Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Προαπαιτούμενα, μεσοπρόθεσμο και Σκοπιανό πιέζουν την κυβέρνηση...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

Κρίσιμη εβδομάδα για το Μαξίμου Μια πολύ δύσκολη εβδομάδα ξεκινά αύριο για την κυβέρνηση και όσοι υπολόγιζαν πως τα «επινίκια» μια συμφωνίας για το Σκοπιανό θα κάλυπταν σε μεγάλο βαθμό την ψήφιση των προαπαιτουμένων  

και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα.
Αυτό που ενοχλεί αρκετούς βουλευτές της πλειοψηφίας είναι πως σε τέσσερις ημέρες από σήμερα θα κληθούν να ψηφίσουν ένα ακόμα δύσκολο πακέτο χωρίς να έχουν στα χέρια τους αυτό που περίμεναν όλα τα τελευταία χρόνια: Μια λύση για το χρέος που σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση του Eurogroup  θα έπρεπε να είναι πιο χειροπιαστή. Η γραμμή Βερολίνου,  που ζητά για τα δάνεια του EFSF του δεύτερου μνημονίου επιμήκυνση μόλις 3 χρόνων και όχι 15 που απαιτούν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θολώνουν μέχρι αυτή τη στιγμή το τοπίο.

Θετικό θεωρούν στον κυβερνητικό συνασπισμό ότι το πολυνομοσχέδιο συνοδεύεται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  που περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και κεφάλαια για την κοινωνική πολιτική που επιθυμεί να εφαρμόσει το Μαξίμου το επόμενο διάστημα υλοποιώντας ένα μικρό μέρος του αρχικού προγράμματός του.  Το μεσοπρόθεσμο, ωστόσο έχει και ένα βασικό αρνητικό στοιχείο. «Ψαλιδίζει» τις προσδοκίες όσων βουλευτών πιστεύουν πως η κυβέρνηση θα μπορούσε μετά τις 20 Αυγούστου να διαπραγματευτεί με βάση τα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα τη μη περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019 και του αφορολόγητου από την 1/1/2020.
Κατά τα άλλα η μείωση των συντάξεων, η κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, τα υψηλά πλεονάσματα, οι αλλαγές στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είναι μερικά μόνο από τα δύσκολα μέτρα που θα κληθούν να ξαναψηφίσουν οι βουλευτές έχοντας, όμως τη δικαιολογία πως  θα είναι η τελευταία φορά. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που στο Μαξίμου δεν ανησυχούν για διαρροές το μεσημέρι της Πέμπτης που θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού, άλλωστε θα είναι καταλυτική για να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους πως περιθώρια για απώλειες τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν.
Το αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και των βαθμών ελευθερίας που θα αποκτήσει η κυβέρνηση παραμένει το βασικό επιχείρημα των κορυφαίων στελεχών προς τους βουλευτές, αν και υπάρχουν και οι φωνές όπως ο Νίκος Φίλης που εξακολουθούν να χτυπούν «καμπανάκι» και να «πονοκεφαλιάζουν» τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Ασφαλώς βλέπουν στην πλειοψηφία πως μέσα σε όλο αυτό το κλίμα η κοινωνική πίεση είναι ήδη μεγάλη πιέζοντας δημοσκοπικά την Κουμουνδούρου που βιάζεται να αλλάξει την εικόνα.
Η αγωνία που υπάρχει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε μέσα στην εβδομάδα από το «μπέρδεμα των γραμμών» που υπήρξε σχετικά με την σύγκληση ή όχι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Φίλης και οι βουλευτές που τον ακολούθησαν σε αυτό το αίτημα  προκάλεσαν εκνευρισμό στο Μαξίμου αφού θεωρήθηκε ότι «σέρνει» τον πρωθυπουργό σε αυτή τη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά στην Ηρώδου Αττικού προχώρησαν σε μια ανακοίνωση που επί της ουσίας ακύρωνε και το προεδρείο που δεν απέκλειε οι «145» να συνεδριάσουν ακόμα και αύριο.

Αγώνας δρόμου για το Σκοπιανό

Το «σκωτσέζικο ντους» του ονοματολογικού συνεχίζεται για την κυβέρνηση με τα γραφεία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ να είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.  Χθες η κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει την νέα εικόνα εμπλοκής, τόνισε σε ανακοίνωσή της πως «είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση  η οποία θα είναι βιώσιμη και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της».
Ο χρόνος εξαντλείται για τον Ζόραν Ζάεφ, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, που έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως πέρασε μια φάση ο Σκοπιανός πρωθυπουργός που έπρεπε να διαχειριστεί αρχικά, τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, όπως και την αντιπολίτευση του VMRO.
Ακολούθησε μία περίοδος που έπρεπε να είχε διαχειριστεί τις διαδηλώσεις στη χώρα του.
Αυτή τη στιγμή εκτιμούν πως είναι στη φάση που πρέπει να δει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο υπόλοιπο εσωτερικού του (μέλη υπουργικού συμβουλίου, κόμμα, βουλευτές κλπ) και ειδικότερα από τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολα Ντιμιτροφ.
Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr από την προηγούμενη εβδομάδα, στο Μαξίμου περιμένουν ένα τηλέφωνο, είτε θετικό είτε αρνητικό, ενδεχομένως από αύριο, θεωρώντας με βάση την επικοινωνία που υπάρχει δύσκολο να γίνει σήμερα.
Ο χρόνος εξαντλείται, όμως «επικίνδυνα» τονίζουν, καθώς αν το τηλέφωνο γίνει, για παράδειγμα – δύο μέρες πριν το συμβούλιο της ΕΕ οι γείτονες δεν θα προλάβουν, καθώς πρέπει να κυρώσουν τη συμφωνία στη Βουλή.
«Η μπάλα συνεχίζει να είναι στο δικό τους γήπεδο και το πρόβλημα και την πίεση την έχουν αυτοί», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου