Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Τηλεφώνημα από τον Ζάεφ για ένα «ναι» ή ένα «όχι» αναμένει το Μαξίμου...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

Από την Παρασκευή και μετά,  που έγινε γνωστή η εμπλοκή για το Σκοπιανό και ξεκίνησε ένα σύντομο «blame game» της Αθήνας  με την ΠΓΔΜ,  

τα διπλωματικά γραφεία των δύο πρωθυπουργών κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη δυναμική στις διαπραγματεύσεις και να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» που παρουσιάστηκαν. Αυτό ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο newpost.gr εκφράζοντας για άλλη μια φορά «συγκρατημένη αισιοδοξία»  για την επίτευξη συμφωνίας. Η εμπλοκή απογοήτευσε το Μαξίμου που πίστευε σε μια σύντομη λύση και έκανε ακόμα πιο περίπλοκα  τα πράγματα για τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι πλέον αντιμέτωπος με τον χρόνο, αφού οι ημερομηνίες  για τις προκλήσεις που θέλει να λάβει για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ τον πιέζουν πολύ, με τις ίδιες πηγές να εκτιμούν πως αν χαθεί και αυτή η εβδομάδα τα πράγματα  θα είναι πολύ δύσκολα. Υπενθυμίζεται πως στις 25 Ιουνίου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την υπό αίρεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην ΕΕ,  έτσι ώστε να δώσουν τη  σκυτάλη στους επικεφαλής των κρατών να πάρουν τις τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου. Από εκεί και πέρα στις Βρυξέλλες το «μπρά ντε φερ» στα τέλη του μήνα θα είναι έντονο αφού Γαλλία και Ολλανδία αρνούνται στο να ανοίξουν τον ευρωπαϊκό δρόμο προς τα Σκόπια.
Όπως και να έχουν τα πράγματα ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να σηκώσει το τηλέφωνο προκειμένου να ανακοινώσει στον Αλέξη Τσίπρα αν είναι σύμφωνος με την «erga omnes»  χρήσης του ονόματος και τη συνταγματική αναθεώρηση ή αν οι αντιδράσεις που αντιμετωπίζει δεν τον αφήνουν να προχωρήσει.  Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν τη μεγάλη πίεση που δέχεται από το εσωτερικό του τόσο από το εθνικιστικό VMRO όσο και από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιφάνοφ, ωστόσο εκτιμάται πως αυτή το «πρέσινγκ» δεν είναι απαγορευτικό για συμφωνία.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε χθες και Νίκος Κοτζιάς ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως «δεν νομίζω πως για μια, δυο και πέντε ημέρες θα υπάρχει διαφορά. Η συμφωνία είναι ένας καλός συμβιβασμός που και οι δυο θα κερδίσουμε». Συμπλήρωσε, ωστόσο πως καλό είναι  «ποτέ να μη λες ποτέ, μέχρι να πέσουν οι υπογραφές που πιστεύω πως θα είναι μέσα στις επόμενες ημέρες, χρειάζεται υπομονή».  Μάλιστα αναφερόμενος στον Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε πως «ο κάθε ηγέτης αναστοχάζεται τη στιγμή που πρέπει να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις».
Ο υπουργός των Εξωτερικών δεν άνοιξε τα χαρτιά του όσον αφορά τα ονόματα δηλώνοντας πως στο τραπέζι βρίσκονται το Severna Makedonija, το Gorna Makedonija και το Nova Makedonija.
Το βλέμμα της ελληνικής πλευράς είναι απολύτως στραμμένο στη γειτονική χώρα. Μετά το συλλαλητήριο στα Σκόπια, για το οποίο η πλευρά του Ζόραν Ζάεφ διαμηνύει πως είχε μια μικρή δυναμική της τάξης των 15.000 διαδηλωτών, είναι σε εξέλιξη έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο να αλλάξουν στάση τα στελέχη της αντιπολίτευσης και να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Αρωγός στις προσπάθειες της κυβέρνησης είναι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος,  αφού σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε θετικός στην πιθανότητα συμφωνίας, που όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Κοτζιάς αριθμεί τις 20 σελίδες. Μάλιστα ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα δοθεί λύση στο θέμα του αυτοκέφαλου της εκκλησίας των Σκοπίων με την νέα ονομασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου