Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Το «παιχνίδι» Ντιμιτρόφ, οι Πρέσπες και οι προθεσμίες που πιέζουν...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

Ημέρες  2015 από την… ανάποδη  ζει το Μέγαρο Μαξίμου με τους Σκοπιανούς να αποδεικνύονται δύσκολοι «παίκτες», που μελετούν κάθε τους κίνηση  και διαπραγματεύονται, με δεδομένη την ανομοιογένεια που υπάρχει στο εσωτερικό τους, για το ονοματολογικό.  

Από τη στιγμή που το erga omnes και οι αλλαγές στο Σύνταγμα έχουν γίνει αποδεκτά από τα Σκόπια ως «κόκκινη γραμμή» και βασικό προαπαιτούμενο της Αθήνας,  είναι φανερό πως  προσπαθούν να κερδίσουν ό,τι περισσότερο μπορούν και να αποτυπώσουν τις  δικές τους θέσεις στο κείμενο που βρίσκεται ήδη στα χέρια του Μάθιου Νίμιτς, αλλά όχι με την τελική του μορφή.
Όπως και στο τέλος της προηγουμένης εβδομάδας, έτσι και χθες η ΠΓΔΜ έδειξε ξαφνικά να μην βιάζεται και τόσο.  Ο Ζόραν Ζάεφ και πολύ περισσότερο ο «σκληρός» Νίκολα Ντιμιτρόφ επιλέγουν μια τακτική καθυστέρησης  παρά το γεγονός πως η πίεση είναι στη δική τους πλευρά.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην απάντηση του Μαξίμου  προς την ΠΓΔΜ επιλέγεται  ο Ζόραν Ζάεφ να μην μπει στην ίδια μοίρα με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ. «Έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», τόνιζε ο κυβερνητικός αξιωματούχος επιδιώκοντας ουσιαστικά μια απάντηση από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, αν όντως επιθυμεί τη λύση ή φοβάται το πολιτικό κόστος στη χώρα του.
Από το σκοπιανό ΥΠΕΞ τόνιζαν πως «η ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι σε θέματα τέτοιας σημασίας δεν ωφελούν βιαστικές πράξεις. Η ποιότητα του κειμένου και η ανάγκη να βρεθεί μία μακροχρόνια  και βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

Οι ελιγμοί της ΠΓΔΜ

Βάζουν νέο ορόσημο οι γείτονες τη Σύνοδο Κορυφής αφήνοντας τα πράγματα στη μοίρα τους; Μάλλον όχι, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε στροφή 180 μοιρών του Ζάεφ από τους στόχους που είχε θέσει εξαρχής για την επίλυση του ονοματολογικού.  Παρακολουθώντας την τακτική των Σκοπίων, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί που εκτιμούν πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. 
Ενδεχομένως ο Ζόραν Ζάεφ σε αυτή τη φάση να  θέλει να δείξει προς την αντιπολίτευσή του πως  προσπαθεί να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί και να εξαντλήσει και το τελευταίο δευτερόλεπτο που έχει στη διάθεσή του πριν χάσει το «τρένο» της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει τις ισορροπίες στη χώρα του δείχνοντας προς το σκληρό VMRO και τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ ότι δεν είναι διατεθειμένος να «παίξει το παιχνίδι της Ελλάδας» και να υπογράψει απλώς μια συμφωνία.
Με αυτά τα δεδομένα πάντως, οι Πρέσπες φαίνεται πως πηγαίνουν πιο πίσω  και ο Ζόραν Ζάεφ  επιλέγει να παίξει ένα «σκληρό πόκερ» και ένα διπλό παιχνίδι από το οποίο προσδοκά να κερδίσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα. Ενδεχομένως ο ίδιος να επενδύει στις πολύ καλές σχέσεις που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να κερδίσει, αν χρειαστεί, τον χαμένο χρόνο από την επιμήκυνση των συζητήσεων που φαίνεται να ζητάει η ΠΓΔΜ.

Σκεπτικισμός στην ελληνική κυβέρνηση

Στο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, σταθμίζουν το γεγονός πως πρώτα βγήκε η ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και μετά ο Ζόραν Ζάεφ έκανε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις,  αν και δεν αρνήθηκε πως θέλει και ο ίδιος περισσότερο χρόνο έως τη Σύνοδο Κορυφής, δήλωση που προκάλεσε ένα επιπλέον προβληματισμό στην Ηρώδου Αττικού. Το σίγουρο είναι πως ένα blame game ξεκίνησε για δεύτερη φορά στην τελική ευθεία για τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και ουδείς γνωρίζει πως θα καταλήξει.
Η πιθανότητα ο Ζόραν Ζάεφ να έχει «ζυγίσει» από τώρα τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του και να προσπαθεί να κάνει μια «ηρωική έξοδο» από την διαπραγμάτευση βλέποντας πως δεν έχει ελπίδες να κερδίσει το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος, δεν θεωρείται πιθανό σενάριο  από την Αθήνα. Το «τυράκι» της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είναι πολύ ισχυρό, ώστε να το αγνοήσει πολιτικά και να μην επενδύσει στα οφέλη που θα έχει μακροπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή οι πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό είναι πολύ πάνω από τις δικές του δυνάμεις για να τις παρακάμψει γνωρίζοντας πως plan b πέρα από την επίλυση του ονοματολογικού δεν υπάρχει.
Το τριήμερο που ακολουθεί παραμένει  κρίσιμο, καθώς θα πρέπει ο πλειοψηφών συνασπισμός στο σκοπιανό κοινοβούλιο, που ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ,  να αποφασίσει αν θα «τραβήξει το σχοινί» ή αν θα επανέλθει γρήγορα στη γραμμή του ρεαλισμού που ανοίγει τις «πόρτες» για την ένταξή της χώρας στους διεθνούς οργανισμούς.
Ταυτότητα, γλώσσα, παράγωγα, συντμήσεις, αρχικά είναι μερικά από τα ζητήματα για τα οποία τα διπλωματικά γραφεία των δύο πρωθυπουργών είχαν ανεβάσει ρυθμούς τις τελευταίες ώρες επιχειρώντας να κλείσουν τις «τρύπες» που είχαν απομείνει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr, ότι ακόμα και το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) που θεωρείται το πιο πιθανό όνομα, παραμένει ανοιχτό από τη στιγμή που όλο το πακέτο δεν έχει «κλειδώσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου