Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Το χρονικό ορόσημο που μπορεί η ΝΔ να «ξεκλειδώσει» τις εκλογές...!!!

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου

Η 18η Δεκεμβρίου, είναι το χρονικό ορόσημο που «ξεκλειδώνει» το πιο ισχυρό συνταγματικό όπλο της ΝΔ, με το οποίο μπορεί να προκαλέσει εκλογές.  

Πρόκειται για την ημερομηνία, από την οποία και έπειτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη του μπορούν να καταθέσουν ξανά πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, καθώς στις 17 Δεκεμβρίου, θα έχει παρέλθει το εξάμηνο που ορίζει το Σύνταγμα, από την τελευταία φορά που χρησιμοποίησαν το ίδιο αντιπολιτευτικό μέσο πίεσης. 
«Η πρόταση μομφής είναι το τελευταίο και πιο δραστικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ενημέρωση που έκανε στους Έλληνες δημοσιογράφους, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.
Όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, για το αν τελικά και πότε προτίθεται να χρησιμοποιήσει το ίδιο όπλο. Το μόνο που διευκρίνισε είναι πως η παρέλευση του εξαμήνου δεν θα σημαίνει, ότι ακριβώς την επομένη, θα καταθέσει και την πρόταση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost, στην οδό Πειραιώς θα περιμένουν να δουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς θεωρούν ότι το «σίριαλ» Κοτζιά – Καμμένου θα έχει και συνέχεια. Όπως όλα δείχνουν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, με το γάντι που πέταξε χθες προς τον Αλέξη Τσίπρα για δημοσιοποίηση της εννιασέλιδης επιστολής παραίτησής του και με τα μηνύματα προς τον Πάνο Καμμένο για τα μυστικά κονδύλια, είναι αποφασισμένος να μην αφήσει το θέμα να κλείσει με την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.
Από την πλευρά τους, τα στελέχη της ΝΔ θα επιχειρήσουν να στριμώξουν πολιτικά τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ζητώντας επίμονα απαντήσεις για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων, τόσο του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και του Άμυνας. Σε κάθε περίπτωση στην οδό Πειραιώς θεωρούν πια ότι ο χρόνος της σημερινής κυβέρνησης τελειώνει πολύ σύντομα, καθώς όπως λένε, ο κ. Τσίπρας εγκλωβίστηκε στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, όπως συνέβη στο ζήτημα του Σκοπιανού.
Σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε το θέμα, έχοντας ως παράπλευρο στόχο τη διάσπαση της ΝΔ και τελικά, σημειώνουν, κατάφερε να διασπάσει την κυβέρνησή του. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη περιμένουν μάλιστα αυτή η εικόνα να μεταφερθεί και στις δημοσκοπήσεις, όπου ήδη έχει παγιωθεί η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφιο ποσοστό, όπως φάνηκε και στη χθεσινή μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Η ψαλίδα ανοίγει και στην παράσταση νίκης που αποτελεί και τον βασικό δείκτη ενώ αυξάνεται και η διαφορά ως προς την καταλληλότητα για τη πρωθυπουργία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 13%. Ταυτόχρονα, η φθορά της κυβέρνησης είναι συνεχής και αποδεικνύεται πως ούτε η «καθαρή» έξοδος από τα μνημόνια ούτε και η παροχολογία έπεισαν τους ψηφοφόρους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση ανέβηκε στο 61%, από 59%, στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν από την οδό Πειραιώς, η αποσύνθεση της κυβέρνησης δεν πρέπει να καταστεί ακόμη πιο επικίνδυνη για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας με την έκδοση παράνομων navtex και την αποστολή του “Μπαρπαρός” στην περιοχή που τέμνονται οι θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, θέματα στα οποία, όπως τονίζουν, η κυβέρνηση να παραμένει άφωνη. 
«Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας απαιτεί άμεση και αποφασιστική αντίδραση», δήλωνε στο newpost, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Τσίπρας, που «εν απογνώσει αυτοδιορίσθηκε και Υπουργός Εξωτερικών», θα έπρεπε να είχε θέσει ήδη με τη νέα του ιδιότητα το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου βρισκόταν, όσο και στο ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου