Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Ο Τσίπρας ενημέρωσε τον Παυλόπουλο για το Σκοπιανό...

  • Μπαράζ επαφών του έλληνα πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό
  • Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  •  
  •  
  • «Θέλουμε λύση που θα αντέξει στο χρόνο», το μήνυμα Τσίπρα σε Παυλόπουλο για το Σκοπιανό
  • «Υπερασπιζόμαστε μια εθνική γραμμή που ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες και είναι είναι κτήμα της μεγάλη πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων», το μήνυμα του πρωθυπουργού
  • Στη συνέχεια θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις
Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί του Σαββάτου, όπου και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Η συνάντηση των δύο αντρών διήρκησε λίγο παραπάνω από μία ώρα.
«Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μετά και τις επαφές που είχε στη Σόφια με τον Σκοπιανό ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ.
Υπερασπιζόμαστε μια εθνική γραμμή που ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες και είναι είναι κτήμα της μεγάλη πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως εκείνων που έχουν διαχειριστεί μεγάλα θέματα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να έχουμε μια λύση βιώσιμη που θα αντέχει στον χρόνο, δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως προϋπόθεση για λύση είναι η συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά των γειτόνων ώστε να φύγουν τα εμπόδια του αλυτρωτισμού. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τέλος ότι η κυβέρνηση επιδιώκεται τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση, υπογράμμισε την ανάγκη των ευρύτερων συναινέσεων. «Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές όμως στα εθνικά θέματα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να αντέχουν στον χρόνο και για να έχει και η Ελλάδα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Θα ακολουθήσει κύκλος τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τόσο στους πολιτικούς αρχηγούς, όσο και στον κ. Παυλόπουλο το όνομα που πρότεινε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντησή τους στη Σόφια: Ilindenska Republika Makedonija.
Τηλεφωνική επικοινωνία με Μητσοτάκη
Ακόμη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως ο ίδιος αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά τις πρόσφατες εξελίξεις στις συνομιλίες που είχε με τον σκοπιανό ηγέτη, Ζόραν Ζάεφ, για το ζήτημα της ονομασίας.
Σύμφωνα με σχετικά ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως με τον Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”.
Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση η απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση
Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου