Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

ΔΝΤ: Λίγος ο χρόνος για συμφωνία – Παρουσία Λαγκάρντ στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου...!!!

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων πιστωτών για το πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους,  

καθώς το Eurogroup της 21ης Ιουνίου πλησιάζει επικίνδυνα και ο «χρόνος πλέον είναι πολύ λίγος», όπως παραδέχεται και το Ταμείο.
Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις σημείωσε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται κι ότι ο θεσμός συμμετέχει πολύ ενεργά με στόχο να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους την ελάφρυνση χρέους που θεωρεί «απαραίτητη». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «ο χρόνος πια είναι πολύ λίγος» για να προλάβει το Ταμείο να συμμετέχει με χρηματοδότηση, αλλά όπως είπε οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, και θέλοντας να καταδείξει το επείγον των διαβουλεύσεων, ανέφερε πως διεξήχθη ένα νέο Washington Group με τη συμμετοχή του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και του Πίτερ Ντόλμαν του επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.
Σε ακόμη ένα σημάδι της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές, ο κ. Ράις διαμήνυσε πως το ΔΝΤ δεν θα υποχωρήσει από τις απαιτήσεις του για πολυετή επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης και για εν πολλοίς αυτόματη εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ράις υπογράμμισε πως ο οργανισμός θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα την κρίση του και τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:
►Χωρίς αποτέλεσμα για το ελληνικό χρέος το Washington Group στο Παρίσι
►Handelsblatt: Επικείμενη η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα
►Κυβερνητικός αξιωματούχος: Δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ


Ο κ. Ράις απέφυγε να διευκρινίσει ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στην μετα-Μνημονιακή εποπτεία, ειδικά στην περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για ρύθμιση του χρέους. Το πιθανότερο επόμενο βήμα, είπε είναι το Άρθρο 4 – που είναι ο τακτικός έλεγχος που διενεργεί ο οργανισμός στα κράτη-μέλη του, ενώ υπάρχει και η τυποποιημένη μετα-Μνημονιακή επιθεώρηση που ακολουθείται σε όλες τις χώρες που δέχονται προγράμματα στήριξης έως ότου να αποπληρώσουν μεγάλο τμήμα των δανείων που έχουν δεχτεί από το Ταμείο.

Στα πλαίσια του άρθρου 4, επεσήμανε το Ταμείο θα κάνει δικιά του έκθεση βιωσιμότητας χρέους, η οποία θα θέτει και τις προδιαγραφές που ορίζει το ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος στις διαπραγματεύσεις, η έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα φέρει τη «σφραγίδα» του ΔΝΤ, με ό,τι και εάν συνεπάγεται αυτό.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ακόμα πως δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει συζήτηση για την Ελλάδα στο πλαίσιο της συνάντηση των ηγετών του G7 στον Καναδά το Σαββατοκύριακο, ενώ σημείωσε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα βρίσκεται στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, συσχετίζοντας την συμμετοχή της με την παρουσίαση της έκθεσης του «άρθρου 4» για την ευρωζώνη.
Οι δηλώσεις του κ. Ράις έρχονται στον απόηχο του νέου άκαρπου Washington Group των Παρισίων, όπου το Βερολίνο δεν φάνηκε να κάνει πίσω στα σενάρια ελάφρυνσης που έχει προτείνει υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει μόνο μία νέα περίοδο χάριτος (επιμήκυνση) για τα δάνεια των 130 δισ. από το δεύτερο πρόγραμμα του EFSF.
Σχολιάζοντας τις εν λόγω εξελίξεις, κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε στο Reuters ότι , «με βάση τη δική μας ανάλυση, δεν το χρειαζόμαστε [σ.σ. το Ταμείο]».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου