Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε δοκιμασία: Ο «πυροσβέστης» Τσίπρας και ο ρόλος Κοτζιά...!!!

  • Πώς κύλησε η «εκρηκτική» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
  • Οι εξηγήσεις που ζήτησε ο Κοτζιάς από Καμμένο παραπάνω από μία φορά
  • Πώς έδρασε συμφιλιωτικά ο πρωθυπουργός

Μπορεί το τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο στη Λέσχη Αξιωματικών λίγο μετά την επιστροφή του δεύτερου από τις ΗΠΑ να αποσόβησε την ένταση που προκλήθηκε από το εμπρηστικό εναλλακτικό σχέδιο Καμμένου για το Μακεδονικό, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν φάνηκε ικανό να κατευνάσει την οργή του πρωτεργάτη της Συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκου Κοτζιά.
Για αυτό και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών κράτησε ιδιαίτερα υψηλά τους «τόνους» ζητώντας εξηγήσεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και μάλιστα όχι μία φορά, αλλά επανειλημμένα,
πράγμα αναμενόμενο εάν σκεφτεί κανείς ότι στον Νίκο Κοτζιά χρεώνεται το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας της Συμφωνίας, μιας συμφωνίας που εάν ψηφιστεί και από τις δύο πλευρές, λύνει ένα μακρόχρονο και ιδιαίτερα σύνθετο από κάθε έννοια, πρόβλημα, στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων.
Τούτων δοθέντων, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τον λόγο από τον υπουργό Άμυνας για να όσα είπε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον μεν Καμμένο να υποστηρίζει ότι το Μακεδονικό δεν ήταν ανάμεσα στην προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων το 2015, τον δε Κοτζιά να το αντικρούει, ισχυριζόμενος ότι υπήρχε και τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να συμφιλιώσει τους δύο κορυφαίους υπουργούς με «πυροσβεστικές» παρεμβάσεις.
Η ένταση βέβαια δεν σταμάτησε εκεί, αφού σε κάθε μετέπειτα συζήτηση το θέμα επανερχόταν, με το κλίμα να είναι βαρύ σε όλο το υπουργικό συμβούλιο. Όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να παρεμβαίνει διπλωματικά, ζητώντας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να συνεχίσουν κανονικά την πορεία τους με μία προϋπόθεση και για τους δύο.
Οι μεν ΑΝΕΛ και ειδικά ο επικεφαλής τους να σταματήσουν τις εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις αναφορικά με το Μακεδονικό και τα δε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητούν -πάλι δημόσια- άλλον κυβερνητικό εταίρο.
Η «πυροσβεστική» παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώθηκε στη συνέχεια και στο κάλεσμα προς όλους που απηύθυνε, ζητώντας τη δέσμευση μελών των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι δεν θα συμπράξουν με την αντιπολίτευση (τη Δεξιά ή την Ακροδεξιά, όπως είπε) προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση, με αφορμή το ονοματολογικό.

altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου