Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Σε περιδίνηση οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ... Τα επόμενα βήματα Τσίπρα - Καμμένου...!!!

Εκατό ημέρες "φαγούρας" περιμένουν τον Αλέξη Τσίπρα, αφού η πίεση, που θα ασκεί ο Πάνος Καμμένος για το Σκοπιανό μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αλλαγή του Συντάγματος στη γειτονική χώρα,  

αναμένεται να προκαλέσει νέους τριγμούς στις...
σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έδειξε τις προθέσεις του από την Παρασκευή το βράδυ, όταν ο Ζόραν Ζάεφ βρήκε τους 80 βουλευτές που ήθελε και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ. Κανείς επίσης δεν μπορεί να προδικάσει πως η κόντρα του με τον Νίκο Κοτζιά έχει ολοκληρωθεί και όλοι περιμένουν να δουν τι θα πει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σήμερα στην ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, να μην προχωρήσει κανείς στην δημοσιοποίηση της επιστολής προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση, ήταν ξεκάθαρο.

Στα δυο η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ
Για τον υπουργό Άμυνας είναι η τελευταία προσπάθεια συσπείρωσης του κοινού του που τον ψήφισε δυο φορές το 2015. Το γεγονός ότι έως τώρα η τακτική που έχει ακολουθήσει δεν του έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δεν αποκλείεται να τον οδηγήσει σε νέες προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες, που θα "πονοκεφαλιάσουν" για άλλη μια φορά το Μέγαρο Μαξίμου.

Η πίεση θα γίνει ακόμα πιο έντονη από τη στιγμή που η ΝΔ θα καλεί τους ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση, αφού η συμφωνία των Πρεσπών οδεύει, όπως όλα δείχνουν, προς την ελληνική Βουλή. Ο Πάνος Καμμένος θα ψάχνει συνεχώς να βρίσκει τρόπους να δείχνει την αντίθεσή του στη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε "Βόρεια Μακεδονία", έτσι ώστε να κάνει σαφές πως δεν παρεκλίνει από τις καταστατικές αρχές του κόμματός του. Η δέσμευσή του στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, πως δεν θα συμπράξει σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής με τη ΝΔ αποτελεί τη μόνη εγγύηση που έχει το Μαξίμου.

Τα χαμόγελα από τη "νίκη" του Πάνου Καμμένου απέναντι στον Νίκο Κοτζιά δεν κράτησαν πολύ και οι ΑΝΕΛ απειλούνται με ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του κόμματος στον Τέρενς Κουίκ από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου είναι ενδεικτική του προβληματισμού που έχει προκαλέσει η στάση πολλών στελεχών - βουλευτών για το Σκοπιανό. Ο υφυπουργός Εξωτερικών έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ξεκάθαρα θετικός είναι και ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Εκτός γραμμής ΑΝΕΛ στη Βουλή θεωρείται πολύ πιθανό να βρεθεί η Έλενα Κουντουρά και αυτό φάνηκε και από τη χθεσινή της άρνηση να απαντήσει σε σχετική ερώτηση από τη Ζάκυνθο όπου βρισκόταν. Ο Κώστας Ζουράρις παρά τη διαφωνία του με το ονοματολογικό έχει διευκρινίσει πως δεν συμφωνεί με την πτώση της κυβέρνησης. Υπό την απειλή της διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας (κάτω από πέντε μέλη δεν αναγνωρίζεται από το προεδρείο) οι κινήσεις του υπουργού Άμυνας οφείλουν να είναι προσεκτικές από εδώ και στο εξής.

Η νέα πλειοψηφία

Ο κίνδυνος να αναδειχθεί από στελέχη της Κουμουνδούρου μια "βεντέτα" του Πάνου Καμμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ορατός, αφού εκτός από τον Νίκο Κοτζιά ο Πάνος Καμμένος με "όχημα" τα Θρησκευτικά και την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου είχε "κερδίσει" και την αποπομπή του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2016. "Συγκολλητική ουσία" στις τάξεις των επτά βουλευτών των ΑΝΕΛ, αλλά και στο σύνολο των 153 είναι τα θετικά νομοθετήματα που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή, η μη περικοπή των συντάξεων που φαίνεται να κερδίζει η κυβέρνηση, όπως και η "μάχη" κατά της διαφθοράς που έχει κηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας από κοινού με τον Πάνο Καμμένο.

Το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο από τώρα στη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί από τον Φεβρουάριο και μετά, όταν η συμφωνία έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται σιγά σιγά να "ανοίγουν" για όποια στελέχη αποφασίσουν να στηρίξουν την κυβέρνηση με στόχο οι εκλογές να μην πραγματοποιηθούν πριν από τον ερχόμενο Μάιο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός απροόπτου θα καταθέσει πρόταση μομφής, προκειμένου να μπλοκάρει τη διαδικασία κύρωσης στη Βουλή, όμως στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, προκειμένου να ρίξει την κυβέρνηση. Ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να αποδείξει πως ό,τι έχει υποσχεθεί έως τώρα περί μη σύμπλευσης με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήταν μόνο λόγια. Είτε με κυβέρνηση μειοψηφίας είτε με μια νέα πλειοψηφία ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιχειρήσει να φτάσει μέχρι τον Μάιο προκειμένου να στήσει τριπλές κάλπες. 

Είναι, όμως στο χέρι του Αλέξη Τσίπρα να παρατείνει τον βίο της κυβέρνησης μέχρι τις 26 Μαϊου; Ο Πάνος Καμμένος πιθανότατα να επιλέξει να απέχει από την ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας, τακτική  που θεωρείται πολύ δύσκολο να πραγματοποιήσει στην κύρωση της συμφωνίας. Αν και με αυτή την κίνηση δεν θα αναδεικνυόταν το σχίσμα που έχει επέλθει στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ωστόσο θα θεωρείτο υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις του.

Σε αυτό το κλίμα της πολιτικής αναταραχής και της διαρκούς αμφισβήτησης δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιλέξει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Αρκετά στελέχη υπενθυμίζουν πως από τα τέλη Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του, όταν στην Wall Street Journal είχε τονίσει πως θα προχωρήσει και χωρίς τον Πάνο Καμμένο...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου