Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Ο «Κυριάκος Σαμαράς» φέρνει κοντά Τσίπρα - Παπανδρέου...!!!

Πόσο κοντά μπορεί να φέρνει τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα ο… «Κυριάκος Σαμαράς»; Και πόση απόσταση ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καλύψει η στήριξη αμφοτέρων στον Γιάννη Μπουτάρη;

Τα δύο ερωτήματα δεν αποτελούν, ουσιαστικά, παρά τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και αποτυπώνουν τους, ντε φάκτο, μετασχηματισμούς που φέρνει στο πολιτικό σκηνικό αφ’ ενός το Μακεδονικό και, αφ’ ετέρου, η πολιτική συμμαχιών με πρόσωπα της κεντροαριστεράς που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο αυτοδιοικητικό πεδίο. 
Πρόκειται για μετασχηματισμούς που επισήμως εξακολουθεί να «ξορκίζει» η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, τα ίχνη τους όμως και οι πολιτικές τους υποθήκες ως προς τη συγκρότηση του διπόλου προόδου - συντήρησης γίνονται όλο και πιο εμφανείς μέσα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Στο Μακεδονικό, ανεξαρτήτως εάν εν τέλει θα επέλθει ή όχι η λύση, η είδηση δεν ήταν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε κατά του ακραίου εθνικοπατριωτισμού. Ο πρώην πρωθυπουργός υπήρξε σταθερά υπέρμαχος - από τη θητεία του ακόμη στο υπουργείο Εξωτερικών - μια ρεαλιστικής και αξιοπρεπούς συμφωνίας με την πΓΔΜ. Η είδηση ήταν η ένταση με την οποία απέκρουσε τις βολές περί «μειοδοσίας» που εξαπέλυσε η ΝΔ κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά για τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση.
Το «αντιδεξιό» ανάχωμα
Στη… viral πλέον ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ με τον τίτλο «Κυριάκος Σαμαράς», ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων: «Κάποτε, σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατηγορήθηκε για εθνική μειοδοσία, για να επικρατήσει η πολιτική που επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς με τα αρνητικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε. Είκοσι έξι χρόνια μετά, ο νυν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σοβαρά πιστεύει ότι η καλύτερη υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι η εκ νέου αναζήτηση μειοδοτών;»
Ο όρος «Κυριάκος Σαμαράς» υιοθετήθηκε 24 ώρες μετά σε επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου και η ταύτιση αυτή δεν ήταν τυχαία επιλογή. Πόσο μάλλον, εάν ισχύουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, ακολούθως, η «Αυγή» ζήτησε και συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου - πληροφορίες, που ούτε επιβεβαιώνονται, ούτε διαψεύδονται από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.
Η ανάδειξη των θέσεων Παπανδρέου είναι κεντρική επιλογή στην κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι συνιστούν παρέμβαση προς το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επίσης πάρει πρωτοβουλία και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό για το ονοματολογικό και τα ελληνοτουρκικά και θεωρούν ότι η στάση του αποτελεί ανάχωμα σε οποιαδήποτε απόπειρα πίεσης προς την Φώφη Γεννηματά να μην στηρίξει λύση για το Μακεδονικό, εάν και εφόσον αυτή υπάρξει και έρθει στη Βουλή. Το ίδιο ισχύει και για τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Ειδικά ωστόσο σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου εκτιμάται ότι αποτελεί συνολικά «αντιδεξιό» ανάχωμα εντός του Κινήματος Αλλαγής και ισχυρό αντίβαρο έναντι εκείνου του τμήματος του νέου φορέα που ρίχνει γέφυρες προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κοινή στήριξη στον Μπουτάρη
Στη δεύτερη όψη του ίδιου πολιτικού κάδρου, εκείνη του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, διακρίνονται ήδη τα πρώτα πολιτικά αποτελέσματα από το άνοιγμα σε πρόσωπα της κεντροαριστεράς εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τη Δευτέρα, περίπου δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Μπουτάρη και το άτυπο «χρίσμα» που έδωσε ο πρωθυπουργός στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η Φώφη Γεννηματά ανεβαίνει επίσης στη Θεσσαλονίκη. Θα συναντηθεί με τον Γιάννη Μπουτάρη και θα επιβεβαιώσει τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής στο πρόσωπό του.
Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη διαμηνύσει πως η στήριξη αυτή δεν συνδέεται με τους «τακτικισμούς» και τις «μικροκομματικές σκοπιμότητες» του ΣΥΡΙΖΑ. Και έχει επιβεβαιώσει πως το Κίνημα θα στηρίξει όλους τους επιτυχημένους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της κεντροαριστεράς, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα μήνυμα που αφορά, μεταξύ άλλων, και τις περιπτώσεις των περιφερειαρχών Σταύρου Αρναουτάκη και Απόστολου Κατσιφάρα με τους οποίους φέρεται να έχει ανοιχτές γέφυρες και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Εκείνοι μας ακολουθούν, όχι εμείς», είναι το σχόλιο αρκετών στελεχών του Κινήματος για το άνοιγμα του Μαξίμου προς κεντροαριστερούς υποψηφίους. Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως, ενίοτε, η πολιτική σημειολογία είναι ισχυρότερη της ρητορικής. Και συμπληρώνουν πως η εικόνα, για παράδειγμα, της κοινής στήριξης Μπουτάρη από ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής «μπορεί να αποτελεί από μόνη της, καθαρό πολιτικό μήνυμα»…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου