Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο το ΔΝΤ...!!!

Σε μια ακόμη συνεδρίαση του Washington Club απόψε στο Παρίσι και στην παράλληλη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup θα επιχειρηθεί να γεφυρωθεί η απόσταση ΔΝΤ και Βερολίνου για το χρέος - μια απόσταση, πάντως, που φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να καλυφθεί.

Στον πρωινό γύρο των συζητήσεων στο Παρίσι η συζήτηση ήταν και πάλι αδιέξοδη, με το ΔΝΤ να ζητά σταθερά μεγάλη επιμήκυνση των δανείων του EFSF (έως και 15 χρόνια) και το Βερολίνο να επιμένει στη θέση του για τριετή ή το πολύ πενταετή επιμήκυνση. Η εικόνα αυτή φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά την έξοδο του Ταμείου από την Ελλάδα - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση -, γεγονός που επιβεβαίωσε το απόγευμα και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Ο Τζέρι Ράις δήλωσε ότι «ο χρόνος πια είναι πολύ λίγος» για να προλάβει το Ταμείο να συμμετέχει με χρηματοδότηση, αλλά πρόσθεσε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται τόσο με τους ευρωπαίους όσο και τις ελληνικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό, δε, πως στον νέο γύρο συζητήσεων απόψε θα μετάσχουν τόσο ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν όσο και εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο για την Ελλάδα Πήτερ Ντόλμαν, σε μια προσπάθεια να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια επίτευξης συμβιβασμού.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Τζέφρι Ράις επανέλαβε μεν ότι χρειάζεται ελάφρυνση για το χρέος που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, παράλληλα όμως τόνισε πως το Ταμείο κάνει ό,τι καλύτερο σε ότι αφορά τις μακροοικονομικές του προβλέψεις - ένα μήνυμα, που έχει ως αποδέκτη τη Γερμανία και υπενθυμίζει τις υποχωρήσεις που έχει κάνει έως τώρα το ΔΝΤ βελτιώνοντας τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία προκειμένου να συγκλίνει με εκείνες των ευρωπαίων.
Στην περίπτωση που ο συμβιβασμός δεν επέλθει, είτε σήμερα είτε τις επόμενες ημέρες, το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι εκείνο της εμπλοκής του Ταμείου στην μετα-μνημονιακή Ελλάδα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Στην εκδοχή αυτή, η διέξοδος που συζητείται είναι η εκπόνηση έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του ΔΝΤ, προοπτική που έδειξε σήμερα και ο ίδιος ο Τζέρι Ράις. Με βάση το άρθρο 4 γίνεται ο συνήθης και τακτικός έλεγχος σε κάθε μέλος του Ταμείου, ενώ τα περιθώρια ευελιξίας είναι πιο αυξημένα.
Ερωτώμενος εάν το άρθρο 4 μπορεί να αποτελέσει την «εναλλακτική» ενός προγράμματος με χρηματοδοτική εμπλοκή του Ταμείου, ο Τζέρι Ράις είπε ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό, εάν η όλη διαδικασία είναι παράλληλη με ένα εν εξελίξει πρόγραμμα - όπως αυτό του ESM για την Ελλάδα.
Στην πράξη, εάν αυτό το είναι το σενάριο που θα προκριθεί τελικώς, το ΔΝΤ μπορεί να κάνει τον έλεγχο και να συντάξει την έκθεση για το χρέος οποιαδήποτε χρονική στιγμή έως τον Αύγουστο. Εάν, μάλιστα, έχει προηγηθεί η απόφαση των ευρωπαίων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τότε μπορεί πιο εύκολα να χαρακτηρίσει - υπό προϋποθέσεις έστω - το ελληνικό χρέος βιώσιμο κάνοντας χρήση και των πιο ευέλικτων κριτηρίων του άρθρου 4.

tvxs/gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου