Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Τα μηνύματα Τσίπρα για Mακεδονικό και ΔΝΤ...

Έναν εξαιρετικά κρίσιμο Ιούνιο, εν δυνάμει καταλύτη για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, δείχνουν τα πρώτα μηνύματα από την Σόφια και τις συναντήσεις κορυφής που είχε ο πρωθυπουργός τόσο για το Μακεδονικό όσο και για το χρέος.

Στο μέτωπο του Μακεδονικού, οι μαραθώνιες συζητήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δείχνουν να εξελίσσονται σε καθοριστικό βήμα για την λύση, χωρίς όμως τίποτε να έχει κλειδώσει ακόμη και τίποτε να θεωρείται δεδομένο. Και οι δύο πρωθυπουργοί -σε πιο αισιόδοξους τόνους ο Ζόραν Ζάεφ και κάτι τι πιο συγκρατημένα ο Αλέξης Τσίπρας -έδειξαν ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος Ιουνίου και την σύνοδο κορυφής (28 και 29 του μήνα) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αμφότεροι, όμως, κατέστησαν σαφές πως υπάρχουν ακόμη σοβαρά ανοιχτά θέματα.

«Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.
Κατά τις πρώτες πληροφορίες οι συνομιλίες Τσίπρα - Ζάεφ, οι οποίες κράτησαν χθες έως μετά τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί, βασίστηκαν στον γνωστό πλέον οδικό χάρτη που προβλέπει αποδοχή της ονομασίας erga omnes και αλλαγή συντάγματος από τα Σκόπια σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, και με την ελληνική πλευρά να διατηρεί το δικαίωμα να μπλοκάρει την ένταξη της πΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ εάν οι δεσμεύσεις δεν τηρηθούν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προκειμένου να ενισχυθούν οι δικλείδες ασφαλείας, εξετάζεται και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συμφωνία σε ρόλο συνεγγυητή.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, όταν ερωτήθηκε ποια είναι τα σημεία στα οποία υπάρχει συμφωνία ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος λέγοντας πως «σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτα. Αυτά που μένουν αν δεν κλείσουν δεν υπάρχει συμφωνία». Πρόσθεσε πάντως ότι αποτελεί «κοινή επιδίωξη να έχουμε ένα αποτέλεσμα που να προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου και λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών».
Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δίνοντας το δικό του στίγμα δήλωνε: «Εχουμε καταλήξει σε ένα σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, και θεωρούμε ότι είναι το πιο πιθανό να οδηγήσει σε λύση… Ελπίζω να έχουμε λύση μέχρι τον Ιούνιο».
Αρκετά ψηλά έβαλε τον πήχη των προσδοκιών και ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, λέγοντας: «Είχαμε καλά νέα από τους κ. Ζάεφ και Τσίπρα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα μάθουμε για τη συμφωνία τους. Αλλά αυτό είναι το μυστικό τους, θα ενημερώσουν πρώτα το εσωτερικό της χώρας τους για αυτό».
Οι εσωτερικές αντιστάσεις, άλλωστε, και πολιτικοί συσχετισμοί παραμένουν το μεγάλο πρόβλημα του Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να περάσει την ελληνική -αδιαπραγμάτευτη- προϋπόθεση για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ. Για τον λόγο αυτό ο κ. Ζάεφ προβάλει σταθερά το διακύβευμα της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ -«δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για εμάς» είπε χαρακτηριστικά χθες -, ενώ εντείνεται και η πίεση του διεθνούς παράγοντα σε όλους τους «παίκτες» της εσωτερικής πολιτικής σκηνής των Σκοπίων. Είναι ενδεικτικό, δε, ότι στην Σόφια ενεργό εμπλοκή στις συζητήσεις Τσίρπα-Ζάεφ είχε και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Διαβάστε επίσης:
Το χρέος και το ΔΝΤ
Οι ξεχωριστές συναντήσεις, βεβαίως, του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν εστίασαν στο έτερο μεγάλο, ανοιχτό ζήτημα -εκείνο της εξόδου από το Μνημόνιο και του χρέους.
Ο έλληνας πρωθυπουργός εμφαανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης- «αυτή τη φορά έχουμε ούριους ανέμους, γιατί η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι επιτυχία της Ευρώπης» είπε -και τόνισε ότι «ο Ιούνιος θα είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εμμέσως στην κόντρα Βερολίνου - ΔΝΤ, δεν πήρε θέση ως προς την παραμονή του Ταμείου ή όχι στο πρόγραμμα, έδειξε όμως σαφώς ότι βασικό στόχος αποτελεί ο όποιος συμβιβασμός μεταξύ των δύο, εάν αυτός επέλθει, να μην είναι αυτή τη φορά σε βάρος της Ελλάδας.
«Πάντοτε στο τέλος των διαπραγματεύσεων υπάρχει σκληρή στάση, αλλά πάντα -κι αυτή είναι η μαγεία της Ευρώπης- υπάρχει κάποιος συμβιβασμός.
Είναι κρίσιμο αυτός ο συμβιβασμός αυτή τη φορά να είναι προωθητικός προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων» δήλωσε χαρακτηριστικά, και επεσήμανε με νόημα ότι, σε αυτή τη φάση πλέον, «ακόμη και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί μέρος της επιτυχίας».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου