Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Με «σφραγίδα» Τσίπρα η νέα ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ...!!!

του Τάσου Τσιφόρου

Τα «έψαλε» στους προεδρικούς ο πρωθυπουργόςΤο νέο καθοδηγητικό όργανο θα διευθύνει πολιτικά και οργανωτικά τις τρεις εκλογικές μάχες που θα διεξαχθούν μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του 2019.


Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το Σάββατο και την Κυριακή ενέκρινε ομόφωνα το κείμενο πολιτικής απόφασης και διαμόρφωσε συναινετικά τη σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματεία. 

Το νέο καθοδηγητικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος θα διευθύνει πολιτικά και οργανωτικά τις τρεις εκλογικές μάχες που θα διεξαχθούν μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του 2019. 
Για να επιτευχθεί το κλίμα σύμπνοιας, χρειάστηκε να τα «ψάλει» ο πρωθυπουργός σε ένα τμήμα των «προεδρικών» στελεχών, καθώς και να κάνει ελιγμούς ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Το στρατήγημα Σκουρλέτη

Βασικό μέλημα των κκ. Τσίπρα Σκουρλέτη ήταν να μη γίνει μια Κεντρική Επιτροπή που θα «τροφοδοτούσε την εσωστρέφεια». Δηλαδή να μην οξυνθούν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και δοθεί τροφή στα Media. 
Για να εκτυλιχτεί ομαλά η ΚΕ, ο κ. Σκουρλέτης εφάρμοσε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό στρατήγημα : Επέτρεψε την παρουσία δημοσιογράφων μέσα στην αίθουσα της Αθηναΐδας όπου συνεδρίαζε το κομματικό όργανο. Από τη στιγμή που τα ΜΜΕ είναι παρόντα, η εσωτερική κομματική διαδικασία μετατρέπεται σε δημόσια πολιτική εκδήλωση. Επομένως, άπαντες αυτολογοκρίνονται για να μην δώσουν λαβές στην αντιπολίτευσης.
Οι κόντρες Φίλη, Δρίτσα, Παππά και Δούρου για την ΕΡΤ δεν ξεπέρασαν τα όρια. Στην πραγματικότητα επαναλήφθηκαν όσα είχαν ήδη λεχτεί. Οι δε επιθέσεις στον Πάνο Καμμένο δεν ενοχλούν το Μαξίμου, όσο δεν τίθεται το αίτημα της άμεσης αποπομπής των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Οι βολές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συντηρούν την πίεση στον αρχηγό των ΑΝΕΛ χωρίς να δημιουργούν κυβερνητική κρίση.
Ασφαλώς στο να κρατηθούν σχετικά χαμηλά οι τόνοι στην ΚΕ έπαιξε ρόλο και η γενική συμφωνία για τα κεντροαριστερά ανοίγματα στην Αυτοδιοίκηση. Με δεκάδες διαδοχικές συσκέψεις, ο κ. Σκουρλέτης χτίζει συναινέσεις γύρω από την πολιτική Τσίπρα στην Αυτοδιοίκηση, ενώ ταυτόχρονα αποκλείει υποψηφίους που «δεν περνάνε στο κόμμα». Η εργώδης δραστηριότητα του νέου γραμματέα δεν ενθουσιάζει όμως τους πάντες. Εξέχων στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είπε στο Newpost ότι «ο Πάνος πρέπει να προσέξει να μη γίνει τυφλοπόντικας της Κουμουνδούρου». Όπως και να έχει, στην Κεντρική Επιτροπή δεν σημειώθηκαν ζωηρές αντιπαραθέσεις για τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες.

Η νέα Πολιτική Γραμματεία

Στη λογική της ήπιας διεξαγωγής της ΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωκε τη συναινετική διαμόρφωση της σύνθεσης της νέας Πολιτικής Γραμματείας. Δηλαδή ο πρωθυπουργός ήθελε να αποφευχθεί μια ανοιχτή ψηφοφορία με οργανωμένες σταυροδοσίες και αποκλεισμούς, η οποία δεν θα εξέπεμπε κλίμα ενότητας.
Η δεύτερη επιδίωξη του κ. Τσίπρα ήταν να συμπεριληφθούν στο όργανο όλα τα στελέχη πρώτης γραμμής, έστω και αν αυτό θα σήμαινε ότι ο εσωκομματικός συσχετισμός δεν θα αποτυπωνόταν με ακρίβεια.
Η τρίτη επιδίωξη Τσίπρα ήταν να μειωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων για «να μπορεί να γίνεται συζήτηση». Μάλιστα, η αρχική ιδέα του πρωθυπουργού ήταν να διατηρηθεί το δισυπόστατο του οργάνου (Πολιτικού κι Εκτελεστικό Συμβούλιο). Τελικά ο πρωθυπουργός δέχτηκε την πρόταση Σκουρλέτη για ενιαίο όργανο 23 μελών

Η αποχώρηση Τσίπρα

Όλα τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (ανεξαρτήτως τάσεων) αποδέχτηκαν ασμένως τη λογική Τσίπρα για τη νέα Πολιτική Γραμματεία. Θεωρήθηκε αυτονόητο ότι εν όψει της τριπλής προεκλογικής μάχης το πρώτο πεντάμηνο του 2019, το ανώτερο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να γίνει όσο πιο ισχυρό γίνεται. Έτσι κι αλλιώς στη γενική πολιτική γραμμή όλοι συμφωνούν.
Ωστόσο, στην πρόταση Τσίπρα αντέδρασε ένα τμήμα μεσαίων στελεχών των προεδρικών. Πρόκειται για τους λεγόμενους «καραβελιστές», δηλαδή τα μέλη της προεδρικής Κίνησης Μελών της οποίας η ιδρυτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Caravel. Οι «καραβελιστές» θεώρησαν ότι υποεκπροσωπούνται στη νέα Γραμματεία. Η αντίδραση τους προκάλεσε την ενόχληση του πρωθυπουργού ο οποίος αποχώρησε πολύ εκνευρισμένος από στενή σύσκεψη συνεννόηση των τάσεων που γινόταν στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο εκνευρισμός Τσίπρα με τους «καραβελιστές» έχει την απαρχή του στη δημόσια διαφωνία τους με την πρόταση του για την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα. Ανώτερο στέλεχος της Κουμουνδούρου είπε στο Newpost: «Ορισμένοι έχουν συμπεριφορά καταπατητών. Δεν μπορείς να είσαι προεδρικός και αν αμφισβητείς τον πρόεδρο».
Ανάλογο εκνευρισμό με τον κ. Τσίπρα εξέφρασε και ο Νίκος Βούτσης οποίος προς στιγμή απέσυρε την υποψηφιότητά του από τη νέα ΠΓ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Νίκος Παππάς δεν πρέπει να ταυτίζεται με τις τύχες της ομάδα του Caravel. Οι μετοχές του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής είναι ανεβασμένες, πράγμα που φαίνεται από τη συμμετοχή του στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν καθώς και στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Η σύνθεση

Τελικά η νέα Πολιτική Γραμματεία διαμορφώθηκε συναινετικά κατά την εισήγηση Τσίπρα. Στο όργανο συμμετέχουν όλοι οι λεγόμενοι «δημογέροντες»: Βούτσης, Δραγασάκης, Δρίτσας, Μπαλτάς. Οι 53+ μαζί με τον Νίκο Φίλη διατήρησαν τον συσχετισμό που είχαν καταγράψει στην προηγούμενη Πολιτική Γραμματεία, ενώ υποχωρεί η εκπροσώπηση των «καραβελιστών».
Τα στελέχη που πρόσκεινται στον Δημήτρη Τζανακόπουλο εμφανίστηκαν στις εσωκομματικές διαπραγματεύσεις ως διακριτή ομάδα από τους υπόλοιπους προεδρικούς. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στην ομιλία του στην ΚΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: Η σημερινή τασική διαμόρφωση δεν ανταποκρίνεται στη νέα πολιτική συγκυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου