Ενώ ο θόρυβος που προκάλεσε η αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά μετά τη σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένο καταλαγιάζει, καθώς η αιτία δεν ήταν πολιτική αλλά προσωπική, 

το ζητούμενο της επόμενης ημέρας είναι η ερμηνεία των προθέσεων του πρωθυπουργού. Όπως και οι  πολλαπλοί αποδέκτες του μηνύματος πως «το τρένο της κυβέρνησης έχει συγκεκριμένο προορισμό και όποιος αισθάνεται δυσφορία μπορεί να κατεβεί».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά τις όποιες αρχικές αμφιβολίες περί του αντιθέτου, τόσο η φράση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, που προηγήθηκε της παραίτησης Κοτζιά, όσο και η δήλωσή του την επομένη ότι «ο Υπουργός καλύφθηκε πλήρως πολιτικά και είναι ακατανόητη η παραίτησή του», εκφράζουν απόλυτα τις απόψεις και τις θέσεις του Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, η σκληρή κόντρα μεταξύ των Π. Καμμένου και Ν. Κοτζιά ξέσπασε «στις καθυστερήσεις» του Υπουργικού Συμβουλίου και ενώ φαινόταν ότι τα πράγματα είχαν ξεκαθαριστεί, με τη δέσμευση του Πάνου Καμμένου για ενότητα ύστερα από σχετική απαίτηση του πρωθυπουργού. Ο Υπουργός Άμυνας έλαβε εκ νέου το λόγο και «ανακάτεψε» απρόσμενα το θέμα των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών. Η απάντηση του Νίκου Κοτζιά ήταν πως οι ειδικές δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών είναι πλέον εξορθολογισμένες σε αντίθεση με αυτές του Υπουργείου Άμυνας και ακολούθως η συνεδρίαση «πήρε φωτιά» σε εντελώς προσωπικό επίπεδο.
Νωρίτερα είχε τεθεί από τον Νίκο Κοτζιά το ζήτημα του ταξιδιού Καμμένου στις ΗΠΑ και της πρότασής του για «σχέδιο Β» με αμυντική συμφωνία αν ναυαγήσει η συμφωνία των Πρεσπών. Ο Νίκος Κοτζιάς είχε την απόλυτη πολιτική κάλυψη από όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ απαντήθηκαν και οι αιτιάσεις του Υπουργού Άμυνας ότι δεν γνώριζε για τις συνομιλίες και τη συμφωνία των Πρεσπών, με τον Υπουργό Εξωτερικών να υπενθυμίζει ότι το θέμα συζητήθηκε κατ’ επανάληψη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Υπουργό Άμυνας φέρονται να «άδειασαν» εμμέσως και δικοί του υπουργοί.
Οι εξελίξεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν όσους προέβλεπαν πως η συνύπαρξη δύο τόσο πληθωρικών και εκρηκτικών προσωπικοτήτων στην κυβέρνηση θα ήταν μια δύσκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που βρέθηκαν απέναντι για το Μακεδονικό. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές αρετές και επιτυχίες του Νίκου Κοτζιά, πολλοί είναι αυτοί που σχολιάζουν πως ο υπουργός Εξωτερικών παρασύρθηκε σε μια κόντρα άνευ αντικειμένου. Πολιτικά είχε στηριχθεί ανοιχτά και χωρίς αστερίσκους από την κυβέρνηση, ωστόσο επέλεξε να εμπλακεί σε μια προσωπική σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένο, επιχειρώντας μάλιστα να την μετατρέψει σε ενδοκυβερνητικό ζήτημα.
Υπό την έννοια αυτή πράγματι είναι μια «ακατανόητη παραίτηση» , αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν ήταν η πρώτη φορά που την έριξε στο τραπέζι με διλημματικό και τελεσιγραφικό τρόπο. Όταν μάλιστα τίθεται η προσωπική πολιτική δικαίωση πάνω από τον συλλογικό στόχο, όπως του χρεώνουν κυβερνητικοί και κομματικοί κύκλοι, θα έλεγε κανείς πως είναι λογικό κάποια στιγμή η παραίτηση να γίνει δεκτή. Έστω και με «πόνο καρδιάς» όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναγνωρίζοντας το έργο του Νίκου Κοτζιά.
Από την άλλη ο Υπουργός Άμυνας μπορεί να μην τράβηξε τα φώτα πάνω του, εξαιτίας της αντίδρασης Κοτζιά, όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι με τους χειρισμούς του έχει προκαλέσει επανειλημμένα προβλήματα και ταυτόχρονα έχει αποδυναμωθεί πολιτικά ακόμη και μέσα στο κόμμα του και πριν από το επίμαχο Υπουργικό Συμβούλιο. Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφές, όπως και ο παραλήπτης του: «Δεν θα ανεχτώ πλέον, καμιά διγλωσσία ή προσωπική στρατηγική». Το ερώτημα είναι αν το μήνυμα ελήφθη και ως προς αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση του Πάνου Καμμένου το επόμενο διάστημα. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται «έτοιμος για όλα».