Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

Επιβεβαιώνεται το χάσμα ΔΝΤ με Βερολίνο για το χρέος...

ΥΠΟΙΚ: Το Ταμείο θα αποφασίσει μέχρι 1η Ιουνίου - Ελπίζει σε συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Μαΐου ο Τόμσεν, δεν «βλέπει» εμπλοκή ο Τζανακόπουλος

Το αργότερο έως την 1η Ιουνίου θα έχει αποσαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επιβεβαιώνει το χάσμα μεταξύ Ταμείου και Γερμανίας σχετικά με τον αυτόματο μηχανισμό για τη διευθέτηση του χρέους.
Το ΔΝΤ ζητεί απολύτως αυτόματο μηχανισμό, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι η όποια μελλοντική διευθέτηση πρέπει να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή. Πάντως, η κατάσταση έως σήμερα είναι τελείως ρευστή και αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν εάν τελικά το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι κυρίως δύο: το πρώτο αφορά στο πώς θα δοθεί στις αγορές το αναγκαίο σήμα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Κυβερνητικοί παράγοντες συνιστούν στο σημείο αυτό «υπομονή», παραπέμποντας στην εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς με τη λήξη του προγράμματος.
Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν θα υλοποιηθούν η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020, μέτρα που νομοθετήθηκαν με απαίτηση του ΔΝΤ.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε πως γίνεται όλο και πιο σαφές πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν προϋποθέτει και χρηματοδότηση από την πλευρά του Ταμείου.

«Καμία εμπλοκή» δεν περιμένει ο Τζανακόπουλος

Την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, παρά τις διαφωνίες που καταγράφονται ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ, εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Τόνισε πως η συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους έχει δυο σκέλη την επιμήκυνση των ωριμάνσεων, όπως αυτή συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, η οποία ωρίμανση θα κυμαίνεται από 0-15 έτη, με την κυβέρνηση πάντως να εκτιμά ότι θα «κλείσει» στα 12. Το δεύτερο ζήτημα, όπως προσέθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, είναι ο γαλλικός μηχανισμός που επιχειρεί να συμβιβάσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ΔΝΤ.
Αναφορικά με τον γαλλικό μηχανισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι εκείνο που συζητείται είναι το εάν η πρόταση θα περιορίζεται μόνο σε νούμερα (σ.σ. οικονομικά αποτελέσματα) ή εάν θα εμπεριέχει και κάποιες πολιτικές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως ζήτησε υπομονή για το τι τελικά θα γίνει με το Ταμείο, σημειώνοντας «θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, μην προεξοφλούμε τα αποτελέσματα».

Τόμσεν: Ελπίζω ότι οι λύσεις θα βρεθούν σύντομα

Την ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν από τις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του ΔΝΤ για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, ο Π. Τόμσεν επανέλαβε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ στενεύουν καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM. «Αυτό εξαρτάται από την εύρεση συμφωνίας στο θέμα του χρέους», ανέφερε ο Π. Τόμσεν, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη γιατί υπάρχουν ακόμα «κάποια ανοιχτά ζητήματα». «Ελπίζω ότι οι λύσεις θα βρεθούν σύντομα», κατέληξε.

Την Τετάρτη οι επαφές κυβέρνησης-θεσμών

Στην πορεία της δ' αξιολόγησης, οι επαφές μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αρχίζουν αύριο στις 10.00, με πρώτα θέματα τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια . Θα ακολουθήσουν η επισκόπηση (12.00) και τα θέματα της δημόσιας διοίκησης (15.30).
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) συντάσσεται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονται θετικά και «δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών», θεωρώντας ότι αυτό είναι καλό σημάδι για την επίτευξη staff level agreement έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης.
Η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου (συνεδρίαση Eurogroup), καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της δ' αξιολόγησης (εάν απομένουν ένα ή δύο που είναι χρονοβόρα δεν θεωρείται πρόβλημα, όπως έγινε με την γ' αξιολόγηση) και ταυτόχρονα επιδιώκεται να κλείσει η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου