Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Πληθαίνουν οι «φωνές» στο ΚΙΝΑΛ για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ...

Μπορεί η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής να προειδοποιεί με «τελεσίγραφα» τους «εκτός γραμμής» στα βασικά ζητήματα, της δυνητικής προσέγγισης στον ΣΥΡΙΖΑ και των πρόωρων εκλογών, τα στελέχη του πρώτου όμως δεν φαίνεται να πτοούνται.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για προοδευτικό πόλο, αποκλείοντας τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Σπύρος Δανέλλης και μιλά για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο χώρους, τονίζοντας ότι «όλα τα ανοικτά, κρίσιμα θέματα, από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μέχρι την επίτευξη των προϋποθέσεων για την επιτυχία οικοδόμησης της επόμενης μέρας, απαιτούν συνεννόηση και συναινέσεις. Πρωτίστως μεταξύ των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές».

Υποστηρίζει ότι δεν είναι επωφελές το «μνημόνιο- αντιμνημόνιο» να δώσει τη θέση του στο «ΣΥΡΙΖΑ- αντιΣΥΡΙΖΑ». «Δεν είναι προωθητικό να χωρίσουμε και πάλι την κοινωνία στα δύο. Η ουσιαστική πολιτική διαφοροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώιμο ΣΥΡΙΖΑ μας αναγκάζει να ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες προγραμματικών συγκλίσεων» σημειώνει και προσθέτει ότι από την άλλη δεν βλέπει σύμπλευση με τη ΝΔ, γιατί είναι πολλά και κορυφαία αυτά στα οποία διαφοροποιούνται.
Σε ερώτηση για την πορεία του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Δανέλλης δηλώνει ότι «οι τριβές που ήδη εμφανίζονται θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν υπήρχε μια συλλογικότερη λειτουργία, ιδίως, σε κορυφαία ζητήματα στρατηγικής» και υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν αμφισβητεί την πρόεδρο, πολύ περισσότερο δεν την υποσκάπτει».
Τέλος εκφράζει διαφορετική άποψη από αυτή της Φώφης Γεννηματά για εκλογές τώρα. «Η εκλογολογία βλάπτει την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Θα ήταν καταστροφικό να αποσταθεροποιηθεί πλήρως η χώρα, με όλα όσα έχουμε ανοιχτά μπροστά μας Είναι θέμα ημερών να προλάβουμε το Eurogroup του Ιουνίου, προκειμένου τον Αύγουστο να γυρίσουμε σελίδα και να βγούμε ομαλά από το πρόγραμμα. Δεν καταλαβαίνω τι είδους προβλήματα θα έλυνε η προσφυγή στις κάλπες» τόνισε.
Διαβάστε επίσηςΤο «τελεσίγραφο» Γεννηματά και το ναυάγιο των «ίσων αποστάσεων»
Αντίστοιχα, ανοικτός σε διάλογο για συνεργασία, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» και Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής. Συγκεκριμένα στην ερώτηση «με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ» απαντά: «Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων του 34% του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων εκλογών ήταν άνθρωποι που στο παρελθόν στήριξαν επανειλημμένα εκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Είναι κατά συνέπεια λογικό το Κίνημα Αλλαγής να απευθύνεται πρωτίστως σε αυτόν τον χώρο.
»Όμως, μετά την αναγνώριση από τον ίδιο των πρωθυπουργό στη Βουλή ότι αυταπατήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του, δηλαδή ότι πίστευε πως υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από αυτούς των μνημονίων, χιλιάδες από αυτούς τους ψηφοφόρους δηλώνουν σήμερα δημοσκοπικά ότι έχουν απογοητευτεί και δεν ξέρουν τι να πράξουν στις προσεχείς εκλογές. Κατά συνέπεια, είναι λογικό οι ηγεσίες των δύο κομμάτων να αναζητήσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας αξιόπιστο απευθυνόμενο προς τους ψηφοφόρους τους. Για το λόγο αυτό πρότεινα ο αρχηγός του κοινοβουλευτικά μεγαλύτερου κόμματος να αναζητήσει ένα διάλογο με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής στον οποίο να τεθούν οι βάσεις κοινής συμφωνίας. Εάν όμως δεν υπάρξει συμφωνία δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαθεί η χώρα. Είδατε ότι το SPD στη Γερμανία συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες ύστερα όμως από προγραμματικές συμφωνίες, η συζήτηση των οποίων διήρκεσε μήνες και στην οποία συμμετείχε όχι μόνο η κορυφή αλλά και η βάση του κόμματος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου