθνική αφύπνιση» των μαθητών απέναντι στον «εθνομηδενισμό» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώπιον αυτών των τοποθετήσεων, η ηγεσία της ΝΔ παρέμεινε αμήχανα βουβή για τουλάχιστον 48 ώρες. Δεν απάντησε ούτε στην πρόσκληση του υπουργού Παιδείας προς όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου «να καταδικάσουν απερίφραστα, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, χωρίς ‘ναι μεν αλλά’ και δικαιολογίες, τα ακροδεξιά μορφώματα και τις επιδιώξεις τους», ούτε επίσης στη σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε ότι η σιωπή της ΝΔ για τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις «εκθέτει προσωπικά τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Χρειάστηκε, δε, να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου φωτογραφίες με συμμετέχοντες στο μαθητικό (;) συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης να χαιρετούν ναζιστικά, να αποκαλυφθεί η «copy paste» ανάρτηση του χρυσαυγίτη Χρήστου Παππά και της ΔΑΚΕ της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και να πολλαπλασιαστούν οι καταγγελίες από δημοκρατικούς καθηγητές της βορείου Ελλάδας για στοχοποίησή τους από φασιστικά στοιχεία, για να τοποθετηθεί – τουλάχιστον «επί της αρχής» - κατά των καταλήψεων η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη. «Επί της αρχής είμαστε κατά των καταλήψεων. Δεν θέλουμε κλειστά σχολεία και ανοικτά φροντιστήρια. Παραμένουμε απολύτως εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο καθένας μπορεί να κινηθεί όπως θέλει, αλλά δεν θέλουμε κλειστά σχολεία», δήλωσε η Μαρία Σπυράκη αποφεύγοντας κάθε αναφορά στους υποκινητές των συγκεκριμένων καταλήψεων.
Σε ανάλογο ύφος ακολούθησε τελικά και μια διαρροή από «πηγές» της Πειραιώς, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι η ΝΔ «είναι κατά των καταλήψεων».
«Είναι προφανές», ανέφεραν οι πηγές της ΝΔ, «ότι οι μαθητές λαμβάνουν ερεθίσματα και έχουν κάθε δυνατότητα να επιλέγουν πώς να αντιδράσουν. Όμως, η Ν.Δ. είναι εναντίον των καταλήψεων. Δεν θέλει κλειστά σχολεία και ανοιχτά φροντιστήρια. Και προφανώς αυτό δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός ότι είναι απολύτως εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι σαφές ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία ούτε στην παρούσα Βουλή, ούτε στην επόμενη Βουλή. Και ο καθένας μπορεί να κινητοποιηθεί όπως νομίζει, αλλά όχι με κλειστά σχολεία. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία και ανοιχτά μυαλά».

Η διαρροή αυτή διακινείται από κύκλους της ΝΔ και ως διαφοροποίηση, ακόμη και αποστασιοποίηση της ηγεσίας του κόμματος, από τις τοποθετήσεις των κυρίων Βορίδη και Γεωργιάδη, αλλά και των σκληρών γαλάζιων συνδικαλιστών της βόρειας Ελλάδας. Το γεγονός όμως και μόνον πως δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, και πολύ περισσότερο καθαρή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τον ρόλο της Χρυσής Αυγής στις σχολικές καταλήψεις επιβεβαιώνει δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει – ή και δεν μπορεί – να πάρει ουσιαστικές και σαφείς αποστάσεις από τον ακραίο δεξιό άξονα του κόμματός του που εκφράζεται από την ισχυρή ομάδα Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη. Το δεύτερο είναι πως αποτελεί προφανώς συνειδητή πολιτική επιλογή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη να «κλείνει το μάτι» ακόμη και στα ακραία εθνικιστικά στοιχεία και τους συνήθεις «πωλητές» του υπερπατριωτισμού προσβλέποντας σε ψηφοθηρικά οφέλη, ακόμη κι εάν αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει το ρίσκο απενοχοποίησης της Χρυσής Αυγής.
Εξ αυτής της ανοχής, δε, ίσως εκπορεύεται και η άνεση με την οποία Μάκης Βορίδης προχώρησε σε νέο κρεσέντο εθνικο-πατριωτικών διακηρύξεων στη Βουλή, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει… εκδικητικά να χτυπήσει την πατριωτική και θρησκευτική ταυτότητα των Ελλήνων:  «Είστε εθνομηδενιστές», διακήρυξε εκ νέου, για να επαναλάβει και τη θεωρία… αποκαθήλωσης των θρησκευτικών συμβόλων. «Ο Εσταυρωμένος», είπε, «δεν θα μπορεί να βρίσκεται ούτε στα δικαστήρια ούτε στα σχολεία. Να μην αποκρύπτετε την αλήθεια. Να πείτε στον λαό ότι αν συνεχίσουν να εορτάζονται οι θρησκευτικές εορτές, θα είναι επειδή είναι έθιμο»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου