Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Τέσσερις καυτές ημερομηνίες...μια μουτζούρα και τα ντεσου των δημοσκοπήσεων...!!!

Ο φετεινός Ιούνιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το τι θα συμβεί στη χώρα τα επόμενα πολλά χρόνια. Και τούτο επειδή είναι...
 
πολλά τα καυτά μέτωπα που πρέπει να κλείσουν. Κατ' αρχήν έχουμε το Μακεδονικό πρόβλημα. Παρά τα όσα λέγονται δημοσίως, οι εξελίξεις τρέχουν και κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν όλα τα ντεσού των διαπραγματεύσεων υποστηρίζουν πως "οι συνθήκες έχουν ωριμάσει προκειμένου το Φθινόπωρο, πιθανότατα τον Οκτώβριο, να ολοκληρωθεί η συμφωνία". Στο Μαξίμου θεωρούν πως οι χειρισμοί που έγιναν από τον Νίκο Κοτζιά είναι υποδειγματικοί και πλέον, εάν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία, η ευθύνη -από τους ξένους που ενδιαφέρονται να κλείσει το θέμα (ΗΠΑ, Γερμανία, ΝΑΤΟ)- θα επιρριφθεί στα Σκόπια.
Ό,τι ήταν να κάνει η ελληνική πλευρά το έκανε, λένε, και τώρα η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από τον Ζόραν Ζάεφ. Αυτός πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα και να του πει εάν δέχεται να προχωρήσει η συμφωνία, στην οποίαν κατέληξαν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, με τη μεθοδολογία που συμφωνήθηκε σχετικά με τα βήματα υλοποίησης και την ισχύ της.

Συμφωνία, η οποία θα κοινοποιηθεί μεν στους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.α.), αλλά για να περιβληθεί με εγκυρότητα θα πρέπει να επικυρωθεί πρώτα από τη FYROM (από τη Βουλή και με δημοψήφισμα) και μετά να έλθει για έγκριση στην ελληνική Βουλή. Εξυπακούεται πως εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να επιτύχει μία συμφωνία που θα εκπληρεί και τους τρεις όρους στους οποίους υπάρχει ευρύτατη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων (σύνθετη ονομασία, erga omnes και αλλαγή Συντάγματος) θα μπορεί να υποστηρίξει ότι έλυσε ένα πρόβλημα που ταλανίζει για πολλές δεκαετίες το πολιτικό σύστημα. Στην περίπτωση αυτή η ΝΔ, και ιδιαίτερα ο αρχηγός της Κυρ. Μητσοτάκης, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση αφού καταψήφιση μιας τέτοιας συμφωνίας θα γίνει για μικροκομματικούς - ψηφοθηρικούς και μόνον λόγους, ενώ δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που στην αξιωματική αντιπολίτευση υπερισχύσει η απορριπτική στάση, κάποιοι "συνεπείς φιλελεύθεροι", όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, να διαφοροποιηθούν.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Φελνικου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου